Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Efter examen: Per försöker komma på kommunikation som gör världen lite bättre

per h frykebrant

När Per Frykebrant avslutade sina studier inom Strategisk kommunikation och PR på Berghs våren 2015 visste han att han ville arbeta med en kombination av hållbarhet och kommunikation. Idag har hans dröm gått i uppfyllelse, och på byrån Juno PR bidrar han genom sitt arbete till att skapa kommunikation som gör världen lite bättre.

Att Berghs studenter lyckas bra efter sin examen är ett faktum. Fler än 95% av Berghs alumnistudenter har de facto ett jobb sex månader efter avslutad utbildning på Sveavägen i Stockholm. Men vad menas egentligen med “att lyckas” och vilka typer av stigar är det våra studenter väljer att trampa sig fram på?

I den här artikelserien, “Efter Examen”, har vi intervjuat en rad alumnistudenter om vad som hände efter att de tagit sin examen från Berghs. Vi får höra om deras coola, roliga, ovanliga, avancerade eller på något annat sätt imponerande jobb och ta del av deras bästa tips på hur man bäst ska börja sin bana mot sitt eget drömjobb - en bana som ter sig olika för alla olika studenter men har ett gemensamt startskott: de sökte till Berghs.

Per Frykebrant tog examenfrån programmet Strategisk Kommunikation och PR från Berghs våren 2015 och arbetar nu som PR-konsult på Juno PR i Stockholm. Här är hans berättelse om hur han fick jobbet han idag har och hans råd till blivande Berghs-studenter.

Kan du berätta om din studietid på Berghs?

Det var en intensiv period som gjorde att man lärde känna väldigt många bra människor. Det är en mycket speciell och givande erfarenhet att få vara i en miljö där allt och alla andas kommunikation. Berghs kan ge dig alla redskap du behöver för att bli bra på kommunikation, sen är det upp till var och en att utnyttja det.

Hur kändes det när du tog examen, hade du en klar idé av vad du ville jobba med?

Redan när jag började på Berghs hade jag en förhoppning om att i framtiden få jobba med en kombination av hållbarhet och kommunikation. Att få göra det redan nu vågade jag dock inte hoppas på.

Hur fick du ditt nuvarande jobb?

Det frågar jag mig själv också ibland, haha. Men som för de flesta andra var det nog en kombination av att ha varit aktiv och träffat folk och visat mitt intresse. Tur och tajming var nog också viktiga ingredienser.

Vad är det roligaste med det?

För det första har jag kollegor som är både roligare och mer erfarna än jag, så jag lär mig otroligt mycket från var och en av dem varje dag. På Juno fokuserar vi också mycket på hållbarhet, vilket gör att jag får jobba med det som även är mitt stora personliga intresse. Sen finns ju alla de fördelar som kommer med att vara en liten byrå och ändå arbeta med stora och bra kunder

Vad är det mest utmanande?

Att allt jag gör gör jag för första gången, och om jag har lärt känna den här branschen rätt så kommer det nog fortsätta att vara så. Ett perfekt jobb om man har nyfikenhet som en av sina drivkrafter.

Kan du beskriva hur ”en vanlig dag” på jobbet ser ut?

Dagarna är, som jag nämnde, inte speciellt lika varandra. De fasta punkterna inkluderar att inleda dagen med att snabbt scanna av svenska och utländska medier och därefter göra i ordning inlägg som ska publiceras i sociala medier. Är det tisdag äter jag sushi från Ni Hao och är det torsdag äter jag en Spicy Italian på Subway. Däremellan försöker vi komma på kommunikation som gör världen lite bättre på ett eller annat sätt.

Hur har dina studier på Berghs hjälpt dig i ditt jobb?

Det har så klart varit avgörande för att snabbt komma in i arbetet. Berghs ger en ovärderlig grund att stå på när man kommer ut i kommunikations­branschen.

Vad är dina bästa tips till studerande som ska söka till Berghs i vår?

Börja i tid så att du har råd att koppla bort det i perioder. Lita inte på att den första idén nödvändigtvis är den bästa utan utmana den. Glöm inte bort att ta in utomstående för att testa din idé – en mormor, en kompis eller någon från branschen. Gå med i arbetsprovsgruppen på Facebook eller kontakta gamla eller nuvarande Berghs-studenter för att bolla arbetsprov och tankar om utbildningen. Mig kan man till exempel nå på per@junopr.se.

Vill du läsa mer om vad Berghs studenter har gjort efter examen? 

Berghs Rekryterade Adam direkt efter examen - Adam Andersson på Berghs

Han fångade drömjobbet efter studierna - Axel Nygårds på AKQA