Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Utbildning och arbetsliv i förändring: Ann Westfelt

Dator.block-kaffe

I denna artikelserie berättar några av Berghs kursansvariga om hur coronaviruset har påverkat dem i arbetslivet och i deras lärarroll. De delar även med sig av erfarenheter och lärdomar. Här har vi pratat med Ann Westfelt, kursansvarig för Strategisk projektledning och Projektledning.

Ann.WestfeltHej Ann! Har du behövt utbilda dig inom nya områden under coronapandemin?

– För mig blev omställningen enkel, då jag undervisat online sedan 2009. Jag har hittat på lite nya sätt hur jag pedagogiskt kan hålla energin uppe i en grupp online istället för i det fysiska klassrummet.

Vilka lärdomar har du fått under denna coronatid?

– Än en gång hur viktigt det är med ett tydligt, kommunikativt och närvarande ledarskap när förutsättningar ändras, samt hur roligt man kan ha och hur bra undervisning man kan skapa med stöd av digitala verktyg. Det är hur bra som helst.

Vad har fungerat bra?

– Jag tycker nog att all onlineundervisning har fungerat bra. I många fall ännu bättre än klassrumsundervisning – med några få undantag.

Vad har varit den största utmaningen?

– Att arbeta i Zoom med personer från länder med dålig uppkoppling. De blev utkastade titt som tätt, och behövde logga in igen. Det blev inget bra flyt. På en del företag får man inte använda kamerafunktionen då det äter en del bandbredd. Då blir undervisningen som att sitta och tala med sig själv.

Hur håller du jobbmotivationen uppe i krävande tider som dessa?

– Jobbmotivationen är det inga problem med. Jag älskar mitt jobb och får energi varje dag av att jobba.

Vad är det bästa du tar med dig från coronadigitaliseringen?

– Att se hur många ledare blivit ännu bättre genom att inte resa så mycket, utan istället ta hand om sitt team om vara en närvarande ledare online. När alla jobbat hemma, har tonen blivit betydligt mer personlig och mänsklig. De personer som tidigare gömt sig bakom en kostym har blivit mer personliga och nära och därmed har undervisningen blivit betydligt mer givande för oss alla. Att världen öppnat sig på ett fint sätt. Vi behöver inte begränsa oss av en fysisk plats.

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid, intensivkurser och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Hur har du förändrat ditt sätt att jobba under pandemin?

– Jag jobbar mer online än tidigare. Har anpassat pedagogiken till onlineformatet i kurser som tidigare varit i klassrum. En del kunder har varit nya online, vilket gjort att jag behövt lära upp kunden om hur onlineformatet fungerar först innan vi kunnat sätta igång. Då jag inser att vi kommer att fortsätta att jobba mer online även i fortsättningen, har jag passat på att skaffa en helt underbar valp. Hon heter Agnes och är 15 veckor. Hon är helt fantastisk och jag är så glad.

Om du skulle ge tips till någon som är ny i onlineformatet,
vad skulle du säga då?

– Gör onlineformatet till din kompis genom att gå in i verktyget ett par gånger innan det är dags för kurs så att du känner dig hemma. Det är inte så många funktioner du behöver förstå. Ha en skön arbetsställning och bra ljus som inte irriterar. Säg till när du behöver en paus, och se till att röra på dig när det är paus för att hämta ny energi. Sociala kontakter är superviktiga. Prata med varandra även utanför kursen. Det finns andra kanaler. Jag bjuder in till kursen 15 minuter innan det är dags för de som önskar småprata. Njut av kursen och ha kul!

Här hittar du fler artiklar i denna artikelserie, Berghs kursutbud inom projektledning och svaren på de vanligaste frågorna om att läsa en kurs hos oss.