Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Kursen UX Writing visade hur små detaljer spelar stor roll

Elin.Karlsson

Elin Karlsson jobbar som digital kommunikatör på energibolaget Tekniska verken i Linköping. I mars läste hon intensivkursen UX Writing, som ställdes om och genomfördes via Zoom på grund av det rådande Coronaläget. Här berättar hon om kursen, lärarna och hur det var att ha undervisningen online.

Skrivet av Anette Hamel
April 2, 2020

Hej Elin! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Elin Karlsson och jobbar som digital kommunikatör på energibolaget Tekniska verken i Linköping. Jag har världens roligaste jobb och får kommunicera om miljö och hållbarhet i Tekniska verkens och våra dotterbolags digitala kanaler. Jag har en kandidatexamen i grafisk design och kommunikation från Linköpings universitet, och har jobbat som frilansreporter, tidningsredigerare, marknadsförare på en sociala mediebyrå och nu som kommunikatör på ett kommunalt bolag. Skrivande och kunden eller läsaren i fokus, har hela tiden varit den röda tråden för mig.

Du läste UX Writing nu i mars. Varför valde du denna kurs?

– I början av året drog vi igång ett projekt för att förbättra användarupplevelsen av våra webbplatser. I samband med det fick jag och min kollega en chans att kompetens­utveckla oss. Jag har tidigare läst kurser i interaktions­design och tycker det är så intressant att förstå användarbeteende och hur rätt design och text kan hjälpa användaren rätt.

Vad fick du med dig?

– Massor! Men framförallt en förståelse för hur de små detaljerna kan spela en stor roll. Jag har aldrig tänkt på att ett felmeddelande kan vara empatiskt. Det känns som att den typen av copy ofta skrivs på slentrian.

Sen har jag fått en bättre kunskap kring hur man kan jobba med sökord för att hitta inspiration till innehåll. För mig som är lite nördig kring beteendevetenskap och gillat att förstå varför folk agerar på ett visst sätt var den delen extra kul.

Hur var lärarna?

Moa och Caroline var väldigt pedagogiska och tålmodiga med våra frågor. De var bjussiga med sin kunskap och delade med sig av sina egna analyser och hur saker skulle kunna förbättras. Jag gillade även upplägget med att vi fick några kunskapsnycklar varje dag, som vi sedan fick använda och bygga våra case kring. Superbra lärare med hög trovärdighet!

Motsvarade kursen dina förväntningar?

– Jag trodde kanske att vi skulle fokusera ännu mer på språk och skrivande. Men det blev mycket matigare och gav en bättre bild av hur olika delar hänger ihop.

Vanligtvis ges denna kurs på plats på skolan, men nu i mars blev undervisningen helt online på grund av Corona. Hur var det att läsa kursen via onlineverktyget Zoom?

– Först blev jag besviken att kursen skulle hållas på distans. Men det gick ju jättebra! Det var bra att vi kunde delas in i mindre diskussionsgrupper också, och lite spännande när man inte visste vem som skulle vänta på andra sidan skärmen när man kom in i "grupprummet".

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

– Jag har börjat tänka till kring rubriker och ordval utifrån sökord och användarbeteende på våra webbar. Jag upptäcker enklare bristerna i vårt innehåll och har knep att ta till nu som gör det bättre. Jag hoppas kunna förändra mycket av vårt innehåll, så att vi faktiskt hjälper kunden istället för att bara prata om oss själva.

Vilken kurs passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Vad tycker du var roligast på kursen?

– Det roligaste var speedövningarna vi gjorde. Vi fick tio minuter på oss att lösa en skrivuppgift som vi sedan diskuterade med våra kursare. Sen var det jättekul att få jobba med ett case under kursens gång. Kunskapen fastnar bättre när man får öva.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Precis som många andra inom kommunikations­branschen är jag van att hålla många bollar i luften, eller snarare tusen flikar i webbläsaren. Mina dagar innehåller allt från att ta fram kommunikationsplaner, följa upp annonskampanjer i sociala medier, vara med på filminspelningar eller skriva texter till webb och nyhetsbrev. Helt plötsligt kan en vattenläcka uppstå som orsakar ett stort slukhål på en trafikerad väg i Linköping, då får allt annat kastas åt sidan.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet?

– Jag prenumererar på Mattias Åkerbergs nyhetsbrev UX Writing Summarized. Sen följer jag såklart mina lärare Birger&Blom på Linkedin. En av mina kurskamrater tipsade även om att hennes arbetsplats Chalmers bibliotek har en podd som heter GreppaUX, så den ska jag också kolla upp.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Gå den! Jag rekommenderar verkligen denna kurs. Den passar både dig som har jobbat med innehåll på webben ett tag och vill få nya perspektiv, men också för dig som är helt ny skribent.