Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Vinnarna i helgens Student Lab

En vilja att förändra rådande skönhetsideal – det fick domarna på fall i helgens Student Lab med Yrkeshögskolan för Hudvård & Spa.
– Vår lösning gick ut på att ändra filterbubblan kring vad ordet ”vacker” står för, säger Nellie Sörman från den vinnande gruppen.

Studenter från hela Sverige hade under lördagen möjlighet att delta i ett Student Lab med Yrkeshögskolan för Hudvård & Spa som värd. Vi säger grattis till de tre som vann utmaningen: Frida Bäcklund, Johanna Birgersson och Nellie Sörman!

Frida Bäcklund Student Lab YHHSFrida Bäcklund - Grafisk design & webbutveckling, Jönköping University

Kan du berätta om upplägget under dagen?

 – Dagen började med att vi alla träffades på YHHS där de presenterade skolan och deras mål och visioner. Därefter fick vi en inspirationsföreläsning om sociala medier och breifen, därefter blev vi indelade i våra team. Vi gick vidare till Berghs där vi satte igång med jobbet. Klockan 18 var det dags att presentera våra case, sedan fick juryn överlägga och till sist fick vi alla feedback på vårt arbete och vinnaren presenterades.

Hur var dagen, rent känslomässigt?

 – Jag tror att vi hann gå igenom de flesta känslor under dagen, allt från den inledande nervositeten till pepp, till kreativ ångest, till stress och till slut lättnad när själva presentationen var avklarad. Men ändå var allt så himla roligt!

Student Lab är enbart under en dag. Hinner en verkligen få fram något på så kort tid?

 – Ja, det tycker jag. Det finns kanske inte tid för finlir och detaljer men man hinner definitivt få fram en slags stomme och grundtanke för det hela.

Vad var det bästa med Student Lab?

 – Att få utmana sig med ett skarpt case under tidsbegränsning, men också att få träffa alla andra deltagare och få inspiration från dem.

Johanna Birgersson Student Lab YHHSJohanna Birgersson - Hud- & Spaterapeut, YHHS

Hur var dagen?

 – Hela dagen i sig var jätterolig och spännande, väldigt lärorik. Men det var även en väldigt utmanande dag med ett svårt ämne att ta sig an på så kort tid, för det finns så mycket som man vill göra inom ämnet.

Hur kändes det när ni fick veta att ni vann?

 – Det var så himla roligt att få vinna. Jag blev chockad då jag tyckte att alla andra hade så bra idéer. Alla förtjänade att vinna i lördags! Jag tror att just vi vann för att vi hade en långsiktig plan.

Skulle du råda andra att vara med i Student Lab?

 – Jag tycker verkligen att andra ska vara med i Student Lab. Det är en jättebra erfarenhet och en otroligt givande och rolig dag!


Nellie Sörman Student Lab YHHSNellie Sörman - Strategisk Kommunikation, Berghs (alumni)

Vad fick du lära dig om YHHS och deras branch som du inte  visste innan?

 – YHHS berättade att de får lära sig mycket om kemi i sina utbildningar vilket jag inte hade trott sedan tidigare. Väldigt ballt!

Vad var största utmaningen med att jobba med YHHS?
 – Det är svårt att prata kring yta och utseende utan att beröra rådande ideal. Den största utmaningen var hur man kan prata kring ämnet ”hållbart vacker” från ett utifrån och in-perspektiv snarare än tvärtom.

Vad hade er lösning som gjorde att ni vann?

 – Vår lösning gick ut på att förändra filterbubblan kring vad ordet ”vacker” står för. Vi skapade en kampanjsida som dök upp längst upp i googles sökfält när unga människor söker på ord som ”smal”, ”celluliter” och ”bantningstips”.  Sidan uppmanade människor att ge sin egen skildring av vad vacker betyder för dem under hashtagen #vacker, detta för att förändra det stereotypa sökfältet som är i dagsläget. Vår lösning bottnade i att förändra idealen och få målgruppen att förstå att vacker är en känsla som kommer inifrån och att det ligger i betraktarens ögon – inte samhällets ideal.

Vilka egenskaper är bra att besitta under ett Student Lab?

 –  Det är bra att vara samarbetsvillig, stresstålig och att ha en förmåga att tänka mångsidigt i sina kommunikationsuttag.