Artiklar

På Berghs lärde sig Daniel att leda sig själv och andra

Daniel Åkerlund

“En kurs som öppnar burken till ett potent elixir av livskunskap”, så fint beskriver Daniel Åkerlund från kommunikationsbyrån DET kursen Kreativt ledarskap som han gick på Berghs under hösten 2023. Här utvecklar Daniel sina tankar och berättar mer om kursen och vad han fick med sig.

Skrivet av Anette Hamel
Januari 6, 2024

Hej Daniel! Vad jobbar du med?

– Jag är copywriter och någon slags senior kreatör med ansvar för idé och text genom hela den kreativa processen, från strategi till genomförande, på kommunikationsbyrån DET i Stockholm. Att göra reklam är spännande och utmanande eftersom man ofta har ganska snäva ramar att skapa inom. Det är strategiska riktningar, budgetar och marknadschefer i Düsseldorf att ta hänsyn till. Och efter ett par år i branschen har jag insett att en stor del av arbetet handlar om samspelet mellan människor och inte bara om att knäcka den bästa idén.

Vad har du för bakgrund?

– Jag har alltid varit intresserad av ord och berättande i olika former. Jag började med författarambitioner (släpper en skönlitterär roman våren 2024) och pluggade kreativt skrivande på Folkhögskola, efter det testade jag journalistik och webbkommunikation. Nu har jag arbetat som copywriter och kreatör i åtta år.

Hur hamnade du på kursen Kreativt ledarskap på Berghs?

– Alltså, jag hade ju då arbetat i åtta år och kände att jag ville ha lite utveckling i ”karriären”. Ett naturligt steg är creative direction. Men vad betyder det? Innan jag började kursen visste jag inte riktigt vad jag förväntade mig, skulle kursen ge mig ett stort skrivbord i mahogny och lära mig om SWOT-analyser och Boston-matriser? Förmodligen inte.

Berätta mer!

– Som jag var inne på lite tidigare så handlar kreativt arbete i grupp om samspel mellan människor. Det är precis vad den här kursen handlar om. Vetenskapligt underbyggda processer för att förstå och leda sig själv och i förlängningen verktyg för att förstå och på så vis leda andra. En kurs som öppnar burken till ett potent elixir av livskunskap.

Vad har du fått med dig?

  • Jag har lärt mig så otroligt mycket. Kursen har fått mig att förstå mig själv bättre och att börja reflektera kring hur jag agerar och vad jag kan göra för att nå fram i samarbetet med andra. Redan på den första lektionen fick vi göra en övning i tillit som gjorde att vi i gruppen fick en trygghet lika stark som med vänner man känt hela livet.
  • Förutom analyser, processer och metoder för att bli en grundad och trygg ledare så lärde jag känna personer med samma ambitioner, som jag kommer ha utbyte av under hela yrkeslivet.
  • Berghs är en inspirerande plats att vara på. Det kokar av kreativitet och människor i olika åldrar bidrar till entusiasm och skaparglöd.

Hur var läraren?

– Huvudläraren, Anna Romson, var så grymt duktig. Sympatisk och kunnig i ämnet med arbetslivserfarenhet från branschen. Googla henne och du kommer ramla av stolen, en sann branschprofil och gamechanger! Kryddat med föreläsare med olika ingångar på ledarskap. Neurovetenskap blandat med growth management bland annat.

Har du fått användning av dina nya kunskaper?

– Mycket av det jag lärt mig på kursen använder jag nu i mitt dagliga arbete. Metoder för att få medarbetare att känna sig involverade och processer för att skapa sunda och trygga kundrelationer. I mitt jobb arbetar vi i nära team och samspelet måste fungera för att jobben ska bli sina bästa jag.

Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att läsa denna kurs?

– Om du funderar på att gå kursen Kreativt ledarskap så sluta fundera, gå bara! Den är toppen och du kommer att bli en bättre ledare, men framför allt en bättre människa.

Foto: Mats Wallin