Artiklar

Lisa pluggar marknads­föring i Perth

Lisa är inne på sin fjärde termin på Edith Cowan University i Perth. Hon började sin resa på Berghs och programmet Berghs Bachelor för snart tre år sedan, och stormtrivs i nya hemstaden. Här berättar hon mer om sina lärdomar och framtidsplaner.

Skrivet av David Lindh
November 17, 2021

Berätta lite om dig själv?

Jag är 21 år och är uppväxt i Ljunghusen i Skåne. Just nu pluggar jag en Bachelorutbildning inom Media- and Communications i Perth och är inne på andra året. Jag jobbar också deltid på distans för Stockholmsbaserade Awelin AB som Social Media Manager. Fyra snabba om mig: Jag har varit skånemästare i kulstötning, ajax är min bästa vän, jag älskar att laga mat, och, jag har varit bakgrundsdansare i den eminenta tv-serien Doris & Knäckebröderna.

 

Hur hamnade du på Berghs?

Jag har alltid gillat det kreativa och har haft svårt att se mig själv sitta i ett kontorslandskap hela dagarna. I gymnasiet pluggade jag några kurser inom marknads­föring som jag tyckte var väldigt intressanta, men vägen till ett yrke inom marknads­föring som jag kände till var via ekonomilinjen, och den var jag inte särskilt intresserad av i övrigt. Jag var 19 år, hade koll på vad jag gillade att göra (och vad jag var bra på) men hade ingen aning om hur jag kunde vända det till en karriär. Tills jag hörde talas om Berghs! Jag visste att det var svårt och komma in, det kostade en slant och det skulle innebära en flytt från mitt älskade Skåne, men jag skickade in min ansökan och höll tummarna. En intervju och någon vecka senare ringer ett 08-nummer på min telefon. “Telefonförsäljare” tänkte jag och klickade bort samtalen. Det visade sig att jag hade klickat Berghs när de ville ringa och säga att jag kommit in. 7 gånger. MEN jag fick ett mail och blev otroligt lycklig!

Varför Perth (och vad pluggar du där)?

Efter terminen på Berghs visste jag att jag var mer intresserad av strategin och tankarna bakom marknads­föring än det visuella utförandet. Skolan som passade mig bäst var därför Edith Cowan University, i Perth. Här läser jag Marknadsföring- och reklam som kommer ge mig en Bachelor i Media- and Communication. Jag pluggar nu min fjärde termin här och stormtrivs!

Hur är livet i Perth?

Livet i Perth är otroligt härligt! Just nu sitter jag i solen, på min balkong i 27 gradig värme. Tempot är betydligt lägre än i Stockholm och människorna är avslappnade. Du tackar busschauffören och småsnackar med främlingar på stan. På sommarhalvåret händer det väldigt mycket i stan, allt från matmarknader, events, dagsfestivaler och konstutställningar på stranden för att nämna några få.

Vad är ditt bästa tips till någon som funderar på att plugga utomlands?

Våga packa väskorna! Det kommer ge dig otroliga erfarenheter och upplevelser du kan uppskatta hela livet. Väl på plats, ge det tid, ragga kompisar i kaffekön och lär känna staden du är i. Om det inte skulle vara din grej är det väl bara att åka hem igen!

Vad tog du med dig från terminen på Berghs?

Massor! Terminen på Berghs var en fantastisk grund för allt jag fortsatt att plugga här. Vi fick jobba med två bra skarpa case, med riktiga företag, som gav en insikt om i hur det funkar i praktiken.

Vad har du för framtidsplaner?

Mitt intresse för branding har verkligen växt, hur man bygger upp ett varumärke till något unikt som är större än en produkt. Jag pendlar mycket om jag vill jobba in-house eller på en byrå, det finns fördelar med båda. Att jobba på marknadsföringsavdelningen på ett företag jag bryr mig om och se hur det växer sig starkt genom strategier och kampanjer jag varit med och skapat tycker jag låter så coolt! Sträckkollar Mad Men just nu för tredje gången och då växer den byrådrömmen en del. Hur mycket jag än älskar Australien vill jag nog söka mig närmare hem inom några år. Var det blir får framtiden avgöra!

Läs mer om Berghs Bachelor och ansök till programmet här

Intervjun med Lisa skrevs 2019.