Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Från Berghs till egen byrå

sensibar

2015 avslutade Sofie Redtzer sina studier på Berghs och gick ut med den nya titeln grafisk designer på CV:t. Tillsammans med vännen och kollegan Sabina Granath startar Sofie nu varumärkesbyrån Sensibar. Här berättar Sofie om sin resa och delar med sig av tips på hur man kan tänka när man vill starta eget i kommunikations­branschen.

Hej Sofie! Kan du inte berätta från början: vad fick dig att söka till Berghs 2013?

Jag har alltid velat jobba med något kreativt och när jag pluggade marknads­föring i Sydney fick jag upp ögonen för Grafisk Design. Jag blev helt inställd på att det var på Berghs jag skulle gå eftersom jag hade hört mycket bra om skolan. Det krävdes att jag sökte två gånger för att komma in, jag blev superbesviken när jag inte kom in först, men det är verkligen jättenyttigt med motgångar, då lär man sig något och har möjlighet att göra ännu bättre nästa gång.

Vilka är dina tre viktigaste insikter eller lärdomar från din utbildning?

  1. Att det är man själv som skapar sin situation. Kämpar man hårt för det man vill så kommer också resultatet.
  2. Kontakter är så himla viktigt! Att också lära känna personer i de andra klasserna har betytt jättemycket för mig nu efteråt. Både jobbmässigt och för att det är kul!
  3. Det är lätt att jämföra sig med andra. Jag tror att det är viktigt att man gör något som känns rätt för sig själv, då blir det alltid bäst. Ta hjälp av varandra och ta inte feedback för personligt, se det som en möjlighet att utvecklas.

Examensdagen 2015. Minns du vad du tänkte? Vad ville du då göra i framtiden, den direkta och den lite mer långsiktiga?

På examensdagen var man helt slut, men samtidigt väldigt glad. Jag ville jobba på en designbyrå, men det ändrades snabbt. Efter någon månad på byrå insåg jag att jag ville fortsätta frilansa som jag redan gjort samtidigt som jag pluggade. Det är något som triggar mig med att vara egen. Jag gillar företagandet och relationer. Att bygga upp något eget från grunden är väldigt speciellt, det finns något spännande i att inte veta vad man kommer göra om två månader.

Hur passerade första året?

Med massor av nya vänner, riktigt sena kvällar i ateljén, mycket fest och väldigt lite sömn. Låter lite halvbra, men det var fantastiskt kul!

I höst lanserar du tillsammans med Sabina Granath varumärkesbyrån Sensibar. Berätta!

Vi har känt varandra sedan vi var små och har alltid inspirerats av varandra. Vi har gått olika vägar och utbildningar och kompletterar varandra väldigt bra. Sabina var involverad i behind-the-scenes-filmen för mitt examensprojekt där man fick uppleva Universum med sina sinnen i form av choklad och det är där grunden till vår byråidé ligger. Under en middag för några månader sedan så tänkte vi ”Nu kör vi!” och så blev det.

Vad händer efter examen?

De lever helt olika liv idag, men de har alla den gemensamma nämnaren att de en dag beslutade sig för att söka till Berghs. Lär känna Berghs fantastiska alumnistudenter!

Läs fler berättelser!

Vilken position på marknaden hoppas ni att Senisbar ska ta? Vilket hål vill ni fylla?

Människors liv består av miljontals upplevelser. Vissa minnen glöms bort, medan andra etsar sig fast för evigt. Vi vill få varumärken att bli ihågkomna genom att skapa upplevelser utöver det vanliga. Genom att fokusera mycket på våra mänskliga sinnen adderar vi en extra dimension till kommunikationen. Det kan vara allt från butiksupplevelser och förpackningar till innehåll i sociala medier och digitala plattformar. Vi har också märkt att allt fler företag efterfrågar flexibilitet. Vi kommer att sätta ihop de team som passar bäst för att lösa olika problem. En forskare eller snickare kan ha en lika självklar plats som en strateg eller copywriter.

Kan du dela med dig av dina tre bästa tips till den som vill starta eget inom kommunikations­branschen?

Ta hjälp av ditt kontaktnät. Var inte rädd, kör bara! Det kan vara bra att börja frilansa för byråer för att få en mjukare övergång.

Kan ni dela med er av tre “bra att tänka på” när man vill starta eget tillsammans med sin vän sedan decennier tillbaka?

Tänk på att starta med någon som har samma ambition som dig själv, då blir det lättare. Man måste kunna vara ärlig och öppen med varandra så man inte går och bär på små irritationer som sen exploderar. Än så länge har vi inte haft ett enda bråk *peppar peppar*. Prata inte jobb hela tiden, glöm inte att umgås också som ni alltid gjort!