Artiklar

Vad gör en webbanalytiker?

Tycker du att digitala beteenden, webbanalys och datadriven marknads­föring låter spännande? Är du strategiskt lagd och intresserad av affärstänk? Då kanske du skulle passa som webbanalytiker!

Skrivet av David Lindh
Januari 12, 2020

Vad gör en webbanalytiker?

En webbanalytiker är företagets öra mot rälsen när det kommer till digitala beteenden och försäljning. En webbanalytikers ansvar är att samla in och analysera data som visar hur företagets försäljning, kommunikation och affärsstrategi presterar i digitala kanaler. Du blir företagets expert på digitala mätvärden och har stenkoll på analysverktyg som Google Analytics. Ditt jobb blir också att visualisera siffrorna för resten av organisationen genom olika rapporter och presentationer.

Vad för olika yrkesroller kan en webbanalytiker ha?

Du kan ha yrkesroller som exempelvis digital strateg, konverteringsoptimerare, CRO-konsult, e-commerce manager, kampanjanalytiker eller digital marknadsförare.

Vem passar som webbanalytiker?

Webbanalytiker är ett jobb som i grunden passar dig som är nyfiken och gillar att testa dig fram. Du kanske är intresserad av att jobba affärsdrivet med att utveckla en e-handel? Eller tycker att det låter spännande att förstå hur mänskliga beteenden påverkas av olika färger på en webbplats? Det är såklart en fördel om du är intresserad av siffror, men det innebär inte att du behöver ha avancerade kunskaper inom matematik eller statistik.

Vilka utbildningar erbjuder Berghs för den som vill studera webbanalys?

På Berghs erbjuder vi både heltidsprogram och kortare kurser inom webbanalys, så här beror det helt på vilka förkunskaper du besitter. Vi erbjuder heltidsprogrammet Growth Marketing som är ett år långt och lägger sitt fokus på digital marknads­föring och tillväxtstrategi.

På kurssidan finns det mycket att välja bland, där gör du bäst i att botanisera i vår kurslista. Digital analys och mätning och Google Analytics och webbpsykologi är två passande kurser för dig som är intresserad av webbanalys.