Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Kursen fick Eriks kunder att förstå affärsnyttan med UX

Erik.Östholm

Erik Östholm är designer och en av alla de som läst UX Product Development på Berghs. Här berättar Erik om kursen, jobbet och hur han har fått användning av sina nya kunskaper.

Skrivet av Anette Hamel
April 7, 2020

Hej Erik! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Erik Östholm och har jobbat som designer i 10 år. Har erfarenhet från både större och mindre byråer, pluggat en IT- och designutbildning på Södertörns högskola och jag frilansade till och från under åren innan jag bestämde mig för att köra eget på heltid. Det var tre år sedan jag drog igång mitt egna företag, Östholm Design. Under den här tiden har jag jobbat med kunder inom många olika branscher, allt från kortare gigs på startups till längre uppdrag för mer etablerade företag.

Vilken kurs läste du och vad var det som fick dig att välja just denna kurs?

– Jag läste dagkursen UX Product Development under hösten 2019. Digital design handlar så mycket om UX och även om jag är självlärd till viss del kände jag att jag ville få en ordentlig grund och bredda mig i rollen som designer. Det är tydligt att det är en skill som krävs mer och mer i många av de projekt jag jobbar med. Därför kändes den här kursen som ett naturligt steg till att få kunskap by the book. Upplägget på kursen passade också perfekt för mig som frilansare då den är utspridd på flera veckor och går att kombinera med jobb.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

– Verkligen! Kursen gav mig massor av nya insikter kring ämnet och jag känner mig inspirerad. Har fått en djupare kunskap och nytändning på området. Det var fantastiskt att få ha lärare som arbetar och brinner för ämnet de lär ut. Relevanta och up-to-date-exempel från riktiga projekt. Tycker mixen av lärare genom kursen gav en bredd och olika infallsvinklar.

Vad har du fått med dig?

– En ännu starkare förståelse för helhetsbilden kring UX och värdet av att investera tid till att förstå användarens behov innan man hoppar in på designlösningar. Något som jag verkligen uppskattade med kursen var de tips och verktyg jag fick med mig om hur jag kan få in mer UX-tänk med ganska små medel som höjer kvaliteten betydligt, även i mindre projekt. Att dessutom få hänga med folk från olika branscher och lära sig av andras erfarenheter var ju också toppen.

Berätta gärna något om kursens hemarbete!

– Hemuppgifterna var bra eftersom de pushade en att ta vara på teorin och komma igång och använda verktygen. Vi jobbade med ett fiktivt projekt genom hela kursen som blev som ett skarpt uppdrag, så det var väldigt lärorikt att baka in kunskapen i det.

Vad är du mest stolt över i din karriär?

– Att få jobba med min passion och hobby. Om jag har en helt ledig dag för mig själv och kan välja att göra vad jag vill, då skulle jag ofta välja att göra det jag har som jobb. Att ha skapat denna tillvaro för mig själv, det är jag stolt över.

Finns det något som du har ångrat?

– Ett tag tyckte jag att det kanske var onödigt att ha gått en så pass bred utbildning som jag gjorde på högskolan. Kanske skulle ha valt något mer nischat mot design på en gång. Men å andra sidan vet man ju inte hur ens karriär kommer att se ut och vilken riktning man väljer att gå. Och med erfarenhet och möjlighet att hela tiden lära nytt löser det ju sig alltid.

Vilken kurs passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Hur hittar du balans mellan arbete och privatliv?

– En anledning till att jag startade eget var också att kunna styra över min arbetstid och hur mycket jag jobbar. Att kunna ha det så flexibelt som jag har det nu är supervärdefullt i tillvaron med småbarn. Någon gång fick jag höra att man inte kan göra "karriär" om man jobbar deltid. Men jag kan bara säga att det kan visst funka hur bra som helst och att kunna kombinera tid för familj med en rolig och hållbar arbetssituation är något jag värderar högt.

Hur har du fått användning av det du lärde dig på UX Product Development?

– Jag går ofta tillbaka till mina anteckningar och materialet från kursen. Det har blivit enklare att lyfta vikten av UX för kunder och i de projekt jag jobbar med. Kursen har gett mig en möjlighet att bredda mig som digital designer.

Vill du läsa om andra personer som har gått en kurs på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.