Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Rebecka kastade sig ut i världen genom Berghs Bachelorprogram

Rebecka_bachelor_berghs

När Rebecka Dovenryd Almberg sökte till Berghs Bachelorprogram visste hon knappt vad hon skulle plugga. Men allt eftersom tiden gick föll bit efter bit på plats, och programmet tog henne till San Francisco där hon fortsatte sina studier inom modedesign. Idag arbetar Rebecka som assisterande knitwear designer på Proenza Shouler i New York. Här är Rebeckas berättelse.

Rebecka Dovenryd Almberg minns terminen på Berghs Bachelor i Stockholm som en av hårt arbete och stark gemenskap. I den här artikeln berättar Rebecka om sin resa från Sveavägen, via San Francisco, till New York där hon idag arbetar som assisterande knitwear designer på Proenza Shouler.

I den här artikelserien tittar vi närmare på Berghs alumnistudenter. Vad har de tagit sig för sedan den där dagen då de tog sin examen och klev ut i arbetslivet? Valde de att fortsätta inom den bana de utbildat sig? Och hur ser de tillbaka på sin tid på skolan? Det står tydligt att alla studenter väljer sin helt egna väg och deras banor är lika individuella som unika. Det de har gemensamt är dock detsamma: de valde att söka till Berghs.

Hej Rebecka! Kan du berätta om din studietid på Berghs? Vilka är de starkaste minnen du bär med dig?

Jag började Berghs Bachelorprogram under hösten 2012. Jag visste knappt vad det var jag skulle plugga och kände ingen annan som började samtidigt som jag, men redan efter första dagen var jag en del av gemenskapen. Jag minns främst allt hårt arbete, långa dagar och nätter både på skolan och utanför. Jag minns också hur jag kände mig så inspirerad av alla duktiga och motiverade människor som jag hade runt omkring mig. Det var en intensiv tid som innehöll och gav mycket mer än vad jag hade förväntat mig.

Eftersom du läste vid Berghs Bachelorprogram läste du en termin i Stockholm, sedan var det dags att bege sig ut i världen och fullfölja dina studier vid en av Berghs partnerskolor. Hur tänkte du kring det valet?

Jag hade länge haft en dröm om att flytta till USA och även en dröm om att plugga på Berghs. Dock visste jag inte exakt vad det var jag ville studera, men jag hade fått en bra känsla och intryck från en introduktionskurs jag läst på Berghs tidigare. Därför kände jag mig motiverad till att söka en av heltidsutbildningarna och gjorde mycket research kring de olika inriktningarna som fanns.

När jag förstod vad Berghs Bachelor var kändes det direkt rätt; dels för att det fanns möjlighet att under sin första termin ta reda på vad som skulle passa mig bäst att fokusera på, men framförallt för att det var en chans och möjlighet att flytta till USA eller Australien. En perfekt kombination av två superalternativ; jag behövde inte välja det ena eller det andra. Eftersom jag hade haft en dröm om att bo i USA var det valet självklart för mig, men också för att AAU erbjöd kurser som intresserade mig.

rebecka_tva

Beskriv din studietid i USA! Hur var det? Hur skiljer sig att plugga där mot att läsa i Stockholm och Sverige, tycker du?

När jag kom till San Francisco hade jag bestämt mig för att jag ville fokusera på att plugga mode. Så redan där blev utbildningen såklart annorlunda än den i Sverige, med tanke på att det blev ett annat innehåll jämfört med det jag läst på Berghs. Men även bortsett från att jag nu skulle plugga mode/kläddesign, så var det stor skillnad på sättet som de lärde ut och hur systemet för att läsa på universitet är i USA.

Innan jag kom till USA hade jag inga förväntningar på skolan och utbildningen egentligen, men jag insåg ganska snabbt att det skilde sig mycket från hur det är att läsa på universitet i Sverige. Framförallt är de flesta några år yngre när de börjar college i USA jämfört med i Sverige, och speciellt jämfört med Berghs. Detta gör att lärarna har en annan inställning till eleverna och att klasserna ofta innehåller mycket som vi svenskar kan tycka är sådant vi redan har lärt oss. En annan skillnad, framförallt märkbar då jag kom från Berghs, är att motivationsnivån inte är lika hög då AAU accepterar alla sökande. Detta gör att nivån på utbildningen blir upp till dig själv att bestämma, och det gör också att mycket av den press man kunde känna då man lätt jämförde sig med alla andra på Berghs, försvinner. De flesta andra studenter är väldigt ödmjuka och hjälpsamma, det är inte någon konkurrens elever emellan vilket kan kännas väldigt skönt.

I maj förra året tog du din examen, berätta!

Det var helt fantastiskt! Nästan som att det var overkligt att det faktiskt hände. Jag tänkte tillbaka på när jag först kom till San Francisco; hur jag såg upp till alla som läste sin sista termin, hur det kändes som en omöjlig evighet att ta sig dit, och de som hade tagit examen och hade det där jobbet som jag drömde om. Nu var jag där och uppnått ett av det största mål jag haft. Jag hade jobbat väldigt hårt och lagt ner mycket tid på min slutkollektion som visades en vecka tidigare på skolans Spring Fashion Show, och det kändes som en perfekt avslutning och sammanfattning av min studietid.

Berghs Bachelor

Berghs Bachelor är ett program för dig som vill ha en längre internationell utbildning inom kommunikation, design, reklam eller marknadsföring och ta en Bachelor Degree (motsvarande svensk fil. kand. examen).

Läs mer och ansök!

Hur förlöpte den första tiden efter examen? Hur fungerar arbetsmarknaden inom ditt område?

Efter att jag tog examen hade jag inte skaffat något jobb eller ens en plan för var, hur eller när jag skulle börja att söka jobb. Jag har pluggat Fashion Knitwear Design vilket är väldigt nischat inom modedesign, så jag var rädd att det inte skulle finnas så många jobb för mig att söka. Det kändes också jätteläskigt för att det skulle bli en bekräftelse på om man lyckats eller misslyckats med sin utbildning och väldigt utelämnande att skicka ut sin portfolio och få visa för professionella inom branschen.

Men, i slutändan finns bara ett sätt: att lära sig att koppla bort de tankarna och kasta sig ut. Jag letade upp företag där jag ville jobba och kontaktade dem via telefon eller email för att berätta att jag sökte jobb och fråga om de hade lediga tjänster. Ofta så är det officiella mailadresser som finns att kontakta på företags hemsidor etc., så för att få en personligare kontakt så letade jag upp personer på LinkedIn som jobbade där jag ville söka jobb. På det sättet får du ju också en bättre uppfattning om vem som har vilken position på företaget och arbetsgivaren kan direkt se vem du är och vilken erfarenhet du har.

Idag är du anställd på Proenza Shouler i New York som assisterande knitwear designer. Hur gick det till när du fick det jobbet?

Det var tack vare all den tid jag spenderat på LinkedIn och den erfarenhet jag fått från det som jag fick kontakt med min nuvarande chef. Jag har alltid sett upp till Proenza Schouler och det har varit ett av de företag där jag helst skulle vilja jobba. De har varit en stor inspiration under min studietid och även innan. Så när jag väl hittade min chef på LinkedIn och kunde kontakta henne så skrev jag ett ganska personligt meddelande och jag frågade om hon hade tid för att träffa mig för en kaffe då jag skulle till New York ett par dagar. Hon har sagt nu i efterhand att det var mitt sätt att ta kontakt som fick hennes uppmärksamhet och min personliga relation till Proenza Schouler som gjorde att hon ville träffa mig och se min portfolio.

rebecka_berghs_work

Beskriv dina arbetsdagar! Vad är roligt, utmanande, vad är svårt?

Det roligaste är att få jobba med och lära sig av så erfarna och kompetenta personer som de är på Proenza Schouler. Även att jag älskar produkterna jag jobbar med gör att jobbet känns extra roligt även när arbetsuppgifterna inte är lika kul. Just nu är det mycket tekniska arbetsuppgifter som jag har hand om, som att ta mått av alla samples, delta vid fittings och sedan kommunicera med fabrikerna vad som ska ändras etc. Nu börjar den kreativa perioden för att skissa på kollektionen för Spring 2018 och förstås ständigt pågående research. Det är alltid högt tempo och saker ändras hela tiden så man måste vara öppen och kunna anpassa sig efter att det som beslutades igår inte längre gäller idag.

Hur ser din tillvaro ut annars?

Varje dag i New York innehåller så mycket: intryck, människor, upplevelser, mat, event vilket gör att tillvaron blir innehållsrik utan att man behöver anstränga sig så mycket. Jag bor på Manhattan i en lägenhet som jag delar med en annan svensk tjej och emellanåt uppskattar jag den tiden man har efter jobbet när man kommer hem och bara kan slappna av, när tillvaron inte behöver innehålla så mycket spänning utan snarare bara lugn och ro. För mig är det även viktigt att stimulera min kreativitet så när jag har tid så brukar jag rita eller jobba på egna projekt.

Var ser du dig själv om fem år?

Om fem år så har jag presenterat min första kollektion under mitt eget namn och varumärke, och jag har etablerat ett namn inom modebranschen som gör att jag kan vara med och influera världen i stort och smått.

Rebecka_tre

Hur har dina studier på Berghs hjälpt dig i ditt arbetsliv idag?

Jag har fått en inblick i hur viktigt det är för företag att ha en tydlig identitet, något som jag behöver ha i åtanke när det kommer till design och de aspekter man behöver ta hänsyn till för att hålla sig inom rätt ramar. Varumärkesidentitet är viktigt att förstå i många olika branscher. Mycket av det jag lärde mig på Berghs gav mig också en förståelse för hur viktigt det är med kommunikation och vilka olika former av kommunikation som finns. Det nätverk och de vänner jag fick med mig är en oslagbar fördel som hjälpt och hjälper till under den kommande karriären efter studietiden.

Vilka är dina bästa tips till dem som ska söka till Berghs i vår? Kan du minnas hur du själv tänkte? Vad var det som fick dig att välja just Bachelor? Vem tror du passar för det programmet?

Att söka till Berghs kräver en del jobb och engagemang, så jag tror att det är viktigt att man känner sig motiverad när man söker. Våga fråga tidigare studenter, personer inom branschen, kontakta Berghs eller den som är ansvarig för det område du känner dig mest intresserad av; det är bara till en fördel att få hjälp från de som redan vet vad det du vill göra handlar om.

När jag valde att söka till Bachelor-programmet hade jag redan bott utomlands tidigare och hade känt på hur det var att komma till en ny stad, ett nytt land och möta människor från andra kulturer. Detta gjorde nog att jag kände mer spänning än rädsla för att ta steget att satsa på en utbildning som skulle ta minst 3,5 år utomlands.

Jag gjorde även mycket research om de olika partner-skolorna som man kunde välja på, något som fick mig att känna mig trygg och motiverad att fortsätta mina studier där när terminen i Stockholm var över. Jag tror att den som känner att Berghs som skola och utbildning verkar kul och bra, men kanske inte är helt säker på exakt vilken inriktning inom kommunikation/design man vill rikta in sig på, ska se om Berghs Bachelor är något som kan passa. Man bör ju såklart också känna att det lockar att bo utomlands, men varför skulle det inte göra det?