Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Beatrice tar med sig faciliteringen inför framtida karriärsteg

blå.penna.röd.penna

Beatrice V Svala är rådgivare, bor i Ångermanland och en av de som läst Berghs intensivkurs i Facilitering. Här berättar hon om valet av kurs och vad hon fick med sig.

Skrivet av Anette Hamel
Augusti 28, 2019

Beatrice SvalaHej! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Beatrice V Svala och bor i Bollstabruk i Ångermanland. Arbetar just nu som certifierad rådgivare på Folksam, men söker nya karriärvägar. Mitt dagliga arbete handlar om rådgivning, försäljning och höga målsättningar. Jag läste intensivkursen Facilitering på Berghs i juni 2019.

Vad var det som fick dig att söka till just denna kurs?

– Jag är mycket intresserad av grupprocesser och att utveckla människor. Även som ett led i min egen utveckling och lärande ville jag veta mer om facilitering och hur det kan fungera.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

– Ja, verkligen! Egentligen gick jag in i utbildningen med ett blankt blad. Facilitering för mig kändes som ett ganska luddigt begrepp, men hade gjort mig nyfiken.

Hur var läraren?

– Jag gillade verkligen Charlotta Rydholm som lärare! Hon är rak, pigg och engagerande!

Vad fick du med dig?

– Jag tar med mig att facilitering med andra ord är att engagera alla. Att få individerna i gruppen att känna sig delaktiga och betydelsefulla.

Har du något något bra minne från Berghs som du vill dela med dig av?

– Vi hade en bra uppgift där vi fick uppmärksamma de andra deltagarna genom att skriva in egenskaper hos varandra på stora post-its uppsatta på väggarna i lokalen. På detta sätt fick vi se hur vi blir uppfattade samt träna på att vara uppmärksamma på de personer som finns runt oss.

Vad tycker du var roligast eller mest intressant på kursen?

– Att min egen utveckling gick framåt och att många pusselbitar jag visste fanns föll på plats.

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

– I min nuvarande arbetssituation kan jag använda en del av kunskapen för att utveckla vår arbetsgrupp trots att jag inte är den utnämnda gruppchefen. Min chef ger mig möjlighet att komma med input om hur vi lättare ska kunna nå våra mål och vara engagerade. Jag lägger även denna utbildning i min ryggsäck och CV som en möjlighet för en framtida karriär där ledarskap eller coachning kan vara en plan.

Vilken kurs passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både kurser på dagtid, kvällstid, intensivkurser och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Vad är du mest stolt över karriärmässigt?

– Jag är mest nöjd med att jag gett mycket kunskap under de utbildningar jag hållit i under årens gång. Att se andra utvecklas gör mig glad och stolt.

Finns det något du ångrar i din karriär?

– Det ska väl vara att jag aldrig skaffade mig en universitetsutbildning. Men å andra sidan har jag en stor skopa arbetslivserfarenhet istället.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– I min organisation arbetar vi hårt med höga målsättningar för affären och för kunden. Vi sätter kundens behov i fokus och utvecklar relationen på bästa sätt. Utmaningar kan handla om att få tag i kunden vid rätt tillfälle och kunna göra rådgivningen så individbaserad som möjligt så att kunden känner sig nöjd och uppmärksammad då vi lägger på luren.

Hur hittar du balans i tillvaron?

– Jag behöver fysisk aktivitet för att få en bra balans. Jag behöver även jobba med mentala bitar som att vara i nuet, ibland släppa kontrollen och att reflektera mer än att bara sträva framåt.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet?

– Jag lyssnar en del på böcker runt egen och andras utveckling och ska även landa i att gå igenom det material jag fick med mig från utbildningen. Det blir en fin sysselsättning nu då kvällarna blir mörkare och kallare.

Vill du läsa om andra personer som har gått en kurs på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.

 

Foto: Unsplash