Artiklar

Irma fick ovärderlig kunskap och nya förebilder

Irma Kukuljac

Irma Kukuljac jobbar som projektledare på Nordic Live Expo och har gått två distanskurser på Berghs. Här hyllar hon lärarna och förklarar varför du alltid har nytta av kunskap i projektledning – även om du inte jobbar med det.

Hej Irma! Vem är du och vad jobbar du med?

– Mitt namn är Irma Kukuljac och jag bor i Mölndal, strax utanför Göteborg. Jag jobbar som projektledare på Nordic Live Expo och projektleder events som går på Kistamässan. Utöver mitt riktiga jobb är jag politiskt aktiv och sitter i Kommunfullmäktige, byggnadsnämnden samt utbildningsnämnden. Jag har tidigare jobbat som marknadsförare och är det i grunden.

Vilka kurser har du läst hos oss och varför valde du dessa?

– På Berghs läste jag distanskursen ARU - Ansvarig reklam­utgivare våren 2019 och distanskursen Projektledning på hösten samma år. Det som fick mig att söka mig till dessa var främst allt gott jag läst och hört om Berghs, så redan innan första kursen hade jag höga förväntningar. Men givetvis var det innehållet i kurserna som var avgörande. För mig var det viktigt att utbildningarna var omfattande, att uppläggen passade mitt schema och att det var intressanta frågor som togs upp.

Vad har du fått med dig?

– Jag har fått med mig oerhört mycket från båda kurserna, men framför allt Projektledning med Ann Westfelt. I och med att vi fick göra en egen projektplan under kursens gång kändes allting ”på riktigt”. Vi gick igenom alla möjliga punkter man bör ha koll på under både planering och genomförande av ett projekt.

Hur var lärarna?

– Lärarna var helt fantastiska. Både Cecilia och Ann är i mina ögon riktiga förebilder och jag ser verkligen upp till dem. Ann har ett ledarskap som många borde sträva efter. Hon har lärt mig så mycket och jag är henne evigt tacksam för alla de verktyg hon gett mig. Verktyg jag kommer ha med mig livet ut. En sak hon alltid var noga med att nämna på ett eller annat sätt var vikten av att ha roligt och vara en bra ledare. Ledare och inte boss. Det är rätt enkelt att man förbiser ”ha roligt”-delen när man jobbar kan jag tycka, då det faktiskt är ett jobb. Men nu inser jag hur viktigt det faktiskt är. Har man roligt är det enklare att uppnå högre resultat och utvecklas. Både som person men också vara en del av verksamheten man jobbar för och dess utveckling. En annan sak hon lärde mig som jag är otroligt tacksam för är att hon lärde mig att tro på mig själv.

Härligt! Det låter som att du fick många insikter. Hur var kursen Projektledning upplagd?

– Upplägget på kursen Projektledning var att man skulle få skicka in sin inlämning i ett forum där alla kunde se vad man skrivit och vad man fått för feedback. Senare skulle man även ge varandra feedback. Att lämna in en hemtenta helt öppet och låta andra se vad man fått för feedback var något som gjorde mig lite nervös om jag ska vara ärlig, men det visade sig vara otroligt givande. Så det är en sådan grej där Ann hade rätt, och som fick mig att tro mer på mig själv. Att inte vara rädd för kritik. Alla som får jobba med Ann, eller ha henne som lärare kan skatta sig lyckliga, hon är en helt fantastisk person som besitter enorma kunskaper.

Motsvarade kurserna dina förväntningar?

– Som jag nämnde tidigare så hade jag redan höga förväntningar innan jag började på Berghs. Efter kursen ARU - ansvarig reklam­utgivare med Cecilia växte sig förväntningarna ännu högre. Hennes kurs var riktigt bra och innehållet var omfattande, superintressant och av hög kvalitet. Så, även om mina förväntningar var skyhöga, så blev det otroligt mycket bättre och roligare än vad jag trodde.

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Långa eller intensiva. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Vad var det bästa med projektledningskursen?

– Det roligaste med projektledning var just att jag blev utmanad på olika sätt varje vecka. Och faktumet att man kunde dela sina funderingar och frågor med kursare var ett sätt att lösa de utmaningar man upplevde som svåra. Jag fick en kick efter varje inlämning och ville bara prestera bättre, lära mig mer och ha roligare. En helt fantastisk kurs där verktygen man får med sig går att applicera på alla möjliga sammanhang. Helt ovärderligt. Jag kan än idag öppna upp boken Projektledning som vi hade som kurslitteratur, för att gå tillbaka och friska upp minnet.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna utbildning?

– SÖK! Fundera inte, bara gör det. Min chef på mitt nuvarande jobb är också en ledare likt Ann, som jag verkligen ser upp till. Och hon säger alltid att man ska kasta sig ut och bara göra det. Att leva efter det mantrat kommer resultera i att man befinner sig i ständig utveckling. Projektledning är något man kommer ha otroligt mycket nytta av även om man inte jobbar med det. Det är så mycket projekt man driver utan att faktiskt se det som projekt. Det kan lika gärna vara att man skall lägga om taket, eller anordna en 50-årsfest. Vi leder projekt hela tiden, därför är denna kurs något ALLA borde ta del av.

Här hittar du hela Berghs aktuella kursutbud och svaren på de vanligaste frågorna om att läsa en kurs på Berghs.

 

Fotograf: Aki K