Artiklar

Kursen Content Marketing gav Niklas massor av nya idéer 

Niklas Thornblad

“Jag har fått en mycket bredare förståelse för hur många olika sorters content det faktiskt finns", säger Niklas Thornblad. Han bor i Malmö, är fotograf och en av alla de som gått Berghs distanskurs Content Marketing.

Skrivet av Anette Hamel
Februari 11, 2022

Hej Niklas! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Niklas Thornblad och arbetar sedan många år som fotograf. Jag började som bildjournalist på olika dagstidningar i Malmö, men har sedan 15 år varit inriktad på reklamfotografering. Idag finns kunderna utspridda allt från Malmö och Köpenhamn till Göteborg och Stockholm. De senaste åren har jag utöver stillbild arbetat mer och mer med rörlig bild, vilket gjort att jag börjat förändra min verksamhet för att kunna ta emot nya typer av uppdrag och kunder. Just nu har jag bland annat IKEA, L'Oréal och Stora Enso som uppdragsgivare.

Du läste distanskursen Content Marketing hos oss under våren 2021. Vad var det som fick dig att söka till denna?

– När pandemin drog in över oss fick jag en del inbokade projekt framflyttade och stod plötsligt med en del obokad tid, vilket gjorde att jag blev nyfiken på att ta till mig ny kunskap under dippen. När kursen startade hade jag dock nästan fullbokat igen, så jag fick verkligen ligga i för att både göra alla kunder nöjda och hinna med kursen. Utmanande, men kul.

Vad har du fått med dig från utbildningen?

– Framför allt har jag fått med mig massor av nya idéer in i de projekt jag arbetar med. Mitt mål har alltid varit att försöka komma in tidigare i processerna. Som fotograf eller filmare är det lätt att kopplas in först när allt ska utföras rent praktiskt. Jag hoppas att jag med min nya kunskap ska kunna ge mina kunder nya tankar för hur vi kan jobba ihop på ett tidigare stadie i projektet och skapa ännu starkare kampanjer tillsammans med vår gemensamma kompetens.

Hur var läraren?

– Superbra! Jag tycker verkligen att Niklas Eriksson både var engagerad och kunde mycket. Min kunskap av vad content är var ganska begränsad, och jag har fått en mycket bredare förståelse för hur många olika sorters content det faktiskt finns tack vare hans kunskap och förmåga att lära ut. Jag lärde mig mycket och hade väldigt kul! (Carin, den andra kursansvariga, var föräldraledig våren 2021. Reds. anmärkning)

Fick du någon aha-upplevelse under kursen?

– Min främsta aha-upplevelse var nog hur mycket bra content som gjorts under alla år och hur smarta en del företag är med att implementera det på ett sätt som gör användaren till en del av upplevelsen. Att utgå ifrån ett användarcentrerat tankesätt är egentligen självklart, men missas så ofta i marknadsföringen idag. Dessutom tyckte jag det var intressant att lära mig mer om hur det går att jobba på ett sätt där inte bara marknadsavdelningen på ett företag involveras utan där man arbetar hårt för att bygga in marknadsföringen som en del av företagets identitet.

Vilken kurs passar dig?

Vi har ett stort utbud av utbildningar inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser i våra lokaler och på distans. Frågor? Chatta gärna med oss!

Välj här!

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

– I vissa delar har jag redan fått användning av tankebanorna som vi diskuterade under kursen i mina projekt. Jag har svårt att peka på att någon specifik kunskap har kommit till användning, utan min inställning är nog snarare att det är bra att ha en bred kompetens för att förstå vilka budskap som lockar en köpare att köpa just det som jag hjälper till att marknadsföra, så det är en liten extra kunskapsbit till pusslet.

Niklas fotar häst
Niklas på jobbuppdrag i Tyskland.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Eftersom jag driver mitt eget bolag så är det verkligen ax till limpa. Ofta är jag med på förproduktionsmöten för att diskutera idéer. Ibland har kunden redan en ganska klar bild på plats, medan det andra gånger är något vi hittar fram till ihop. Jag jobbar också med att bygga ihop kulisser till filmningar och fotograferingar och måste ofta komma på hur det ska gå att praktiskt visualisera idéerna som fram tills dess bara finns på papper. När allt det är på plats blir det dags för just fotografering eller filmning. Då handlar lika mycket om att se till att kunden får vad de förväntat sig som att sätta ljus och ta fram materialet, och när allt det är filmat eller fotograferat så väntar ofta lika mycket tid i efterbearbetning som det varit dagar on set. Så det är en ganska stor variation i hur en dag ser ut.

Har ditt arbete förändrats under Coronapandemin?

– Utöver att mycket av förproduktionen nu sker digitalt och virtuellt så är mycket fortfarande ganska praktiskt och måste göras med handkraft. På det sättet har inte så mycket förändrats. Däremot har jag sett en påskyndad process mot hybridproduktioner av både stilla och rörligt material. Förut var det ofta en fråga om ifall det skulle vara stillbilder eller rörligt, men idag blir fler och fler projekt båda delar. Det ställer nya krav, men är också väldigt roligt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det allra bästa med mitt jobb är att jag får lära mig så mycket inom så många områden. Jag är nästan sjukligt nyfiken av mig och älskar att få lära mig mer om världen. Dessutom får man ofta både agera lite av tolk för en kunds idéer och problemlösare och snickare, vilket är superkul eftersom jag trivs väldigt bra med att arbeta praktiskt och med kroppen.

Något framtida drömuppdrag?

– Om jag skulle definiera ett drömjobb så skulle jag nog vilja få chansen att jobba för NASA eller något annat rymdteknikbolag. Jag har alltid älskat rymden och slukat all fakta om rymden som jag kommer över, så att få vara med att arbeta med projekt som kretsar kring det hade varit en dröm!

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Jag skulle säga att det bara är att faktiskt göra det. För mig har Berghs alltid varit något jag tänkt att jag velat gå på, men eftersom jag haft ett företag som gått bra har jag inte tagit mig tiden. Pandemin fick mig att faktiskt ta tag i det, så om du själv sitter och tänker på det så tycker jag att du ska testa att söka. Med distansutbildning har kurserna blivit mycket mer tillgängliga, även för oss som inte befinner oss i Stockholm till vardags.

Här hittar du Niklas portfolio

Vill du också lära dig något nytt? Här är hela Berghs kursutbud.