Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Kursen Design Leadership var en bra mix av teori och praktik

postits

Erika Mayer-Andersson är Service Designer på Arbetsförmedlingen. I höstas gick hon Design Leadership på Berghs. Här berättar Erika mer om kursen och sitt jobb.

December 15, 2021
Erika Mayer-Andersson

Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Erika Mayer-Andersson och bor norr om Stockholm. Jag jobbar som Service Designer på Arbetsförmedlingen i en sektion som bland annat ansvarar för de digitala produkterna Skriv in dig och Skriv ut dig. Tidigare har jag jobbat som anställd konsult, egenkonsult, anställd i den privata sektorn och på myndighet i rollerna Art Director/UI designer, UX designer, UX lead, Service designer och Design Lead.

Vilken kurs läste du och vad vad det som fick dig att söka just den?

– Jag gick Design Leadership i oktober 2021. Jag hade sett inlägg på sociala medier om den kursen eftersom jag är connectad med kursledarna på Linkedin och blev nyfiken på vad den innehåller. Jag tyckte att den beskrev ett behov som jag just nu har i min roll på AF.

Vad har du fått med dig från kursen?

– En ganska tydlig struktur, spelplan och karta över hur man kan kartlägga och genomföra utvecklingsarbetet med design som förmåga i en organisation.

Hur var lärarna?

Jens och Chris är supertrevliga, ödmjuka och inkluderande lärare. De är dessutom erfarna och kunniga inom området.

Motsvarade kursen dina förväntningar och vad tycker du var mest lärorikt?

– Absolut, över förväntan! Det var en bra mix av teori och praktik. Jag kommer särskilt ihåg översikten över vad som är designförmågor och hur man kartlägger dem i sin organisation.

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Långa eller intensiva. Det finns både kurser i våra lokaler och på distans.

Välj här!

Hur kommer du att få användning av det du lärde dig?

– Jag gick ju kursen ganska nyligen och en kollega gick samtidigt, så vi har börjat planera för hur vi ska ta våra lärdomar och insikter vidare i vår del av organisationen. Och även ”högre upp” där det finns personer som också har gått den här kursen.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Jag jobbar med väldigt komplexa beroenden både till IT och verksamheten. Det är komplicerade verksamhetsregler som styr vad vi kan ändra på eller inte och hur lätt eller svårt det är att genomföra.

Har ditt arbete ändrats under pandemin?

– Ja verkligen! Jag jobbar 100% hemifrån och har gjort det sen jag började i maj 2020. Jag har bara varit på kontoret 3 ggr på 1,5 år. Jag har inte träffat merparten av mina kollegor IRL.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att bidra till att skapa en enklare vardag för många människor. Våra användare är tvungna att använda våra tjänster, de kommer inte undan. Att försöka förbättra tjänsterna och göra dem lättare att använda.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– I min grupp var det ett ganska stort spann på olika roller och senioritet. Jag tror inte att du måste vara designer för att få ut massor av kursen. Det handlar inte om färg och form, utan om design som organisatorisk förmåga.

Vill du också plugga på Berghs? Här är 5 tips för att hitta rätt kurs.