Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

David pluggar design på Ravensbourne i London

David hade ett butiksjobb i en galleria och var sugen på att göra något nytt och kreativt, helst utanför Stockholm. Han sökte till Berghs Bachelor och blev förälskad i grafisk design. Idag pluggar han på Berghs partnerskola Ravensbourne University i London och stormtrivs.

Skrivet av David Lindh
Mars 27, 2019

Hej David! Berätta lite om dig själv.

Halloj! David heter jag, är 22 år, från Stockholm och jag pluggar Grafisk Design på Ravensbourne University i London, och det är en mening som jag själv inte hade trott på för bara något år sedan, men är väldigt stolt över att kunna säga idag! Min bakgrund bottnar i att jag alltid tyckt om att rita för hand och började därifrån att leta mig mot designhållet.

Hur hamnade du på Berghs?

Jag hade alltid tänkt att Berghs skulle vara himmelen på jorden (vilket det visade sig vara också) men att jag inte riktigt hade vad som krävdes för att våga knacka på den dörren än. Eftersom jag alltid tyckt om att rita för hand mycket och ju mer jag gjorde det under mina tonår desto mer insåg jag hur jag ville jobba med något kreativt. Jag stod på mitt gamla butiksjobb i Stockholm med en stark känsla av att det var dags att börja göra något annat, någon annanstans. Jag gick in på Berghs hemsida och började läsa om de olika programmen och tänkte att Bachelor-programmet lät helt perfekt för mig. Till slut samlade jag mod och skickade iväg en ansökan utan några som helst förväntningar.

Varför Ravensbourne?

När jag började på Bachelorprogrammet så var jag 110% säker på att jag skulle plugga i San Francisco. Jag fick till och med en bok om San Francisco från mormor i julklapp. Efter några veckor på programmet så släpptes Ravensbourne University som partnerskola till Berghs, men det var egentligen tänkt för eleverna som skulle börja terminen efter oss. Jag började läsa lite om skolan och desto mer jag läste desto mer rätt kändes det.

När jag började på Berghs hade jag egentligen inte alls mycket förkunskaper i till exempel Adobe Illustrator, men mitt intresse var väldigt start. Under tiden på Berghs så blev jag helt och hållet kär i grafisk design, men hade bestämt mig för att gå produktdesign på Ravensbourne. Efter en vecka på produkt design-inriktningen så insåg jag hur mycket jag saknade det grafiska och då bytte jag till grafisk design. Hel rätt val för mig, så här i efterhand!

Hur är livet i London?

Livet i London är helt galet! Det är knappt så att jag tror på det själv när jag säger att jag tar linbana till skolan, har mina tisdagslektioner i en iMax-salong och kan gå ut och ta en öl vid floden precis när som helst. Jag stormtrivs i den här staden och för mig har det verkligen varit en lagom omställning från Stockholm. Britterna är snälla emot mig, Brexit märks inte av alls här och här finns allt jag någonsin saknat i Stockholm.

Nyfiken på Berghs Bachelor?

Du börjar din resa med en första termin på Berghs i Stockholm för att sedan plugga vidare på någon av våra partnerskolor i San Francisco, Perth, London eller Sydney.

Till Berghs Bachelor

Vad tog du med dig från terminen på Berghs?

Så otroligt mycket! Berghs var riktigt duktiga på att pusha dig i en riktning som passar dig. Jag tycker att grunden man får från Berghs Bachelor är en otroligt stabil grund att stå på, oavsett vad som väntar runt hörnet. Man skulle ju kunna tro att det skulle vara svårt att komma in i en klass som redan gått en termin på Ravensbourne sen och att man då känner att man kanske skulle ha lite att ta ikapp. Men med tiden innan på Berghs så känns det som att man har en redig verktygslåda som gör att man inte alls halkar bakom.

Vad är ditt bästa tips till någon som funderar på att plugga utomlands?

Det bästa för mig med att ha lämnat fågelboet á långa landet falukorv är hur mycket jag lärt mig. Det låter som en klyscha men jag tycker på riktigt att jag har gjort en större personlighetsutveckling på dessa tre och en halv månaderna än de senaste tre och ett halvt åren hemma i Sverige. Så om du tvekar och är osäker som så många av oss som flyttade hit var, så är mitt bästa tips att bara göra det! Känns det inte rätt så går det alltid att åka hem.

Vad har du för framtidsplaner?

Jag sitter just nu med lite frilansjobb vid sidan av skolan där jag designar mycket album- och singelomslag åt svenska musiker och det vore verkligen en dröm för mig att få göra det på heltid. Jag kan inte komma på något annat som slår kombinationen design och musik. Så det är nog det jag helst skulle vilja nischa mig inom. Vi har precis haft en kurs inom Motion Design på Ravensbourne som jag tyckt varit otroligt kul och planerar att vässa min portfolio inom området. Om jag får drömma, så skulle jag verkligen vilja jobba i Japan någon gång i mitt liv. Fast ärligt talat har jag inte hunnit blicka framåt allt för mycket ännu. Jag njuter av nuet!