Artiklar

Distanskursen Grafisk design var precis det Jeanette behövde

Jeanette Brorsson-Ekelund

Jeanette Ekelund är Trade Marketing Specialist på Hasselfors Garden och läste en distanskurs i Grafisk design på Berghs hösten 2019. Nu känner hon sig fri och helt självgående.

Skrivet av Anette Hamel
Mars 11, 2020

Hej Jeanette! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Jeanette Ekelund och jobbar som Trade Marketing Specialist på Hasselfors Garden, ett fantastiskt roligt jobb där jag kombinerar min passion för marknads­föring med mitt odlarintresse. Hela mitt arbetsverksamma liv har i stort sett alltid kretsat kring marknads­föring. Jag har hunnit med 11 år utomlands där jag först jobbade som Marketing Manager för Countrywide Plc i Spanien, för att sedan flytta till Sydafrika och fortsätta min karriär som Chefredaktör för Absolute Magazines. Väl hemma i Sverige jobbade jag flera år som Projektledare på Strateg Agency och senare på Schibsted Media Group.

Vilken kurs läste du hos oss och vad var det som fick dig att söka till just denna?

– Jag läste Grafisk Design på distans 2019. I mitt nuvarande jobb som Trade Marketing Specialist tar jag fram en stor mängd marknadsmaterial som broschyrer, produktkataloger och Point of Sales material. Att outsourca all artwork är både dyrt och tidskrävande, dessutom har det varit något av en dröm för mig att kunna arbeta i Indesign då jag upplevt att jag saknat denna kompetens. Kursen Grafisk Design på distans var precis vad jag letade efter, med ett heltidsjobb och två små barn kunde jag fördela studietiden på det sätt som passade mig bäst. Det känns fantastiskt tillfredställande att jag nu kan addera denna kompetens till min verktygslåda och jag känner mig fri på ett sätt jag inte gjorde tidigare.

Vad har du fått med dig från kursen?

– Kursen var intensiv och mycket praktiskt lagd, vi fick kontinuerligt lämna in uppgifter och ta emot feedback från lärarna vilket gjorde att jag på bara några månader kände att jag kunde arbeta obehindrat i verktygen. Kursen går även igenom typsnitt och mycket annat som jag dock upplevde att jag redan hade koll på, för mig låg fokus i att kunna hantera Indesign, Photoshop och Illustrator.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

– Kursen motsvarade alla mina förväntningar, men den var som sagt ganska tuff, – jag hade ju ingen tidigare erfarenhet av att jobba i Indesign, men pga. av min arbetslivserfarenhet hade jag god kunskap av den kreativa processen och jag upplever att det gick jättebra. Både lärarna och utbildningskoordinatorn på Berghs var dessutom tydliga med vad som förväntades av oss så det kom inte som någon överraskning.

Hur var lärarna?

– Lärarna var jättebra, de utmanade oss samtidigt som de visade stor förståelse när någon av oss hade mycket på jobbet eller i skolan.

Hur var det att plugga på distans?

– För mig var det perfekt att studera på distans. Det krävs att man är disciplinerad och att man börjar med uppgifterna i tid. Lärarna finns tillgängliga och man har regelbundna avstämningar med gruppen online, men tanken är att du ska lösa de olika uppdragen helt på egen hand så Google och YouTube blir din bästa vän. Stor hjälp var även studiekamraterna, vi ordnade en sluten Facebookgrupp där vi gav varandra tips och råd. Alla var oerhört trevliga och hjälpsamma.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Mitt arbete är varierat och jag jobbar såväl strategiskt som operativt. Shopper Marketing handlar om att fånga kunden vid köptillfället. Mitt fokus ligger därför främst i att aktivera och marknadsföra våra produkter i butik och mot B2B, ex genom POS (Point of Sales material) och säsongsaktiviteter som driver försäljningen. Jag tar även fram utbildningar, såväl fysiska som digitala, samt tryckt material som broschyrer och kataloger.

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

– Jag är numera helt självgående; snabba puckar kan jag nu lösa själv utan att behöva anlita en byrå, det spar mig både tid och pengar.

Vilken kurs passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Berätta gärna om något bra minne från Berghs!

– De bästa minnena var nog roliga inlägg från mina kurskamrater på Facebook, stress och panik blandat med skratt och goda råd. Det var ett fint kamratskap trots att vi studerade på distans. Jag har fortfarande kontakt med flera av dem via FB.

Hade ni något hemarbete på kursen? Berätta gärna något om det.

– Vi hade många hemuppgifter. Ibland var det flera små uppgifter som skulle lämnas in på en och samma vecka som ex; annonser, instagraminlägg, copy och typsnittsbearbetning. Andra gånger kunde det röra sig om större uppgifter som sträckte sig över flera veckor ex: framtagning av logga samt grafisk profil åt ett påhittat företag, layout och produktion av en mjölkkartong, samt design av fram och baksida till en bok som skulle ges ut på riktigt.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet?

– Jag jobbar mer eller mindre dagligen i indesign så håller mig ajour med verktyget och lär mig nya knep varje dag.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Den som funderar på att läsa denna kurs ska vara beredd på att det är tidskrävande. Om man är väldigt duktig i Adobe indesign, illustrator och Photoshop så klarar man det säkert på 10 timmar i veckan som förutspått men för mig och många andra var man tvungen att lägga ner mycket mer tid än så för att klara uppgifterna.

Här hittar du alla våra kurser inom grafisk design.