Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
Efter examen: Alice sökte sig till Spotlight
Att fundera ut vad man ska göra efter examen är inte alltid helt lätt. För Alice Käck krävdes en sommar av introspektiv reflektion innan hon insåg att hon redan jobbat på sitt drömjobb under Berghs-praktiken: Spotlight PR.
Att Berghs studenter lyckas bra efter sin examen är ett faktum. Fler än 95% av Berghs alumnistudenter har de facto ett jobb sex månader efter avslutad utbildning på Sveavägen i Stockholm. Men vad menas egentligen med “att lyckas” och vilka typer av stigar är det våra studenter väljer att trampa sig fram på?
I den här artikelserien, “Efter examen”, har vi intervjuat en rad alumnistudenter om vad som hände efter att de tagit sin examen från Berghs. Vi får höra om deras coola, roliga, ovanliga, avancerade eller på något annat sätt imponerande jobb och ta del av deras bästa tips på hur man bäst ska börja sin bana mot sitt eget drömjobb - en bana som ter sig olika för alla olika studenter men har ett gemensamt startskott: de sökte till Berghs.
Alice Käck tog examen i Strategisk kommunikation och PR våren 2015 och arbetar nu som Juniorkonsult på Spotlight PR. Hon berättar här om hur bra hon trivs på jobbet som varje dag utmanar henne att lämna sin "comfort zone".
Kan du berätta om din studietid på Berghs?
Intensiv och väldigt lärorik. Föreläsningar med branschens toppar varvades med case där vi fick slå våra kloka PR-huvuden ihop för att hitta kommunikationslösningar och ibland även testa på våra PR-roller med de andra utbildningarna på skolan.
Hur kändes det när du tog examen, hade du en klar idé om vad du ville jobba med?
Jag visste att jag ville jobba med PR, huruvida det skulle vara på byrå- eller marknadssidan var jag öppen inför. Sommaren efter examen kände jag ett behov av att smälta det gångna året och fundera ut vad jag ville göra och inte bara göra det som förväntades. På Berghs har man nästan bara grupparbeten, och jag minns att jag uppfattade det som lite svårt att skilja på sig själv som individ och gruppen. Den tryggheten har man ju inte i arbetslivet därför kändes det bra att få någon månad med sig själv innan man skulle in i nästa äventyr. Det blev lite som ett tomrum såklart eftersom man umgåtts så tätt med klassen och övriga skolan under ett år. När jag sedan började på Spotlight försvann det, då byttes underbara klasskamrater ut mot underbara kollegor.
Hur fick du ditt nuvarande jobb?
Det började med att jag gjorde arbetsprover för en praktikplats och fick den. När praktiken började lida mot sitt slut visste jag att jag ville stanna, jag körde därför gasen i botten och fick anställning.
Vad är det roligaste med det?
Det roligaste är själva PR-hantverket, att se hur man kan skapa publicitet kring någonting med den rätta idén eller vinkeln. Sen ställs jag dagligen inför nya situationer vilket är kul!
Vad är det mest utmanande?
Det mest utmanande skulle jag säga går hand i hand med det roligaste- tempot och att ställas inför situationer jag inte varit i tidigare: att lämna min comfort-zone.
Kan du beskriva hur ”en vanlig dag” på jobbet ser ut?
Mina morgnar börjar med en daglig mediebevakning 8.00. Efter det kan en dag fyllas med att skapa publicitetsskapande aktiviteter, skriva pressmeddelanden eller pitcher, ha kontakt med journalister, eller räkna ut PR-värden. Sedan slår klockan 17 eller 18 och dagen är slut. Det finns inga ”vanliga” dagar på mitt jobb, klyschigt nog.
Hur har dina studier på Berghs hjälpt dig i ditt jobb?
På Berghs var vi ofta med om situationer som speglar arbetslivet, vilket naturligtvis gav goda förberedelser. Mycket på Berghs är hands-on, till exempel en övning i kriskommunikation, då vi utsattes för en påhittad kris och fick känna på själva hur det är att stå bakom kameran och bli utfrågad (läs grillad). Det blir lättare att ta till sig då än att läsa om scenariot i en teoribok. Överlag är ju Berghs väldigt praktiskt, så det är mycket som jag har användning av i mitt jobb.
Vad är dina bästa tips till dem som ska söka till Berghs i vår?
Att vara sig själv och att vara öppen med att man söker till Berghs för att lära sig mer om branschen och yrket.Sen att börja i tid med arbetsprovet, så man har tid att fundera ordentligt. Ofta är det inte den första idén som man slutligen använder sig av, och då är det bra att ha tid för att ändra sig. Lycka till!
Vill du läsa mer om vad andra Berghsstudenter gjorde efter examen?
Efter examen: Joel jobbar med PR på kärleksfulla Jung - Joel Sköld på Jung Relations
Efter examen: Louise tävlade sig till drömjobbet på Prime - Louise Moberg på Prime
Relaterade artiklar
Experternas första jobb i branschen
Erfarna, kompetenta och framgångsrika är tre ord som gemensamt kan beskriva Berghs kursansvariga, men alla har de såklart varit nybörjare en gång i tiden.
Karriärtips från Berghs kursansvariga
Våra lärare delar gärna med sig av sin kunskap. Här hittar du karriärtips från några av dem.
Inspiration för dig som söker nytt jobb
Här har vi samlat tips och inspiration till dig som blivit permitterad, är mellan jobb eller funderar på att söka nya utmaningar.