Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Från Berghs Bachelor till Brand Design på Ravensbourne

20-åringen Ester flyttade till Stockholm från Göteborg för att plugga på Berghs en termin. I vår flyttar hon till London för att läsa Advertising & Brand Design på en av Berghs partnerskolor, Ravensbourne University. Däremellan har hon dessutom hunnit med en praktik på varumärkesbyrån Identity Works.

Skrivet av David Lindh
November 1, 2018

Hej Ester! Berätta lite om dig själv.

Absolut! Jag är 20 år och grafisk designer från Göteborg. Innan jag började på Berghs kom jag direkt från gymnasiet där jag pluggade IT och Design. Jag är en glad och kreativ person som inspireras av färg och form!

Varför just grafisk design?

Jag har alltid vetat att jag vill jobba med kommunikation. Jag är alldeles för slarvig för att bli copywriter, och perfekt nördig för att grotta ner mig i InDesign och Illustrator, så då blev det grafisk designer! Jag har faktiskt till och med tävlat inom området Grafisk Design för svenska yrkeslandslaget.

Wow! Vad gör man då?

Kort och gott tävlar man mot kreatörer i hela världen om att bli bäst i grafisk design. Jag har varit med i både EM och VM, i VM kom jag på 17:e plats av 30, i åldrarna 18-25. Det är jag väldigt stolt över då jag tävlade mot personer som varit verksamma inom området mycket längre än jag! Anledningen till att jag kunde ställa upp är för att jag har dedikerat en majoritet av min fritid åt att fördjupa mina kunskaper, jag har suttit och nördat åtta timmar om dagen i ett halvår. Det har nog inte gått en hel dag det senaste tre åren då jag inte utökat mina skills i grafisk design!

Hur kommer det sig att du valde Berghs Bachelor?

Jag kände att jag kunde få det bästa av två världar, att både få The Berghs Experience men också testa på att plugga och bo utomlands! Jag känner redan nu att jag inte vill fastna i den svenska bubblan, jag vill lära känna personer med andra bakgrunder och få massa nya spännande perspektiv, då kändes det perfekt att göra en termin på Berghs för att sedan ge sig ut i världen, till London som det blir för mig i vår!

Vad är det som lockar med Ravensbourne?

För det första så känns det superhäftigt att få testa på att bo i en så kreativ stad som London! Ravensbourne har också precis den inriktningen som jag vill gå: Advertising & Brand Design.

Du gick ju Bachelor-terminen i våras och har väntat nästan ett år på starten på Ravensbourne, vad har du gjort under tiden?

Vanligtvis så åker man ju iväg direkt efter, men då just Ravensbournestarten bara ges en gång om året, så såg jag det som ett perfekt tillfälle att göra en praktiktermin där emellan! Så de senaste månaderna har jag praktiserat på varumärkesbyrån Identity Works och lärt mig massor av saker. Nu känner jag mig ännu mer redo att åka till London.

Vad var fördelen med att göra en praktik emellan terminen på Berghs och resten av din utbildning?

Jag tar ju med mig så mycket mer kunskap inför min start på Ravensbourne! Jag har bättre förståelse för vad mina styrkor och svagheter är, då jag faktiskt jobbat i ett team med seniora personer. Den största skillnaden från att jobba med skarpa case som student är ju till exempel att det alltid finns en budget att förhålla sig till i arbetslivet. Det kan både vara utmanande och begränsande, men också väldigt lärorikt. Förhoppningsvis kan jag kanske landa ett jobb direkt efter min utbildning nu istället för att börja med en praktik efter examen. En annan fördel utöver att jag vet mycket bättre vad det är jag vill lära mig mer av, är att jag också bättre förstår mitt värde som kreatör i team.

Vad drömmer du om att jobba med när du är klar med studierna?

Åh, jag vill iallafall ta en sväng till Kanada och jobba där! Det känns som att det är väldigt avslappnat och prestigelöst där, jag gillar den inställningen. Men mitt drömjobb är nog att bli Art Director på en reklam- eller varumärkesbyrå.

 

För dig som är intresserad av att läsa Berghs Bachelor i vår och studera på Ravensbourne University i London finns nu möjligheten att praktisera och jobba som Creative Intern på Berghs Studio mellan terminer! Ansök här.