Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Vikten av att må bra har aldrig mått bättre!

Den rådande situationen påverkar det mesta runt omkring oss. Vårt beteende, välmående och vår ekonomi. Men hur blir det efter krisen? Här är Joakim Thulins, Head of Insights på Berghs, spaning om livet efter krisen.

Skrivet av Adam Horne
April 22, 2020

Status

I spåren av Covid-19 förändras mycket, snabbt. Delar av förändringarna kommer att gå tillbaka när krisen är över, andra är här för att stanna. Exakt när vi får tillbaka ett ”normalläge” där nya och gamla sätt att arbeta, konsumera och agera har fått sätta sig, är var ens gissning, men när vi är där kommer det mest värdefulla av allt vara - att må bra. Av det vi äter, gör, köper, säljer, väljer bort, jobbar med och jobbar för. Så står du inför valet att plocka en trend att rikta upp din kommunikation mot under slutet av 2020 och 2021. Välj välmående!

Dåtid

”The Wellness Economy” lyftes upp på Berghs trendlista förra hösten, när allt fler varumärken och företag runt om i världen aktivt sökte kopplingar till hälsa och välbefinnande i sin kommunikation och sina produkter. Successivt utvecklades wellness från yoga, alger och sjögräs till ett bredare anslag som inkluderade ensamhet, stillasittande, demenssjukdomar, psykisk ohälsa och luften vi andas. Till och med företag vars produkter oftast beskrivs som direkt skadliga för hälsan tog initiativ för att kommunicera en ny syn på sin egen framtid där Philip Morris ambition om en ”smoke-free future” bara är ett exempel. E-sporten och spelföretagen, hakade också på wellnesstrenden. I forskningsprojekt visar de på hälsoeffekterna av gaming från tillskottet av positiva kemiska substanser som dopamin, oxytocin och endorfiner när vi spelar.

Men det var pre-Corona.

Framtiden

Framåt kan vi förvänta oss ännu bättre storytelling och ännu starkare kommunikation kring wellness som huvudargument för varor och tjänster. Men också värderingar och livsval. Ökad betydelse betyder också ökad risk. Redan idag ser vi att tveksamma erbjudanden med löfte om bot och bättring får direkta mothugg och både individer och varumärken hängs ut och ifrågasätts. Ett fenomen vi känner igen från miljö-och hållbarhetsfrågornas ökade betydelse för konsumenter och medborgare under de senaste 5 åren. En genuin ambition och ärlig kommunikation är precis som alltid avgörande för att lyckas.

Danska VELUX-gruppen säljer fönster och ventilationslösningar. Med kampanjen ''The Indoor Generation'' lyfts hur viktig inomhusmiljön är för våra barns välbefinnande, både mentalt och fysiskt. Ett försök att engagera kunden bortom det vanliga i en bransch ofta präglad av teknisk jargong.

https://www.youtube.com/watch?v=ygHU0mQGuJU&t=10s