Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Efter examen: Robin blev PR-konsult och undervisar på Berghs

img

Trots en stark övertygelse om att han skulle passa bäst på en byrå efter sina studier funderade Robin mycket på sin roll i relation till vad PR varit och vad det skulle bli. Han beskriver sin tid på Berghs som en pendel mellan känslan av att ha hittat hem till perioder av förvirring och ifrågasättande. Här är Robins berättelse och goda råd till sökande till Berghs idag.

De lever helt olika liv idag, men de har alla den gemensamma nämnaren att de en dag beslutade sig för att söka till Berghs. I den här artikelserien tittar vi närmare på Berghs alumnistudenter. Vad har de tagit sig för sedan den där dagen då de tog sin examen och klev ut i arbetslivet? Valde de att fortsätta inom den bana de utbildat sig? Hittade de på något helt annat? Vilka jobb har de idag? Och hur ser de tillbaka på sina tid på skolan? Det står tydligt att alla studenter väljer sin helt egna väg och deras banor är lika indivuduella som unika. Det de har gemensamt är dock detsamma: de valde att söka till Berghs.

Robin Kvarnström läste vid Berghs ettåriga PR-program och minns sin känsla vid examensdagen som en av "gränslös inställning att kunna uppnå precis vad som helst". Idag arbetar han som PR-konsult vid MSLGROUP och här berättar Robin om sina utmaningar, sina minnen från Berghs och om hur han själv tänkte när han satt och filade på arbetsproverna under våren 2011.

Kan du berätta om din studietid på Berghs?

Min studietid på Berghs var på många sätt omtumlande. Från den första tidens starka känsla av att ha hittat hem, till perioder av förvirring och ifrågasättande. Vem är jag, vad är PR och vad kan det vara? Såhär i efterhand var det där otroligt viktigt för att kunna hitta ett eget förhållningssätt till kommunikation i stort. Jag gick ut med en på många sätt gränslös inställning och en känsla av att kunna uppnå precis vad som helst.

Berätta om ett starkt minne från din tid på Berghs!

Mitt starkaste minne från året är definitivt arbetet med slutprojektet för Nordens största upplevelse- och nöjesparkskoncern Parks & Resorts. Vi gick in för att vinna, utmanade briefen och jobbade extremt hårt och intensivt för att landa i något som jag fortfarande är väldigt stolt över. Projektgruppen kom varandra mycket nära och vi vann till slut bästa examensprojekt och fick dessutom vår idé förverkligad. Det var riktigt häftigt att gå på till exempel Gröna Lund och se hur människor interagerade med vår lösning om “Världens roligaste present”.

Hur kändes det när du tog examen, hade du en klar idé om vad du ville jobba med?

Jag blev tidigt byråfokuserad och insåg snabbt att det snabbrörliga och föränderliga konsultyrket passar mig ganska bra. Jag blir lätt understimulerad och på en stor byrå händer det hela tiden väldigt mycket. Trots en stark övertygelse om att jag skulle vara på en byrå funderade jag mycket på min roll i relation till vad PR varit och skulle bli. Den främsta orsaken till att jag strax innan examen landande i hur jag ville jobba tackar jag fantastiska Ann Westfelt för. Hon var lärare för en annan klass men tog sig tid för mig en eftermiddag i april. Ann gjorde ett starkt intryck på mig och vårt korta möte fick direkta konsekvenser för hur jag fortfarande ser på mig själv och min yrkesroll. Alla borde få 30 minuter med Ann!

Hur förlöpte det första året efter examen?

Direkt efter examen passade jag på att vara ledig. Sista tiden på Berghs var extremt intensiv. Efter sommaren träffade jag alla stora PR- och reklambyråer samtidigt som jag hade en tät dialog med min drömbyrå. Det tog lite tid innan de kunde erbjuda vad jag ville ha. Så jag låg och väntade. Sen gick allt väldigt fort. Jag fick snabbt massor av eget ansvar och egna kunder. Några månader in gjorde jag och två kollegor ett projekt som året därpå bland annat blev utnämnd till världens bästa PR-kampanj i Global SABRE Awards.

Idag är du anställd på MSLGROUP Stockholm som PR-konsult. Hur gick det till när du fick det jobbet?

Jag kom i kontakt med MSL redan under året på Berghs när vår klass projektledde Spinngalan tillsammans med dem och förstod snabbt att det var hit jag ville. Mårten Lyth gjorde ett starkt intryck, vi delade också synen på framtidens PR och byrån var i en spännande fas för att möta allt detta. Processen tog väldigt lång tid med intervjuer och tester och jag tackade faktiskt nej till det första erbjudandet de gav mig. Till slut stämde allt och jag fick jobbet som på många sätt var mitt drömjobb.

Vad är det roligaste med det?

Det absolut roligaste är att jag har privilegiet att få jobba med många av världens största och mest välkända internationella varumärken. Personligen är jag också väldigt glad att vi nu har en fullt utvecklad studio som en integrerad del av vårt erbjudande. Det tillsammans med att vi i allt större utsträckning jobbar tillsammans med våra syskon på JKL öppnar upp för att framgångsrikt ta sig an komplexa och spännande uppdrag. Det är roligt med utmaningar. Berghs förberedde mig otroligt väl för vad jag gör idag och utbildningen låg mycket längre fram i tiden än vad jag tror någon av oss förstod.

Vad är det mest utmanande?

Det roligaste är ofta också det mest utmanande. Att jobba integrerat med kunder och kollegor från hela världen ställer höga krav längs hela kedjan i allt ifrån idéer till uttag och intern kommunikation. Nya utmaningar dyker också upp allteftersom branschen utvecklas och de senaste åren har det hänt ovanligt mycket. Berghs ligger långt fram med vad de lär ut men det är inte alla som hänger med. Omställningarna för branschen har varit ganska stora och den bransch många klev in i är inte längre densamma.

Hur har dina studier på Berghs hjälpt dig i ditt arbetsliv idag?

Förvånansvärt mycket. Jag var väl medveten om att Berghs var en bra skola när jag sökte och det märktes redan första dagen att ambitionsnivån är extremt hög. Det viktigaste för mig var fokuset på att lära sig tänka konceptuellt och utgå ifrån en strategiskt kommunikativ kärna. På så sätt spelar det ingen roll vad vi väljer att kalla det och möjligheterna att hamna rätt blir oändligt mycket större. Att göra en tv-serie kan vara lika rätt som att skriva en annons eller köpa utrymme på Instagram. Det är spännande. Jag tänker ofta på hur mycket mer redo vi var än vi först kanske trodde när vi klev tillbaka ut på Sveavägen igen. Det känns därför extremt roligt att ha fått förmånen att komma tillbaka till Berghs och undervisa de senaste två åren.

Vilka är dina bästa tips till dem som ska söka till Berghs i vår?

Att skapa bra kommunikation är på många sätt självutlämnande och ju mer du vågar bidra med desto bättre blir det. Jag tror stenhårt på att låta det just jag är bra på, drivs av och framförallt tycker om, komma fram när jag gör till exempel ett arbetsprov. Att spela med samma kort som andra säger inget om vad just jag kan bidra med. Jag lade ner väldigt mycket tid och kärlek på mina arbetsprover samtidigt är resultatet såhär i efterhand inget jag kan titta på utan att le överseende. Jag tror att det är viktigt att ta i lite och våga lösa arbetsproverna utifrån sina egna erfarenheter och kunskap.

Är du intresserad av att söka till ett av Berghs program?

Ta en titt på programmen här och missa inte att börja med arbetsproverna i god tid innan deadline!