Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Från journalistik till kommunikation och PR

Tidningar

Cecilia von Mentzer har lång erfarenhet som journalist i tidningsbranschen. I våras beslöt hon sig för att läsa en kvällskurs i Kommunikation och PR för att vidga vyerna och smaka på en bransch hon tidigare bara haft kontakt med från andra sidan. 

Skrivet av Anette Hamel
Augusti 20, 2019

Cecilia von MentzerHej Cecilia! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag är en 52-årig journalist med 30 år i tidningsbranschen. Jag har jobbat med allt från nyheter till feature, med layout, som reporter, redaktör och chef. Jag är skolad på Aftonbladet, där jag jobbade i 16 år. Sedan tio år är inredning, design och mat mina ämnen och jag jobbar åt Sveriges största magasin, framför allt som frilans. Jag bor i Bromma. Jag läste kvällskursen Kommunikation och PR på Berghs våren 2019.

Vad var det som fick dig att söka till just denna kurs?

– Som alla vet verkar jag i en skakig bransch, som allt sedan internets intåg i Sverige 1994, kämpar med lönsamhet, med knäckfrågan om print eller digital först, med hotet från influencers (nej, de är inte journalister!), med hotet mot demokratin, om hatet mot journalister. Jag har alltid tänkt att jag alltid ska vara journalist eftersom det är mitt drömjobb. Nu vet jag inte längre. Därför ville jag vidga mina vyer och smaka på en bransch jag tidigare bara haft kontakt med från andra sidan.

Vad har du fått med dig från kursen?

– Att göra alla delar i en PR-plan, att förstå content och context, att göra swat-analys och mäta kampanjer. Att lära mig undvika fällor när man gör en kampanj, att förstå affärsnyttan med kommunikation. Bland annat.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

– Helt klart. Nu kan jag göra en PR-plan. Jag kunde redan skriva, göra research och sammanfatta. Nu fick jag ännu fler verktyg och förstår kommunikationens led och PR-branschens utmaningar. Det kostar mycket att gå på Berghs, men med så pass skickliga lärare och föreläsare och allt du får med dig är det värt det höga priset.

Hur var lärarna?

– Superbra! Skickliga, personliga, yrkesverksamma personer som verkligen delade med sig av sina skills.

Har du något bra eller roligt minne från Berghs som du vill dela med dig av?

– Det var extremt bra stämning i klassrummet. Tillåtande, varm och rolig. En höjdpunkt var föreläsningen första kvällen med Jana Söderberg. Vilken kvinna! Men hon måste ha tyckt att vi var en samling räddharar som satt tysta och knappt vågade svara på tilltal. Hon har fått mig att bland annat hela tiden välja nya vägar när jag går till jobbet. Att våga lämna sin comfort zone. Vem vill stagnera liksom?

Har du idag kontakt med någon av dina kurskamrater?

– Vi har setts på en aw, och kommer säkert att ses på fler. Vi var en rolig mix av människor från olika bakgrunder och i olika åldrar. Och med tanke på Some har vi ju liksom inga problem att hålla kontakten…

Vad tycker du var roligast eller mest intressant på kursen?

– Alla professionella föreläsare! Och få göra denna PR-plan som jag tjatar om. Det var roligt att få grotta ner sig i ett företag på djupet. Väldigt lärorikt.

Vilken kurs passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både kurser på dagtid, kvällstid, intensivkurser och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

– Kanske inte i mitt arbete som redaktör. Men den dagen jag vågar ta steget och söka mig till PR och kommunikation så!

Hur hittar du balans i livet?

– Jag kollar aldrig mejl på semestern. Jag stänger ner sociala medier under sommaren. Och ja, det är läskigt och en känsla av fomo kan sätta in. Men ack så nyttigt. Tränar styrketräning. Löften just nu: köpa en väckarklocka (lämna mobilen på laddning i köket på natten), gå 10 000 steg om dagen och sova sju timmar. Allt enligt sommarprataren och psykiatern Anders Hansens tips. Och så jobbar jag hemma då och då. Väldigt, väldigt effektivt.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet? 

– LinkedIn är kanon!

Vill du läsa om andra personer som har gått en kurs på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.

 

 

Foto: Matthew Guay/Unsplash