Artiklar

Kursen UX Product Development ger en bra överblick av UX-arbetet

Christine.Bergsten

"I början av kursen fick vi ett fiktivt case som vi jobbade med under hela studietiden. Det var både givande och kul att få jobba med alla stegen kring produktutveckling och användarupplevelse för en och samma tjänst", säger Christine Bergsten på Avanza. Här berättar hon mer om kursen och det nya jobbet.

Hej Christine! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Christine Bergsten, bor i Stockholm tillsammans med mina två barn och jobbar på Avanza sen nästan 6 år tillbaka.

Vad har du för bakgrund?

– Innan jag började på Avanza så var jag på Handelsbanken i många år och i grunden är jag civilekonom. Jag insåg ganska snabbt att den digitala användarupplevelsen och kommunikation lockade mig mer än att jobba med ren ekonomi och har genom båda mina arbetsgivare fått möjligheten att utvecklas och jobba i olika roller. Och eftersom jag är på en bank får jag ju faktiskt nytta av mina ekonomikunskaper också. Efter att ha jobbat som UX Writer länge så har jag under det senaste året vidareutbildat mig och bytt roll till UX Designer och började nu i höstas i ett av våra aktieteam.

Du gick distanskursen UX Product Development under hösten 2023. Vad var det som fick dig att välja den?

– Det var en kollega som tipsade mig om kursen och den kändes som ett bra sätt att få helhetskoll på metoder och teori inom UX. Eftersom jag tidigare har jobbat parallellt med en annan UX Designer hos oss under en längre period så kändes det som ett bra komplement till allt jag lärt mig då, men också till allt som jag också arbetat med som UX Writer.

Vad har du fått med dig från dessa 8 veckor?

– I början av kursen fick vi ett fiktivt case som vi jobbade med under hela studietiden. Det var både givande och kul att få jobba med alla stegen kring produktutveckling och användarupplevelse för en och samma tjänst. Det gjorde att det kändes som att det var på riktigt.

Hur var läraren?

– Vår lärare Johan Ågren har varit väldigt peppande och pedagogisk. Han var också otroligt snabb på att svara på frågor när det behövdes, så det bidrog till att jag inte tycker att det gjorde så mycket att läsa på distans istället för på plats.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

– Det gjorde den verkligen. Jag var faktiskt lite fundersam innan eftersom det inte var några fysiska träffar på kursen, men den digitala uppstarten och det avslutande mötet på Zoom kändes väldigt personliga. Och alla inlämningar och feedbackrundor gick jättebra, trots att det bara var digitalt.

Vad tycker du var roligast på utbildningen?

– Det roligaste var att vi jobbade med samma case genom hela kursen. Varje inlämningsuppgift byggde på de inlämningar som vi haft innan. Så alla delar hängde ihop och gav en väldigt bra helhetsupplevelse.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

  • Jag jobbar i ett produktteam på Avanza som fokuserar på aktieägande. Teamet består av personer med flera olika kompetenser med produktägare, UX och utvecklare.
  • Vi jobbar agilt med att förbättra kundernas upplevelse av att äga aktier och som UX Designer så jobbar jag tätt ihop med alla i teamet, men också andra på företaget.
  • Dagarna brukar se lite olika ut beroende på vad vi jobbar med för tillfället, men vi har alltid en daglig stand up tillsammans på morgonen där hela teamet planerar och prioriterar arbetet. Sen har vi bland annat också löpande refinements och retron. 

Vilken kurs passar dig?

Berghs erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden. Det finns både kurser i våra lokaler i Stockholm och på distans.

Välj kurs här!

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med mitt jobb är (utöver att jag har en toppenarbetsgivare) absolut mina kollegor. Att få jobba med så många duktiga, drivna och härliga människor varje dag är väldigt lyxigt och kul.

Och någon utmaning?

– En utmaning som vi jobbar med är att göra sparande och investeringar enklare för alla. Att hela tiden försöka använda ett enkelt språk och intuitiva gränssnitt för att förenkla och förklara. Utan att göra det onödigt komplicerat.

Var hämtar du inspiration i ditt jobb?

– Vi är bra på att dela med oss inom UX-gruppen och även inom företaget när vi ser saker som kan inspirera oss. Det är allt från omvärldsbevakning till nya tjänster eller annat som är intressant. Sen följer jag en del konton på sociala medier också och är ständigt på jakt efter bra och inspirerande föreläsningar.

Har du något karriärtips du vill dela med dig av?

– För mig har det gett otroligt mycket att få utvecklas längs vägen sen jag började jobba. Genom att ha en bred utbildning i grunden finns det verkligen så många vägar att gå. Och sen är jag också tacksam att jag har fått ha så bra chefer genom åren, det gör så mycket för ens utvecklingsmöjligheter.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Kursen UX Product Development ger en bra överblick av UX-arbetet och hur man kan jobba när man ska ta fram en ny tjänst, dessutom med en grym lärare. Och att den var på distans gjorde mig som sagt ingenting alls. Träffarna online och möjligheten att kunna bolla med kurskompisarna emellan var toppen.

Vill du läsa fler intervjuer med tidigare kursdeltagare? Då är Berghs artikelserie Efter kursen något för dig.