Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Yasemin breddade sin kunskapsbas på Berghs

Yasemin.Bayramoglu_Fotograf_Nils_Petter_Nilsson

Yasemin Bayramoglu är en erfaren journalist och redaktör som valde att vidareutveckla sig för att även kunna ta nya uppdrag. Här berättar hon om sitt jobb och om kursen Communication Management som hon läste under våren 2020.

Skrivet av Anette Hamel
September 4, 2020

Hej Yasemin! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag har jobbat som journalist i hela mitt vuxna liv i olika roller och på olika typer av tidningar och tidskrifter. På senare år har jag haft rollen som chefredaktör. Sedan snart ett år jobbar jag i egen firma med uppdrag både som journalist och som kommunikatör.

Vilken kurs läste du hos oss och vad var det som fick dig att söka just den?

– Jag läste kursen Communication Management i våras. Jag ville bredda min kunskapsbas för att kunna ta nya uppdrag helt enkelt. Jag har jobbat med kommunikation så länge och som chef, men alltid på en redaktion. Nu ville jag lära mig mer om motsvarande roll på ett företag eller i en organisation.

Vad har du fått med dig från utbildningen?

– Det är en kompott av såväl praktiska verktyg som erfarenheter att inspireras och lära av. Men också lusten att fortsätta förkovra mig i det som är så kul – hur olika vi människor fungerar och agerar – och hur man kan göra för att få ihop det till en gemensam framåtrörelse. Jag fick med mig mycket matnyttigt från föreläsarna. De hade stort engagemang och bred erfarenhet. Samtidigt föll nätverkandet med de andra kursdeltagarna bort helt. På grund av corona ställdes kursen om och blev en digitalkurs, så nätverkandet, som jag sett fram emot, blev det inget av, tyvärr. Jag hoppas att vi får möjlighet att ses vid tillfälle framöver.

Vad tycker du var mest intressant eller lärorikt?

– Särskilt spännande var det att få höra om konkreta situationer som olika föreläsare hamnat i som kommunikationschefer – och att få ta del av hur de faktiskt valde att agera. Det kunde vara såväl kreativa utmaningar som krissituationer.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Det är en salig blandning då jag ena stunden agerar redaktör för en tidning, för att i nästa skriva artiklar och pressmaterial eller göra kommunikationsplaner.

Har ditt arbete ändrats under coronapandemin?

– Numera görs det mesta hemifrån – oavsett om det är intervjuer eller möten. Zoom var en ny bekantskap för mig när kursen på Berghs drog igång. Nu känns det som om vi aldrig gjort annat än haft digitala möten. Över huvud taget tycker jag att gemensamma planeringsverktyg som Trello och Teams tar allt större plats nu.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jobba för och med människor i olika typer av organisationer. Det är superkul att komma in i nya sammanhang. Inget ställe är det andra helt likt – och det gör att det aldrig blir tråkigt.

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid, intensivkurser och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Vad är du mest stolt över i din karriär?

– Att jag har vågat ta på mig uppdrag trots att jag ibland tvivlat på om jag ska räcka till. Det är så lätt att tvivla på sina egna kunskaper och erfarenheter.

Finns det något som du har ångrat?

– Att jag kanske har varit lite för länge på vissa ställen tidigare.

Hur hittar du balans mellan arbete och privatliv?

– Som konsult i eget företag och med kontoret hemma är det lätt att det flyter ihop. Men så är det ju för alla som jobbar hemma nu! Jag försöker hålla någorlunda normala arbetstider, ta lunchpaus och att inte bara äta med datorn i knät.

Har du fått användning av det du lärde dig på kursen?

– Tyvärr inte, faktiskt! Jag har fått så mycket uppdrag av befintliga kunder att jag inte hunnit ragga uppdrag som interim kommunikations­chef – det som jag hade bespetsat mig på när jag anmälde mig till kursen. Men jag hoppas att snart få möjlighet att omsätta kursen i praktik!

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet?

– Jag pratar gärna med min kompis, psykologen Charlotta Lundgren som är en fena på ledarskap och som just skriver på en bok som jag längtar efter att läsa. Hon är en suverän samtalspartner och full av bra insikter.

Foto: Nils Petter Nilsson

I artikelserien Karriär tittar vi på hur det kan se ut att jobba inom kommunikations­branschen idag.