Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Kvällskursen i grafisk design gav Aye alla verktyg hon behöver

Aye.Alhassani

Aye Alhassani är konstälskare, bor i Stockholm, arbetar som grafisk designer och leder en designavdelning. Hon är också en av alla de som läst en kurs i grafisk design på Berghs. Här berättar hon om detta och delar med sig av några tips.

Skrivet av Anette Hamel
September 6, 2019

Hej Aye! Vem är du och vad jobbar du med?

– Mitt namn är Aye Alhassani, jag är 25 år och bor i Sollentuna med min familj. Jag är en väldigt driven och positiv tjej som älskar allt relaterat till konst. I dagsläget arbetar jag som Grafisk designer på Invest Stockholm där jag leder in-house designavdelningen. Samtidigt har jag nyligen startat ett eget företag efter ett års tid som frilansare. Företaget är en grafisk designverksamhet och går under namnet Graphic State. I grunden är jag konstnär och har ritat så länge jag kan minnas, jag älskar att avbilda människor och landskap. Porträtt är det jag har förhållit mig mest till, men jag har även arbetat med kalligrafi och andra konstformer. Min passion för konsten är en stor grund till mitt intresse för grafisk design. Jag får utlopp för min kreativa sida och kan uttrycka mig både med färg och form likt den klassiska konstformen, skillnaden är att konsten sker digitalt med grafisk design.

Vilken kurs läste du hos oss?

– Jag läste kvällskursen Grafisk design i 10 veckor under våren 2019.

Vad var det som fick dig att söka till just denna kurs?

– Med tanke på att jag redan innan kursen hade planer på att starta eget, tyckte jag att det vore en kul ide att söka mig till en kurs som kunde vidga mina grafisk designkunskaper. Samtidigt gav det mig även en större inblick inom grafisk designområdet som jag själv inte var insatt inom. Typografi är ett av de områden som jag saknade kunskap om och fann svårighet att finna intresse för. Kursen gav mig en perfekt introduktion som ledde till ett större intresse, samt gav mig de verktyg jag behövde för att få en överblick över olika former av visuell kommunikation som jag behövde.

Vad har du fått med dig?

– Jag har fått med mig väldigt mycket. Bland annat hur man jobbar som en bättre designer, hur man ska förhålla sig och ta fram olika designlösningar. Vi fick alla verktyg man egentligen behöver för att prestera bättre som en designer. Vi gick igenom allt från hemsidor till färger, fotografi och typografi. Vi lärde oss värdet och vikten av visualitet och vad för roll den har för allmänheten.

– Ett väldigt bra tips vi fick från en föreläsning av Bo Bergström satte sig väldigt djupt i minnet. Tipset var att alltid ta sig an uppgifter i arbetslivet som kan leda till ens egna utveckling, även om man inte har full kompetens inom det. Detta leder oftast till större möjligheter samt att man överträffar sig själv. Överlag så överträffade kursen mina förväntningar. Kursen gav mig alla verktyg jag behöver för att utföra ett bättre bildspråk som jag kan implementera på min egen design. Detta har gett resultat i mitt arbete.

Hur var lärarna?

– Lärarna var väldigt proffsiga och kunniga inom respektive område. Det märktes att kvalitetsnivån på kunskapen som lärarna levererade var väldigt hög. Man får aktuell kunskap eftersom lärarna besitter väldigt mycket erfarenhet från yrkeslivet. Anna-Karin Sundin som höll i kursen, gjorde ett extra starkt intryck hos mig. Hon blev en favorit! En mycket glad och färgstark person som kom med väldigt bra feedback kring varje uppgift vi fick av henne.

Har du något bra eller roligt minne från Berghs som du vill dela med dig av?

– Personligen tycker jag att varje kväll på Berghs var ett roligt minne. Jag såg fram emot mina kvällar. Mina kurskamrater var otroligt härliga, jag kände en väldigt stark trivsel redan från start och vi klickade väldigt bra. Vi var en liten grupp på 10 personer som kom från olika bakgrunder och hade olika kompetenser, så det var väldigt roligt att dela med sig av det man kunde och ta del av nya kunskaper, inte bara från lärarna men även från kurskamraterna.

Vad tycker du var roligast eller mest intressant på kursen?

– Det roligaste var allt nytt som jag lärde mig som jag kan implementera och använda idag. Den nya kunskapen har jag utnyttjat i mitt yrkesliv. Kursen har hjälpt mig att stärka mitt självförtroende som designer och fått mig att lita på mina egna designval. Även att se design från olika perspektiv för att kunna vara mer kritisk till det man skapar. Jag har fått väldigt bra tumregler som jag tänker på, de må vara små men de utgör en stor skillnad när man designar.

Vilken kurs passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både kurser på dagtid, kvällstid, intensivkurser och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Var det svårt att hinna med studierna?

– Det var inte svårt då jag redan innan hade planerat och schemalagt att jag skulle ha kvällslektion varje tisdag, dock var det väldigt intensivt. Även om man kände sig trött innan påbörjad kurskväll (då jag jobbade heltid samtidigt) så kände man hur kursen fyllde en med energi!

Har du något studie- eller karriärtips som du vill dela med dig av?

– Gör det du älskar och bli bäst på det. Försök att ständigt utvecklas och sök dig hela tiden till nya vägar för att vidga din kunskap. Att läsa en kurs på Berghs är ett perfekt exempel!

Hur hittar du balans i tillvaron?

– Jag försöker ständigt planera mina dagar i förväg i min kalender för att inte stressa upp mig själv över alla uppgifter jag har att göra, särskilt nu i samband med att jag har startat eget så krävs det väldigt mycket av en. Det är både energi-och tidskrävande att dyka in i en värld som är främmande, men också kul! Det jag också gör är att träna regelbundet, genom att finna egentid i min vardag lyckas jag ladda mina batterier väldigt mycket.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet?

– Jag försöker att finna inspiration hos andra designers på olika sidor, bland annat Behance & Pinterest. Jag kollar även väldigt mycket tutorials på YouTube för att ta del av praktisk information, eftersom grafisk design kräver väldigt mycket praktik. Sen finns det en bra handbok som jag ofta bläddrar i som kan ge mig den information jag behöver om jag vill ta del av instruktioner och tips. Boken heter ”Grafisk design med Photoshop, Illustrator och InDesign" av Anders Bennekou & Anne Sofie Olesen & Daniel Riegels. Boken fungerar som en kokbok för hur man redigerar bilder, hemsidor, designar trycksaker osv.

Vill du läsa om andra personer som har gått en kurs på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.