Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
Hampus ville effektivisera och höja kvaliteten på sitt arbete
Hampus Apelqvist jobbar som 3D artist/fotograf och läste distanskursen Motion Graphics i höstas. Här berättar han om sitt jobb och hur kursen har kommit till nytta.
Hej Hampus! Vem är du och vad jobbar du med?
– Mitt namn är Hampus Apelqvist och jag jobbar i Borås på Front som har varit min arbetsplats i 3 år. Jag jobbar som 3D artist/fotograf och utbildade mig i Trollhättan på en 3-års utbildning vid namn 3D animering och visualisering. Innan jag började på Front frilansade jag på Pixel Valley i Varberg där jag jobbade främst med modellering.
Vilken kurs har du gått hos oss och varför sökte du den?
– Jag läste en distanskurs i Motion Graphics under hösten 2019. Jag kände att jag ville lära mig mer om Motion Graphics för att kunna höja kvaliteten på det rörliga material vi producerar här på jobbet samt bli mer effektiv i det arbetet. Jag hade hört mycket bra om Berghs och att utbildningen var på distans gjorde det enklare för mig att balansera jobb och plugg.
Hur var det att plugga på distans?
– Detta var jag mest förvånad över, hur bra det funkade. Det var bara lite otydligt hur Zoom funkade första gången med öppet klassrum, men det löste sig snabbt. Tror att många deltagare var aktiva och skrev till varandra just för att det var på distans – alla kunde komma och skriva när det passade dem.
Hur kan en dag på ditt jobb se ut?
– Jag kommer dit och börjar med att hälla upp ett glas vatten, jag är ingen kaffedrickare. Efter det har vi ett uppstartsmöte och alla berättar vad de har att göra under veckan. Därefter drar arbetet igång och jag jobbar vid datorn med aktuellt projekt. Beroende på vilken del i projektet gör jag olika saker, det börjar alltid med att samla referensmaterial innan man producerar något. Vissa dagar åker jag ut och fotar, bra som break från att sitta vid datorn. Är det ett större projekt igång kan det vara lite möten där vi diskuterar om hur vi ska gå tillväga, samt spåna idéer och inspirera varandra.
Hur har du fått användning av det du lärde dig på kursen?
– Har varit lite mer orörligt arbete på jobbet den senaste tiden, men beträffande det rörliga som jag har gjort har jag känt av att jag bär på nya kunskaper, framförallt vilken funktion man kan använda för att lösa specifika uppgifter och göra det snabbt. Men också genom att använda ett arbetssätt som tillåter ändringar så man inte målar in sig i ett hörn för mycket. En del av det jag lärt mig går även att applicera på stillbilder, på så vis har jag fått nytta av det även i andra projekt. Utöver det kunskapsmässiga så har jag tagit med mig inspirationen som kursen och dess deltagare gav mig in i mitt arbete.
Vad tycker du bäst om med ditt jobb?
– Det bästa med mitt jobb är att jag får skapa och se något växa från idé till ett resultat som man kan se och uppleva. Bilder och videos är något som alla kan uppskatta och när det är gjort bra så det förmedlar den känsla man strävar efter hos folk är det riktigt häftigt.
Vad har du fått med dig från kursen?
– Jag har fått mer förstående för After Effects och vilka funktioner samt begränsningar programmet har. Har också blivit mer effektiv i mitt workflow. Dessutom har jag blivit mer inspirerad i mitt arbete och lärt mig mer om hur man tänker kring olika delar av rörlig produktion.
Motsvarade kursen dina förväntningar?
– Ja, kursen motsvarade mina förväntningar för det mesta. Jag hade velat se lite mer möjlighet för fördjupning om de mjuka värdena kring vad som gör att en animation funkar eller inte. Martin var kanon, lyhörd och engagerad. Jag skulle ha velat haft lite mer diskussion fram och tillbaka om ens inlämnade uppgifter, annars var han som sagt kanon.
Vad är du mest stolt över i din karriär?
– Jag är ansvarig för exteriöra visualiseringar på mitt jobb och är extra stolt över några arkitektvisualiseringar som jag tagit fram åt Stiba och Einar Mattson. Åt Stiba gjorde jag ett parkeringshus; en nattbild och dagsbild. För Einar Mattson har jag gjort en del bilder, det senaste hette Skulpturparken, Stora Sköndal.
Vill du ha mer information?
Har du funderat på att gå en kurs på Berghs, men är osäker på vad du ska välja och när du ska söka? Då ska du läsa detta! Vi har samlat fem frågor du kanske inte vet svaret på.
5 saker du inte visste om att läsa en kurs på BerghsHur hittar du balans mellan arbete och privatliv?
– Jag försöker sätta upp förhållningsregler, som att släppa jobbet när jag väl har slutat om jag haft en stressig dag. För att kunna göra det brukar jag aktivera mig med annat som träning, sport och datorspel med vänner. När jag lägger fritid på egna visualiseringsprojekt försöker jag att inte ha någon press kring dem, utan ser det som bra tillfällen att testa och lära sig.
Vad tycker du var mest lärorikt på kursen?
– Jag tyckte mest om att läsa feedbacken efter man lämnat in en uppgift, då fick man lära sig mycket och fick lite mer inspiration att utvecklas. Samtidigt fick man se vad de andra gjort och få nya idéer. Sen gillade jag expressionbiten då det kändes som mest dörrar öppnades för vad man kunde göra i programmet.
Berätta gärna om något bra minne från Berghs!
– Jag minns när vi skulle lära oss om expression och man gick från att först tro att man kunde lite, till att förstå att man inte hade någon koll, till att sedan tänka: Ja men det är ganska logiskt ändå. Sen blev det att man drog sig lite i håret när man väl satt och jobbade, men det gick tillslut med lite vilja.
Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet?
– Jag har alltid försökt att hitta folk och företag som jag tycker är bäst i branschen och följa dem på alla möjliga plattformar. Utöver det så försöker jag gå med i grupper och sidor på sociala medier där folk diskuterar ämnet. Även events, oftast online, är en bra plats för att få de senaste nyheterna då ofta personer som jobbar på ny teknik annonserar då.
Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?
– Att inte vara orolig över distansdelen, då den funkar väldigt bra. Är du intresserad av Motion Graphics och vill ha en bra grund att stå på för att kunna fortsätta utvecklas så är denna kurs perfekt.
Här hittar du Berghs aktuella kursutbud.
Foto: Hampus Apelqvist
Relaterade artiklar
Berghs experter delar misstag och lärdomar
Ibland blir saker inte riktigt som det var tänkt. Här berättar Berghs kursansvariga om tabbar de har råkat göra på jobbet och vad de lärde sig.
5 kurser för dig som vill bli bättre på UX
Vill du lära dig mer om användarupplevelser och hur det arbetet kan hjälpa dig att effektivisera vägen mot affärsmålen?
Ta ut svängarna med 3D-design
Hur kommer du igång med att addera 3D till ditt arbetsflöde? Fredrik Forrest och Martin Löfqvist berättar om ämnets utmaningar och möjligheter.