Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

“På AAU har du möjlighet att testa dig fram till vad som är din grej”

IdaStrom

I början av 2016 besökte Ida Ström Berghs eftersom hon var nyfiken på att höra mer om skolans heltidsprogram. Av en slump besökte hon rummet där Berghs internationella program presenterades och bitarna föll direkt på plats. Två år senare läser Ida programmet Web Design & New Media vid Academy of Art University i San Francisco. Det här är Idas berättelse.

Berätta hur det kom sig att du valde att söka till Berghs Bachelor-program!

Jag var på Berghs “arbetsprovssläpp” (Enter Berghs - en informationsdag om Berghs heltidsprogram, reds anm.) och gick av en slump in i rummet där de presenterade Bachelor-programmet. Jag hade tidigare den hösten läst på konstskola i Köpenhamn och höll just då på att plugga upp matte på Komvux (och var väl kanske inte helt nöjd med tillvaron). När de pratade om Berghs bachelor insåg jag ganska snabbt att "hallå, vad håller jag på med, det är ju dit jag vill”. När jag fick besked om att jag hade kommit in fanns det ingen tvekan. Jag började på Berghs våren 2016.

När det var dags att välja land och stad för fortsatta studier valde du Academy of Art University i San Francisco. Varför?

Jag ville till San Francisco. På Berghs läste jag strategi och tyckte att det var spännande, men jag märkte hur jag mer och mer började snegla över axeln på web design & new media och valde till slut att byta inriktning. I efterhand är jag glad att jag vågade lita på den magkänslan.

Berghs Bachelor - för dig som vill ut i världen!

Välkommen till ett program för dig som vill ha en längre internationell utbildning inom kommunikation, design, reklam eller marknadsföring och ta en Bachelor Degree (motsvarande svensk fil. kand. examen).

Läs mer!

Berätta om den inriktningen!

Programmet Web Design & New Media innebär interaktiv design med fokus på UX, animation, visuell design & kodning. I grund och botten handlar det om att designa digitala plattformar. Eftersom vi läser en Bachelor of Fine Arts ingår även en del kurser i konst-, film- & designhistoria, vilket är underskattat och riktigt fett! Till en början kan det kännas avlägset att läsa historia, men man inser ganska snabbt att för att utvecklas kreativt så måste man förstå hur vi har kommit dit vi är idag.

Hur är det att plugga i USA jämfört med i Sverige, tycker du?

Den största skillnaden är att Berghs är en portfolioskola och Academy of Art är ett universitet. När du börjar Berghs kastas du direkt in i att jobba med riktiga kunder. Eftersom vi läser ett kandidatprogram på AAU börjar utbildningen i en annan ände. Vi börjar från början med att lära oss hantverket.

Eftersom AAU är ett öppet universitet och en mycket större skola kan motivationsnivån kan ibland vara varierande, vilket till en början kan kännas frustrerande efter att ha pluggat på Berghs. Det finns enorm kompetens och fantastiska resurser på AAU, men det handlar om att ta för sig.

Det är ingen som kommer ha några förväntningar på dig eller se till att du gör ett bra jobb, det handlar om att pusha sig själv och man får fråga sig själv var ens drivkraft kommer ifrån. Du sätter ditt eget tempo och lärarna kommer behandla dig utifrån hur mycket du visar att det är det här du vill.

Bachelor Ida

Vilka skulle du tipsa om att söka till Berghs Bachelor?

Om du vet att du vill utomlands och plugga något inom ramen för design och kommunikation, men inte vet exakt vad det är, då skulle jag rekommendera Berghs Bachelor. Det bästa med AAU är att du har möjlighet att testa olika saker och genom att välja att gå en längre utbildning köper du dig tid att testa dig fram till vad som är din grej.