Artiklar

Garðar Eyjólfssons föreläsning bjöd på tankar om spekulativ design, liminialitet och designnarrativ

I samband med ett Sverigebesök av den isländske formgivaren Garðar Eyjólfssons bjöd Berghs i samarbete med Gus Galleri in till en öppen föreläsning för studenter från olika högskolor och allmänheten.

September 7, 2023

“Genom det unika i att få ta del av Gardar Eyjolffsons tankar och skapande inom ramarna för design och design fiction och mötet mellan människa, storytelling och AI, vill vi visa på vilken inspirerande mötesplats Berghs är. I fredags presenterade våra studenter för kunden Coca-Cola, och veckan efter kunde vi bjuda på designteori och konst. Vi vill erbjuda en bredd i vårt innehåll på Berghs,” säger Pål Pettersson, programansvarig för programmet Communication Design. 

I Garðar Eyjólfssons senaste projekt Un/Inhabitable har Eyjólfsson använt sig av design fiction, arkitektur och artificiell intelligens för att utforska en vagt bekant men alternativ verklighet. I projektet, som varit ett samarbete med tjeckiska arkitekten Hana Špendlíková, är inte tanken att förutspå framtiden utan att få oss att ingå i dialog och reflektera över hur vi anpassar oss och utvecklas i förhållande till miljö och teknik. Samtidigt kommenterar projektet narrativ som formar designindustrin idag, såsom innovation och hållbarhet. 

 “Man kan hävda att vi idag ser världen genom en mycket singulär lins – kapitalism. Att det är det enda narrativet som övertrumfar allt annat, och att det därför blir mindre och mindre utrymme för andra perspektiv. Så vi behöver fler plattformar för att kritiskt diskutera design, och detta blir till exempel mycket synligt med framväxten av artificiell intelligens.”