Artiklar

7 tips för att fördjupa dina kunskaper inom kalligrafi och typografi

Carolina.Laudon_lektion

"Valet av typsnitt och layout kan ha en stor inverkan på hur information uppfattas och kommuniceras.", säger Carolina Laudon, lärare på Berghs heltidsprogram Communication Design. Här berättar hon om kreativa kombinationer som förenar det bästa av två världar och delar med sig av praktiska tips både för nybörjare och de som vill lära sig mer.

Carolina.Laudon

Hej Carolina! Vem är du och vad undervisar du i på Berghs?

– Jag heter Carolina Laudon, är Typsnittsdesigner och Art Director på Laudon Design AB och undervisar i typografi för studenterna som läser på heltidsprogrammet Communication Design.

Ser du att traditionell kalligrafi kan kombineras med typografi för att skapa unika verk eller nya uttryck?

– Definitivt! Kalligrafi och typografi* har sina egna unika egenskaper och estetik, när de kombineras kan de skapa en spännande fusion av handskrivet uttryck och digital precision. Genom att integrera kalligrafi i typografin kan man skapa nya designlösningar som balanserar det organiska och personliga elementet i handskrift med den mer strukturerade formen i typografi. Det kan också vara ett sätt att utmana konventionerna inom design och hantverk. Kalligrafi är också grunden till typsnittsdesign.

Märker du ett ökat intresse för typografi bland studenterna?

– Jag har ingen statistik på ökat intresse, men min personliga erfarenhet är att med nya trender kommer alltid ett nytt intresse för att undersöka dessa. Fortfarande ser många designskolor och kurser inom kommunikation betydelsen av typografi och dess roll i kommunikation och visuell design. En nyfikenhet av vår visuella samtid är något som de flesta av mina studenter brinner för. Det ökade användandet av digitala plattformar och sociala medier har också bidragit till att öka medvetenheten om typografins påverkan på budskapet i kommunikation.

– Valet av typsnitt och layout kan ha en stor inverkan på hur information uppfattas och kommuniceras. Dessutom har tillgängligheten av olika typsnitt och designverktyg online gjort det enklare för studenterna att experimentera och skapa sina egna typografiska uttryck. Så, ja, jag ser en ständig ström av intresse för typografi bland studenter och kursdeltagare. 

Har du några tips till nybörjaren som vill komma igång med kalligrafi?

– Skaffa bra verktyg och material! För att få bästa möjliga resultat är det bra att ha tillgång till bra kalligrafipennor, penslar, tusch, och bra papper. Olika pennor, penslar och tusch ger olika effekter och passar olika stilar, så experimentera för att hitta det som passar din stil bäst. Jag älskar att använda bredpensel, gouache på tjockt golvpapper. Börja med att öva grundläggande stilar för att förbättra din teknik. Använd övningsark eller kalligrafipapper för att regelbundet öva. Min favoritstil är Kapitalis Monumentalis med pensel. I workshopen som jag håller på Berghs använder vi balsaträ och valnötstusch som en del av introduktion till typsnittsdesign.

Vill du också plugga på Berghs?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser och program inom många ämnesområden och på olika nivåer. Hör gärna av dig om du har några frågor!

Här är alla Berghs heltids­utbildningar

Vilka råd skulle du ge till den som sedan vill utveckla sin egna unika stil och teknik?

1. Börja med grunderna
Innan du utforskar din egen stil är det viktigt att förstå de grundläggande principerna för kalligrafi. Öva grundläggande penseldrag, linjevariationer och bokstavskonstruktion för att bygga en stark grund. Oavsett om du vill lära dig kalligrafi eller typsnittsdesign.

2. Utforska olika stilar och tekniker
Studera olika kalligrafistilar. Prova att öva efter olika mästare för att förstå de olika stilarna. Detta kommer att bredda din kunskap och hjälpa dig att identifiera vilka element du tycker om och vill integrera i din egen stil. Välj bra historiskt korrekta manualer. 

3. Kreativt övning och modifiera
Öva på verk av erfarna kalligrafer och typografer, men var inte rädd för att experimentera och modifiera dessa verk för att skapa något unikt. Genom att göra detta kan du utforska olika tekniker och hitta din egen kreativa röst.

4. Förstå betydelsen av ord och layout
Kalligrafi handlar inte bara om vackra bokstäver, utan även om att kommunicera ord och meningar på ett konstnärligt sätt. Förstå betydelsen av ordbilden och hur du kan skapa harmoni mellan bokstäver och layout för att förstärka budskapet.

5. Använd kritik konstruktivt
Dela ditt arbete med andra kalligrafientusiaster och ta emot konstruktiv kritik. Detta kan hjälpa dig att identifiera områden för förbättring och erbjuda nya perspektiv.

6. Ha tålamod och var konsekvent
Utveckling av en unik stil tar tid och kräver tålamod. Var konsekvent med din praktik och låt din stil utvecklas organiskt över tid.

7. Skapa regelbundet och håll en skissbok
Håll en skissbok där du regelbundet skapar och experimenterar med olika idéer. Att dokumentera din resa hjälper dig att se din utveckling och ger en plattform för kreativt uttryck.

Kan du dela med dig av några av dina egna inspirationskällor inom kalligrafi och hur de har påverkat ditt eget arbete?

  • Böcker och guider: Studera böcker och guider i kalligrafi skrivna av erfarna kalligrafer. Dessa kan ge dig insikt i olika stilar, tekniker och tips för att förbättra din färdighet. Tips är Antikvariat Morris i Södertälje. 
  • Studera erkända kalligrafer: Studera verk av framstående kalligrafer, som Kerstin Anckers och Karl-Erik Forsberg för att få inspiration och förstå olika tillvägagångssätt. 
  • Historiska manuskript: Utforska historiska manuskript från olika kulturer och tidsperioder. Dessa kan vara en rik källa till traditionella stilar och tekniker.
  • Workshops och evenemang: Delta i kalligrafiworkshops eller evenemang som anordnas lokalt eller online. Dessa ger möjlighet att lära sig från erfarna kalligrafer och träffa andra inom gemenskapen. I Stockholm finns exempelvis Marie Györi.

    * Kalligrafi = konsten att skriva vackert. Typografi = konsten att utforma en text – tryckt eller digitalt – i syfte att förenkla för läsaren att ta till sig av innehållet och budskapet.