Artiklar

Kursen gav Pauline ökad kunskap om Employer Branding

Pauline.Tamleht.Ljungberg
Att utveckla arbetsgivarvarumärket är något av det viktigaste vi kan göra!

“Att utveckla arbetsgivarvarumärket är något av det viktigaste vi kan göra!”, säger Pauline Tamleht Ljungberg, Communications Manager på Scandic Hotels Group. Hon har gått ett flertal kurser på Berghs, nu senast distanskursen Employer Branding. Här berättar Pauline om sitt jobb, valet av kurs samt delar med sig av karriärtips och en viktig insikt från kursen.

Hej Pauline! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag är en stockholmare som brinner för besöksnäringen! Mer utförligt började jag inom hotellbranschen innan jag gick ut grundskolan. Att jobba med hotell och restaurang, med service som huvudprodukt, är extremt utmanande och kul. Efter flera rundor på Berghs och en vända i byråbranschen, landade jag för några år sedan drömrollen som ansvarig för internkommunikation i Scandickoncernen, där mitt främsta uppdrag är att fungera som limmet mellan vår ledning och våra 20.000 medarbetare. Det är en varierande roll som bl.a. innefattar att driva engagemang, projekt- och produktions­ledning, strategisk rådgivning, ledarutveckling och innehållsproduktion.

Du har som sagt gått flera kurser på Berghs. Nu senast var det Employer Branding under våren 2023. Vad var det som fick dig att söka denna?

– Landskapet mellan HR och internkommunikation går allt oftare ihop. Att utveckla arbetsgivarvarumärket är något av det viktigaste vi kan göra! Oavsett om man rent organisatoriskt tillhör IT, Kommunikation, Marknad eller HR är det ständigt högaktuellt att vara en attraktiv arbetsgivare, och det borde ligga i alla ledningars intresse.

Vad fick du med dig?

– Precis som med tidigare kurser på Berghs älskar jag att man får med sig såväl teoretiska som praktiska kunskaper. Denna kurs var inget undantag.

Hur var läraren?

– Jag utmanar mig själv som bäst när läraren har beprövad erfarenhet och kan dela med sig av kunskap som direkt kan översättas i min vardag. Emil gjorde exakt det, och med hans konkreta tips ser jag fram emot att driva arbetet på min arbetsplats framåt.

Fick du någon aha-upplevelse under kursen?

– Jag tycker att det är spännande att internkommunikation och employer branding är områden som fortfarande anses lite ”moderna” och nytänkande. Genom kursen träffade jag flera i liknande roller som min egen, som i sin tur försöker göra ämnet till en strategisk självklarhet på arbetsplatsen. Låter lite lökigt, men ”att vi inte har kommit längre?” kanske är ett summerande svar på frågan?

Hur var det att plugga på distans?

– Det var en ny erfarenhet! I vanliga fall drivs jag av personliga möten, men just denna termin fungerade det toppen för mig att ha möjligheten att få in ny kunskap och inspiration på den dagliga agendan när det passade mig.

Vilken kurs passar dig?

Berghs erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden. Det finns både korta och långa kurser i våra lokaler i Stockholm och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med min roll är att den innefattar väldigt mycket, inom många områden! Jag har till stor del mötestunga dagar, med många kontaktytor, men charmen är just att kastas mellan strategiska, mer rådgivande utmaningar och att driva större kreativa projekt.

Och några utmaningar?

– Den förlegade synen på internkommunikatörens roll som intranätets artikelpublicerare borde verkligen förpassas till kyrkogården. Å andra sidan är det just via sådana beställningar vi får utrymme att coacha och driva kollegor till att bli mer kommunikativa i sina roller, och i sin tur att förstå värdet av vårt arbete.

Har du något karriärtips du vill dela med dig av?

– Tittar jag i min egen backspegel har min framgångsfaktor legat i att våga testa sig fram inom olika roller och branscher, och vartefter komplettera med kunskap utifrån vad jag tycker känns spännande. Vad är det värsta som kan hända? Förhoppningsvis lämnar man varje roll eller studietid något klokare.

Var hämtar du inspiration?

– I badet.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Kör!

Vill du läsa om andra personer som har gått på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen. Och här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om att läsa en kurs hos oss.