Artiklar

"Kursen Digital Copywriting har fått mig att ändra mitt sätt att tänka"

Christoffer.Månsson

I höstas gick Christoffer Månsson distanskursen Digital Copywriting på Berghs. Han känner nu en enorm respekt för kort och kärnfull copy, inser att de flesta inte har en aning om vad en förtöjningslina är och att han verkligen gillar gröna gubbar.

Skrivet av Anette Hamel
December 28, 2022

Hej! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Christoffer Månsson, bor strax utanför Kungsbacka och arbetar med sälj och marknads­föring på ett företag som heter Poly Produkter. Vi är Nordens ledande leverantör av rep och snören i olika varianter. Här har jag arbetat i ganska exakt i fem år. Idag innebär min roll allt från produktexpertis till copywriting och marknads­föring.

Du gick kursen Digital Copywriting under hösten 2022. Vad var det som fick dig att söka denna?

– Anledningen till att jag sökte kursen var dels att jag alltid gillat att skriva. Både i jobbet och privat. Vi är ett företag med stark nisch och min roll kräver stor produktkunskap, men även ett språk som är lätt att förstå. Jag sökte därför denna kurs för att lära mig att bli bättre på att skriva enkelt, kortfattat och framför allt tydligt. Idag är det enbart i jobbet som jag aktivt skriver, men lita på att det kommer en barnbok inom en överskådlig tidshorisont!

Vad lärde du dig på kursen?

– Att hålla det kort! Och det faktum att de flesta inte har en aning om vad en förtöjningslina är (om du inte har en båt). Och även om du har det så kan det bara vara ett helt vanligt rep för användaren. Med den lärdomen började jag bryta ner all kunskap och förenkla den i text. Och när den var förenklad, så gjorde jag det ytterligare. För mig var det viktigaste verktyget att banta ner texter och göra dem mer relevanta.

Hur var lärarna?

Catherine Heijl som var kursledare var otroligt engagerad, både när hon föreläste och i sin feedback. Vår gästföreläsare i avsnittet om SEO var också riktigt bra!

Fick du någon aha-upplevelse under studietiden?

– Ja, hur svårt det är att skriva kortfattat. I synnerhet under UX-Copy delen. Att berätta så mycket med så få ord. Det faktum att två, tre meningar kan vara svårare att skriva än 800 ord. Jag hyser numera en enorm respekt för kort och kärnfull copy!

Vad tycker du var roligast eller mest intressant på kursen?

– Det som var mest intressant var UX-Copy eftersom det är så svårt. Men samtidigt är det så otroligt belönande när orden sitter! Det som jag tycker är roligast är att skriva artiklar och blogginlägg som är SEO-anpassade. Det är något med gröna gubbar i Yoast.

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser i våra lokaler och på distans. Frågor? Chatta gärna med oss!

5 tips för att hitta rätt kurs

Motsvarade utbildningen dina förväntningar?

– Det gjorde den absolut. Jag känner mig mycket nöjd med det jag som jag har lärt mig.

Och har du fått användning av det du har lärt dig?

– Ja, mer eller mindre alla moment i kursen har jag stor användning av. Kursen Digital Copywriting har fått mig att ändra mitt sätt att tänka. Och detta återspeglar sig i mitt skrivande. Jag förutsätter inte längre att läsaren är speciellt intresserad, den vill bara ha svar på sina frågor.

Hur kan en vanlig dag på ditt jobb se ut?

– Oj, det är så olika! Vissa dagar sitter jag med kunder i telefon hela dagarna. Det kan vara allt från att hantera ordrar till att hjälpa dem med produktfrågor. Andra dagar sitter jag och skriver produkttexter för nya produkter. Och vissa dagar är helt fokuserade på sociala medier och nyhetsbrev.

Vad är det bästa med ditt jobb?

–Att jag har en bred tjänst. Jag får vara med på allt mellan att hitta på ett produktnamn till att lansera produkten. Skriva produkttexter och artiklar, till pressmeddelanden och allt däremellan.

Och några utmaningar?

– Att ha en bred tjänst innebär även att sitta på många stolar. Jag vet inte alltid hur min dag kommer att se ut när jag kommer till jobbet. Vissa dagar kan viktig tid försvinna i spontana planeringsmöten.

Har du något karriärtips du vill dela med dig av?

  • Testa dig fram. Både olika yrken och arbetsuppgifter. Det som du tycker är intressant som 25-åring är inte alls säkert att det är lika kul vid 40.
  • Lär dig att säga nej. Att säga nej är otrolig bra för ditt välmående!

Avslutningsvis, vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Kör! Det kommer att krävas en del tid för att genomföra kursen, och det kommer att vara rätt krångligt ibland. Men det är så värt det! När kursen är slut, certifikatet är i dina händer och du kan andas lite kommer du att se tillbaka på kursen och känna “Wow, det här var kul! Vad ska jag läsa härnäst?”