Undervisa online

Här finns information och kunskap hur du kan flytta din undervisning online.

På grund av det rådande läget med coronaviruset kommer vi på Berghs att ha lektioner och kurser online. Här har vi samlat filmer, länkar och tips till dig som ska undervisa hos oss.

Starta onlinelektion i Zoom, Tips för bra lektion, Spela in presentation i Canvas Studio, Säkerhet i Zoom   

Använda Menti

Vi visar hur du snabbt kommer igång med Zoom, vårt videoverktyg som du hittar i Canvas. Vi lägger upp information om Canvas och hur du kan lägga upp struktur för uppgifter, diskussioner och bedömningar. Vi tipsar även om andra digitala verktyg som skapar interaktion med deltagarna som till exempel Menti. Har du en inloggning till Canvas lärarrum hittar du mer detaljerad information där.

More information in English below. 

När du ska flytta över din fysiska lektion online så är det inte alltid så stor omställning som du kanske tror. Med Zoom kan du ha gruppdiskussioner (där du kan flytta dig mellan olika grupper) och chattar. Deltagare kan se din lektion i efterhand.

Få igång mötet på Zoom

Om du inte har kört Zoom förut så kommer du behöva ladda ner appen i din dator eller telefonen. Det gäller även dina deltagare och kan vara bra att påminna om. När du första gången kommer att ha Zoommöte kan det ta lite tid att komma igång – en del deltagare måste justera sina mikrofoner och kameror, så räkna med att första kvarten kan gå åt till att få alla på plats. Det gäller ofta bara den första gången, sedan brukar det lösa sig. Om en deltagare har upprepade problem kan de logga ut och prova länken igen.

Grunden för en Zoomlektion

1. Sitt på en lugn plats, inte i kontorslandskap eller café
2. Tänk på att undvika att sitta i motljus
3. Stå mot en lugn bakgrund (vägg, miljö)
4. Använd gärna headset
5. Första gången: Räkna med att en kvart kan gå till att alla testar och justerar audio/mic
6. Muta mic när man inte pratar
7. Om en deltagare har upprepade problem kan de logga ut och prova länken igen.

Tips för en bra lektion

1. Ha presentationer, Keynote/powerpoint, startade i förväg för snabb skärmdelning
2. Interagera med deltagare om du kör live (check-in & check-out)
3. Låt dem prata i grupp (ta lite extra tid – småprat är bra)
4. Ta regelbundna pauser, ett kort break efter 30-40 minuter
5. Muta ljudet när du tar paus ( så inte alla hör vad du säger)
6. Ska du visa YouTube filmer? Lägg länk i chatt och ta en paus när de tittar
7. Kopiera och spara chatt du vill spara. Allt som man postar i chatten (länkar osv) försvinner när samtalet är slut!

Canvas Studio

I Canvas finns ett verktyg där du kan spela in och dela videos som heter Canvas Studio. Det är ett enkelt och smidigt att spela in dina föreläsningar. Kolla gärna filmen som finns med Patrik Hambraeus, Learning Developer och Mats Lundquist, IT-ansvarig. Klicka på den här länken

Zoom

Idag är Zoom ett av de mest använda verktygen för att ha videokonferenser. Du kan ha upp till 300 deltagare. Du skapar en Zoomlektion inifrån din Canvaskurs. Det finns ett bra chattverktyg och möjligheter att dela in personer i grupper. Här finns en film om hur du kommer igång med Zoom. Klicka på den här länken

Hålla livelektion online

När du flyttar en fysisk lektion till online är det rätt likt en vanlig lektion. Eftersom det är mindre interaktion så blir oftast onlinelektionen lite kortare. Deltagarna och du kommer behöva regelbundna pauser, ta ett kort break efter 30-40 minuter. Det går utmärkt att be deltagarna lösa uppgifter under en föreläsning, de kan googla efter information, testa en metod eller svara på frågor och sedan återkomma med svar. Du kan dela in i mindre grupper och låta dem prata med varandra och lösa uppgifter. Chatten är ett bra verktyg och fördelen är att den passar alla typer av studenter, alltså även de som är introverta.

Check-in och uppvärmning online

De finns många sätt att bygga interaktivitet online. Till exempel har Zoom en whiteboard funktion där alla deltagare kan skriva. Här är några bra tips för ice-breakers och aktiviteter som bygger grupper. https://blog.mural.co/online-warm-ups-energizers

Hangout för mindre möten

Ska du ha handledning så rekommenderar vi Google hangout som passar bra för korta möten. NI kan själva ordna det med hjälp av Google eller annan tjänst. Kommunicera direkt med kursdeltagare.

Kör Flipped

En stor skillnad med online undervisning är att du kan arbeta flipped, det vill säga att du kan spela in föreläsningar i förväg, använd gärna Canvas Studio till det, be deltagare att skicka in uppgifter och sedan ha en session live med feedback. Du hinner då tänka igenom den feedback du ska ge i förväg, deltagarna kan ta till sig föreläsningen i sitt eget tempo och formulera sig noga. Prova!

Virtuell bakgrund!

Vill du ha en roligare bakgrund? Zoom har möjligheten att lägga in en ”virtuell bakgrund”. Vi har här sammanställt en drive med bilder från Berghs som det är fritt fram att använda när du föreläser. Glöm bara inte att bra ljus och en okej webbkamera gör mer för bildkvalitén än en virtuell bakgrund! Instruktioner från Zoom hittar ni här.

In English

We have created a series of guides to Canvas and Zoom in english.

1. BASIC SETTINGS
2. BASIC FUNCTIONS
3. RECORD VIDEO CLASSES
4. VIDEO CONFERENCE VIA ZOOM
5. ASSIGNMENTS
6. RECOMMENDATIONS

Checklistan - självskattning för kursansvariga och lärare.

1.

2.