Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Efter examen: Julia producerar reklamfilmer på Bsmart

sm

Då hennes studier på Berghs var över var Julia Andersén inte helt säker på vad hon ville jobba med. Hon besökte en hel del byråer innan hon till slut insåg att det var på ett produktionsbolag hon ville jobba. Idag är hon anställd som producent på Bsmart i Stockholm och tycker att det passar henne perfekt.

Att Berghs studenter lyckas bra efter sin examen är ett faktum. Fler än 95% av Berghs alumnistudenter har de facto ett jobb sex månader efter avslutad utbildning på Sveavägen i Stockholm. Men vad menas egentligen med “att lyckas” och vilka typer av stigar är det våra studenter väljer att trampa sig fram på?

I den här artikelserien, “Efter Examen”, har vi intervjuat en rad alumnistudenter om vad som hände efter att de tagit sin examen från Berghs. Vi får höra om deras coola, roliga, ovanliga, avancerade eller på något annat sätt imponerande jobb och ta del av deras bästa tips på hur man bäst ska börja sin bana mot sitt eget drömjobb - en bana som ter sig olika för alla olika studenter men har ett gemensamt startskott: de sökte till Berghs.

Julia Andersén tog examen från Berghs program Produktions­ledning våren 2015 och arbetar nu som Producent på produktionsbolaget Bsmart i Stockholm. Här får ni läsa om om hennes väg dit och varför en arbetsdag som producent aldrig är den andra lik.

Kan du berätta om din studietid på Berghs?

Min studietid på Berghs är nästan svår att beskriva. Det gick så otroligt fort, var så många intryck, kurser, samarbeten och saker som hände och så bara helt plötsligt var det sommar och slut. Det var både roligt, lärorikt och påfrestande att gå på Berghs, allt på samma gång.

Hur kändes det när du tog examen, hade du en klar idé av vad du ville jobba med?

Nja, jag träffade många byråer och produktionsbolag för att skaffa mig en bild av hur arbetsmarknaden inom det jag var utbildad såg ut.
På samma gång som jag var ute efter ett jobb var jag ju också nyfiken på hur byråerna kändes. Så jag var ute och "drack kaffe" för att bilda mig en uppfattning.

Hur fick du ditt nuvarande jobb?

Jag började mer och mer inse att jag ville jobba på produktionsbolag och såg en annons från Bsmart där de sökte en producent. På den vägen gick det!

Vad är det roligaste med det?

Roligast med att jobba som producent är att det är så mångsidigt. Jag har nära kontakt med kund (oftast reklambyråer och varumärken men också andra produktionsbolag), jag får brief, räknar på det, briefar teamet som jag sätter ihop utifrån briefen, förproduktion, produktion, som för oss innebär att vi antingen fotar, filmar, gör postproduktion, gör 3D eller retuscherar. Ibland gör vi vissa delar, ibland allt och många gånger kan en produktion innebära att vi både fotar och filmar, gör postproduktion på det rörliga materialet och retuscherar bilder. Efterarbetet och leveranser ansvarar jag också för. Att kunden får det som utlovats och lite till, samt att vi levererar enligt de datum som vi kommit överens om.

Vad är det mest utmanande?

Det är utmanande varje dag, vilket är oerhört kul! Nya uppdrag kommer in, vissa förfrågningar svårare än andra. Det är utmanande att jobba i många produktioner samtidigt, som ligger i olika faser. Vissa i förproduktion, andra i produktion eller postproduktion.

Kan du beskriva hur ”en vanlig dag” på jobbet ser ut?
Ingen dag är den andra lik, men här är vad jag gjorde idag:
- Kom in vid 08.30
- Kollade av min to do-lista
- Gick ner och hälsade på en kund som var i vår studio och fotade en produkt tillsammans med vår fotograf.
- Skrev två offerter för ett filmjobb åt en större byrå och skickade dom.
- Hängde 20 minuter hos vår motion graphic som gör en animerad film åt en kund. Den blir otroligt fin och leverans om ett par dagar. 
- Bokade in en annan kund för en halvdagsfotografering i vår studio nästa vecka.
- Lunch
- Ljudproduktion, jag kontaktade ett skivbolag med en förfrågan om en låt som kund vill ha rättigheter till.
- Prepmöte med fotograf inför ett möte med kund imorgon. Genomgång av manus, lyfter eventuella frågetecken som vi ska ta upp under morgondagen.
- Kund kommer förbi och tittar på animerad film och ger feedback.

Har dina studier på Berghs hjälpt dig i ditt jobb?

Absolut, utan tvekan.

Vad är dina bästa tips till studerande som ska söka till Berghs i vår?

Lägg ner tid på arbetsprovet!  Ha människor att bolla med, men gör din grej.  Besök kanske en reklambyrå innan/under tiden du skriver arbetsprovet. Prata med någon som jobbar som det du i framtiden vill jobba med, följ med den på jobbet, få inspiration.

Lycka till!!

Vill du läsa mer om vad Berghs studenter har gjort efter examen? 

Berghs Rekryterade Adam direkt efter examen - Adam Andersson på Berghs

Han fångade drömjobbet efter studierna - Axel Nygårds på AKQA