Artiklar

Mary är supernöjd med kursen i produktions­ledning

Mary Nelson

"Jag lärde mig hur jag kan förbättra min struktur och planering och hur en riktigt grym hisspitch ska kännas och se ut. Fick även massor av inspiration och många bra tips", säger Mary Nelson om kursen Produktions­ledning som hon gick under våren 2024. Här berättar Mary mer om sitt jobb och vad hon fick med sig.

Skrivet av Anette Hamel
Juni 14, 2024

Hej Mary! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Mary Nelson och jobbar med konsertproduktion, projektledning och musik- och eventkonsultation. Jag kommer senast från Cirkus Venues där jag producerade och projektledde Cirkus egna produktioner som Hasselbacken Live, kulturscenen Livemodern och Women in Jazz i samarbete med Stockholm Jazz Festival. Sedan januari driver jag mitt eget produktionsbolag Maryn Productions, där jag både producerar konserter och tar konsultuppdrag från olika företag och venues.

Vad har du för bakgrund?

– Jag har varit i musikbranschen sedan mer än 20 år tillbaka, som artist, kompositör och producent. Har alltid brunnit för att genomföra produktioner och förmågan att skapa upplevelser genom konsert- och scenproduktion.

Du gick intensivkursen Produktions­ledning i mars 2024. Vad var det som fick dig att välja denna?

– Jag har jobbat med produktion och gjort jobbet som produktionsledare och projektledare under många år, men hade inget diplom från någon utbildning i ämnet. Då jag fick möjligheten att få utbildningen betald av TRR kändes det som en fantastisk möjlighet.

Vad fick du med dig?

– Jag lärde mig hur jag kan förbättra min struktur och planering och hur en riktigt grym hisspitch ska kännas och se ut. Fick även massor av inspiration och många bra tips.

Hur var lärarna?

– Oerhört bra! Jag är supernöjd, både med kursen och lärarna!

Fick du någon aha-upplevelse under kursen?

– Vår kursledare Malin delade det ovärderliga (och väldigt roliga) citatet: “Assumption is the mother of all fuckups!” Det är något som jag tar med mig som mantra i mina uppdrag nu och i framtiden.

Vad tycker du var roligast på utbildningen?

– Att träffa mina kursvänner! Vi kom alla från olika branscher, men hade så mycket gemensamt och så mycket att dela och lära av varandra.

Hur var det att läsa en intensivkurs?

– Väldigt effektivt! Jag tyckte om att vi klev in i vår egen bubbla i tre dagar och när de var över så ville man ha mer.

Hur kommer det du lärde dig till nytta framöver?

– Jag kommer att ha användning av många bra planeringsverktyg som presenterades vid kursen. De hjälper mig att hålla en bra balans och att skapa ännu bättre ordning och fokus.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Mitt arbete är uppdelat i tre olika delar: artistmöte/kundmöte/pitch, planering och genomförande. Det innebär att ingen dag är den andra lik. Ena dagen har jag artist- eller kundmöten, den andra dagen planerar jag en konsert eller ett event och sedan den tredje dagen jobbar jag på plats vid genomförandet. Variationen gör att det aldrig blir tråkigt, vilket känns bra.

Vilken kurs passar dig?

Berghs erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden. Det finns både kurser i våra lokaler i Stockholm och på distans.

Välj här!

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får möjlighet att jobba med så många kreativa och inspirerande människor.

Och vilka är utmaningarna?

– Då man kör eget och frilansar behöver man konstant pitcha sig själv och sina färdigheter, jag har olika kunder som ibland möter mig för första gången. Det finns mindre möjlighet att slappna av i sin roll utan man måste vara på tårna mest hela tiden.

Har du något karriärtips du vill dela med dig av?

– Vänta inte på att möjligheterna ska komma till dig, utan skapa själv möjligheterna!

Var hämtar du inspiration i arbetslivet?

– Min vän och kollega Sanna Martin har en fantastisk podd som heter Din Röst. Hon inspirerar mig med sin klokhet och nyfikenhet. Sedan har hon fantastiska gäster från olika branscher som berättar sina storys. Jag inspireras av storytelling och när människor vågar dela upplevelser om både floppar och succéer.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Boka din plats på kursen, du kommer inte att ångra dig!

Foto: Johan Mattsson