Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

"Alla som har ett intresse av digital design borde söka denna utbildning"

Jonatan.Svennered

Hösten 2020 gick Jonatan Svennered utbildningen Berghs Upgrade - Digital Design. Nu jobbar han som UX-designer på Inuse. Här berättar han om studietiden, det nya jobbet och ger tips till dig som också funderar på en karriär inom detta område.

Hej Jonatan! Vem är du och vad jobbar du med?

– Mitt namn är Jonatan Svennered, jag bor i Göteborg och har precis börjat på ett nytt jobb hos designbyrån Inuse som UX-designer. Dessförinnan var jag under några månader anställd som UX-designer på Dataväxt, ett företag som arbetar med precisionsodling för jordbruket. De använder den senaste tekniken för att hjälpa bonden att optimera sin skörd.

Under hösten 2020 läste du utbildningen Berghs Upgrade - Digital Design, vad var det som fick dig att söka just denna?

– Då pandemin drog in gjorde den mig som så många andra arbetslös. Jag tog tillfället i akt att uppgradera mina kunskaper inom UX. Jag hade sedan tidigare arbetat som Digital Art Director men ville bredda mig, justera min inriktning mot UX-design och lära mig mer om best practise inom området. Med en liten tanke om att leda hela designprocessen i framtiden.

Vad har du fått med dig?

– Utbildningen gav mig väldigt mycket på flera olika plan. Dels är det väldigt kompetenta lärare och gästföreläsare som ger en bra inblick i hur det fungerar i olika typer av organisationer – från mindre till de största aktörerna. Vi fick utförligt gå igenom alla steg i UX-processen och med det använda oss av de program som är hetast och som branschen går mot. Det har varit värdefullt då jag märker att det efterfrågas på de arbetsplatser jag varit på efter utbildningen. De olika projekten mynnade ut i bra portfoliomaterial som var en bidragande anledning till att jag nu börjat mitt nya jobb. Så det har varit väldigt givande. Det har också varit bra att träffa en massa nya kontakter inom branschen och kunna följa varandras resa efter och peppa varandra framåt i jobbsökande och annat.

Hur var lärarna?

– Lärarna var som sagt väldigt bra, speciellt de kursansvariga som hade mycket erfarenhet och hjälpte till på många sätt för att hjälpa oss elever att bli ännu bättre rustade för framtiden. De har spets åt lite olika håll och täcker in det mesta inom området, från de tidiga stadierna med research och utforskande delar till produktionsklara lösningar och avancerade prototyper. För mig var det väldigt givande att, med lärarnas guidning, gräva i vad jag egentligen vill arbeta med inom UX. Och se vilka delar jag behöver jobba på för att komma dit jag vill. De hjälpte också till med att se över portfolio och guidade i hur man kan tänka i jobbsökningsprocessen.

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

– Utbildningen gav mig det jag behövde för att ta nästa steg som UX-designer, från att ha nosat lite på de olika delarna och haft ett intresse till att känna mig trygg i att ta mig an vilken del som helst i UX-processen. Jag har haft mycket nytta av mina nya kunskaper, då den har gjort mig mer bekväm med att ta rollen som UX-designer och leda processer mot bättre användarupplevelser.

Vad härligt att höra! Berätta gärna mer om utbildningen.

– Upplägget som utbildningen har är lysande, att grundligt gå igenom de olika stegen samtidigt som vi fick applicera våra kunskaper i ett fiktivt projekt. Det ger en djupare förståelse och gör det lättare att ta sig an metoderna framåt. En annan bra sak med utbildningen var att deltagarna var väldigt engagerade och peppade att göra det mesta och bästa av utbildningen, det skapade en härlig och inspirerande atmosfär som gjorde det hela extra givande. Jag tror att kombinationen av att man själv investerar mycket tid och pengar tillsammans med de krav Berghs sätter på de som blir antagna borgar för ett bra engagemang hos eleverna, vilket är mycket positivt. Utbildningen har också bidragit till ett förändrat mindset där användaren får vara i centrum.

Vilken utbildning passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Långa eller intensiva. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid och på distans. Frågor? Chatta gärna med oss!

5 tips för att hitta rätt kurs

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Nu ingår jag i ett utvecklingsteam på Husqvarna med frontend- och backendutvecklare och har ansvar för UX och UI i en produkt. Sedan har jag mycket avstämningar med andra UX-designers i företaget där vi tar upp olika problem och försöker lösa dem på olika sätt; genom användarstudier, enkäter, intervjuer med mera. Vi har ett större team som samarbetar över produktgränserna, men olika ansvarsområden för att driva saker framåt dagligen. Vi har en kort standup varje dag, för att se hur vi ligger till mot sprintmålen för den aktuella perioden. Några timmar per vecka är inplanerade för att synka med alla inom UX och UI för att hålla en samstämmighet kring upplevelsen av de digitala produkterna inom företaget. Sedan har vi utbildningsaktiviteter för alla anställda på Inuse. Varannan vecka har vi en halvdag med internutbildning där vi får inblick i olika pågående case och med det utbildning i olika metoder med mera.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Som anställd på Inuse så är jag bland vänner som tänker liknande, det är en stor fördel och man kan ta hjälp av varandra på ett bra sätt. Det kan i andra fall vara utmanande att vara den enda på en arbetsplats som försöker få igenom ett mer användarcentrerat arbetssätt, på Inuse är det enkelt då alla har liknande tankesätt. Det är en utbildande organisation som försöker driva hela branschen framåt och det finns många att fråga om hjälp om man stöter på utmaningar. Mina kollegor hjälper mig att hålla mig uppdaterad på det senaste inom branschen så att jag inte slappnar av utan bibehåller min iver att lära mig mer inom digital design.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna utbildning?

– Att helhjärtat få lägga all sin tid under några månader på att lära sig om digital design var väldigt lyxigt, att komma ifrån de dagliga måsten man har på arbetet och hänge sig åt att utforska saker jag tycker är intressant på riktigt. Att få testa och misslyckas och lära sig av det utan någon press från högre instanser. För mig var det också en väldigt bra ögonöppnare för att veta vad jag vill arbeta med framåt, vilka områden som engagerar mig mest och vilket håll jag vill utvecklas åt, något som i vardagen kan vara svårt att ringa in. Med hjälp av bra vägledning och mycket inspirerande delar i kursen så var det lättare att ringa in mina mål.

Alla som har ett intresse av digital design borde söka denna utbildning, men den kräver att man ger den tid och engagemang. För att kunna göra det mesta av utbildningen så bör du lägga så mycket tid som möjligt på den och försöka avstå alla andra eventuella uppdrag eller jobb under den tiden.

Är du också intresserad av  Berghs Upgrade - Digital Design?
Läs mer om utbildningen och ansök här!