Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

UX-kursen fick Johan att våga byta riktning

Johan.Cederloo

Johan Cederloo har minst sagt varit en ambitiös student de senaste åren. Nu har han precis börjat på Valtech som ux-designer i deras talangprogram. Här berättar han om vägen dit.

Skrivet av Anette Hamel
September 4, 2018

Hej Johan! Berätta lite om dig och hur du hamnade på Berghs.

Jag heter Johan Cederloo och i juni tog jag min examen från Hyper Island i Karlskrona. Har fram till nyligen bott i Malmö där jag praktiserat som copywriter på Garbergs och på TBWA i Köpenhamn. Nu har jag precis börjat på Valtech i Stockholm som ux-designer i deras talangprogram. Det är fantastiskt! Och tro’t eller ej - men det är mycket tack vare kursen på Berghs som jag hamnade här.

Under våren 2018 läste jag UX Product Development hos er. Det kändes som ett galet beslut. Jag bodde trots allt i Malmö och för att delta var jag tvungen att ta ledigt en dag i veckan, sätta mig på ett tåg i 5 timmar och övertala min kamrat att få prenumerera på hans soffa.

Vad var det som fick dig att söka till just denna kurs?

Hållbar innovation och produktutveckling har länge intresserat mig. Jag har tidigare ställt upp i innovationstävlingen Future Lions och brinner för att utveckla tjänster som sätter användaren i centrum. Det som tilltalade mig med kursen var dess breda UX fokus. Att få ta del av hela processen: från att hitta användarbehov till hur man utvecklar koncept därefter och testar dessa.

Vad har du fått med dig från kursen?

Oj… Kursen fick mig faktiskt att våga byta riktning och satsa helhjärtat på UX. Förutom 24 nya vänner på LinkedIn och massa nya verktyg - så fick jag en ordentlig spark i rätt riktning. Och såklart, 3200 SJ Prio poäng.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

Jag var väldigt imponerad över kursens struktur. Eftersom den är indelad i fyra kurstillfällen som speglar hur en designprocess kring en produkt kan se ut (discovery, create, validate- qualitative/quantitative) kändes upplägget konkret och lätt att följa. Varje föreläsare kändes noga utvald för sin expertis inom just den delen av processen.

Johan Ågren gav ett väldigt lugnt och behagligt intryck trots att schemat för varje kurstillfälle var fullspäckat och vi i gruppen ibland fastnade i fiket för länge. Han var saklig och förklarade så att det var enkelt att hänga med. Johan var dessutom en bra coach. Efter kursens slut tipsade han mig bland annat om Valtech och gav mig några kloka råd på vägen.

Har du idag kontakt med någon av dina kurskamrater?

Malin, min bordsgranne från första kurstillfället, har stöttat mig med feedback till de arbetsprov jag lämnat in. Vi har också en Facebookgrupp, men den är fortfarande på semesterledighet.

Vill du också gå en kurs på Berghs?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid, intensivkurser och på distans.

Välj här!

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

Jag fick praktisk användning för mina nya kunskaper direkt då jag satte igång med arbetsprov. Det krävde såklart mycket jobb framför skrivbordet, men med kunskapen från kursen kändes det som jag hade en stabil grund att stå på. Och det gick ju bra! Jag knep en av sex platser och kommer nu få användning av mina kunskaper dagligen.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad om UX?

Lyssnar själv mycket på podcasts kring design och produktutveckling. UX-podcast är fenomenal och drivs bland annat av James Royal-Lawson som föreläste under kursen. Andra poddar jag lyssnar på är It’s worth doing right, The Product Breakfast Club och UI Breakfast. Bloggplattformen Medium är en guldkälla för all things UX. Och till alla aspirerande UX:are - spana in Valtechs talangprogram. Ett utbildningsprogram där föreläsningar varvas med praktiskt arbete och kundprojekt - samtidigt som du blir anställd.