Artiklar

Vad gör en Copywriter?

Vad gör egentligen en Copywriter på dagarna? Vem kan bli en duktig Copywriter och hur blir man det? Vi grottar ner oss i några av de vanligaste frågorna om copywriteryrket!

Som Copywriter arbetar du med textinnehållet i kommunikationen och rollens kreativa orientering kombineras med strategi och analys. Oftast jobbar en Copywriter i team med en Art Director för att ta fram slagkraftigt innehåll med ett attraktivt visuellt språk.

Vad innebär det att vara en Copywriter?

Det innebär att man har ett ganska roligt och givande jobb med varierande arbetsuppgifter! En Copywriter ansvarar för utformandet av de visuella delarna i exempelvis en reklamkampanj eller ett koncept. Som Copywriter arbetar man ofta på en reklambyrå eller en kommunikationsbyrå, men man kan också arbeta på interna byråer på stora företag och inom organisationer. En Copywriter arbetar ofta i en grupp tillsammans med en projektledare, Creative Director och Art Director.

Vad gör en Copywriter om dagarna?

Förutom att brinna för kundens affär, så letar en Copywriter alltid efter nya idéer och nya lösningar på ganska vanliga problem. Ibland är problemen av kommunikativ karaktär och ibland handlar det om ren produkt- eller affärsutveckling.

Läs till Copywriter på Berghs!

På vår tvååriga heltidsutbildning Art director/Copywriter kommer du att vara bli en mångfacetterad kreatör som är expert på strategi, idé- och konceptutveckling. Du får jobba med allt mellan bokstäver och bild, tonalitet och typografi, former och formuleringar! Kolla in programmet här.

Till programmet

Vad är skillnaden på en Copywriter och en Art Director?

Både Art Director och Copywriter kallas gemensamt för kreatörer. Det som skiljer yrkesrollerna åt är egentligen bara själva hantverket. Tänk så här: båda har en penna som arbetsredskap, en Art Director ritar med sin penna medan en Copywriter skriver med sin. Det är den stora skillnaden. Som AD eller Copywriter är kreativiteten och hantverket dina främsta verktyg. Med två med olika perspektiv, tekniker och talanger når varje projekt sin yttersta potential när dessa kompetenser kombineras.

Vem passar som Copywriter? 

Nyfikna personer, perfektionister, slarvers, personer som inte nöjer sig med att någonting är okej, eller typ bra. Det ska alltid bli bäst!

Vad är det roligaste med att vara Copywriter? 

Det kan variera. Vissa tycker kanske att själva hantverket är roligast, medan andra kanske blir lyckligast av att komma på en bra idé.
Läs mer om alla Berghs heltidsprogram här.