Artiklar

Vill du också lära dig Gränssnittsdesign/UX?

Emma.Andersen

Emma Andersen jobbar som Art Director i Stockholm. Under hösten 2021 pluggade hon Gränssnittsdesign/UX på Berghs. Här berättar Emma vad hon lärde sig under dessa 8 veckor och ger tips till dig som också funderar på att läsa denna distanskurs.

Hej Emma! Berätta lite om din bakgrund.

– Jag heter Emma Andersen och jobbar som Art Director i Stockholm. För ca 100 år sedan utbildade jag mig till civilekonom vid Uppsala universitet och började jobba som marknadsförare, innan jag insåg att jag mycket hellre ville vara en av kreatörerna på byråsidan. Så jag sade upp mig och flyttade till Australien för att utbilda om mig, två år efter examen. Lite galet, men såhär i efterhand helt rätt beslut. Jag jobbade sedan som AD på Kärnhuset (nu New Normal) i åtta år, innan jag fick feeling (igen) och sade upp mig för att testa att starta egen konsultverksamhet och samtidigt frigöra lite tid för att måla tavlor och andra kreativa sidoprojekt.

Och vad jobbar du med nu?

– Jag har nyligen slagit mig ihop med en vän och AD-kollega och bildat en liten designstudio, Thulin+Andersen. Vi sitter nu i ett 200 år gammalt hus på Fjällgatan och myser över att få vara kreativa tillsammans, efter flera års ensamjobb på varsitt håll. Det är grymt!

Härligt! Under hösten 2021 gick du distanskursen Gränssnittsdesign/UX hos oss. Vad var det som gjorde att du valde denna?

– När jag utbildade mig till AD och grafisk designer för 14 år sedan låg fokus på print och traditionella medier. Under åren har jag jobbat med all typ av design, inklusive digital design, men eftersom jag var till stor del självlärd inom det digitala kände jag att jag behövde en mer stabil grund att stå på vad gäller UI och även en introduktion till UX. Jag var också osäker på skillnaden mellan UI och UX och ville lära mig hur arbetsflödet borde se ut och hur jag på smartast sätt jobbar med prototyper och wireframes, för att kunna ta fler rena UI/UX-uppdrag.

Vad har du fått med dig från kursen?

– Jag har fått många värdefulla aha-upplevelser och insikter! Kursen skapade precis den stabila grund för digital design som jag eftersökte och jag känner mig nu mycket mer säker på att skapa digitalt innehåll. Vi designade under kursens gång en app och det var väldigt intressant och lärorikt att gå igenom alla steg, från idéande till wireframes och vidare till design och prototyp. Och jag lärde mig Figma, som jag nu älskar.

Hur var lärarna?

– De var fantastiska! Väldigt pedagogiska och kunniga, samtidigt som de var peppande och stöttande (och svarade tålmodigt på alla mina frågor). Det var intressant att få både UI-perspektivet och UX-perspektivet.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

– Absolut! Jag var lite osäker innan på om vi verkligen skulle hinna lära oss något värdefullt på den ganska korta tiden, men jag tycker att vi hann gå igenom så mycket! Det är klart att jag helst skulle ha velat dyka ner mer på djupet i flera delar, men jag hade inte tid att avsätta för flera månaders heltidsstudier och då var den här kursen toppen. Jag känner att jag ändå lärde mig massor!

Fick du någon aha-upplevelse under kursen?

– Att även UX-test i mindre skala på ett fåtal personer kan ge värdefulla insikter! Vi fick själva testa vår app-prototyp på olika testpersoner och jag var överraskad över hur många saker att förbättra eller förtydliga som dök upp, som jag inte själv tänkt på.

Vad tycker du var mest intressant på utbildningen?

– Det var intressant att förstå skillnaden mellan UI och UX, och hur de två fungerar tillsammans. Och hur många beslut och oändligt testande och itererande som ligger bakom alla flöden och designval i exempelvis en app.

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av utbildningar inom många ämnesområden och på olika nivåer. Långa eller intensiva. Det finns både kurser i våra lokaler och på distans. Frågor? Chatta gärna med oss!

Här är 5 tips för att hitta rätt kurs

Hur kommer du att få användning av det du lärde dig?

– Min plan är att ta mig an fler UI/UX-uppdrag! Det var väldigt kul att designa en app, så det är något jag definitivt vill göra mer av. Under kursens gång blev det tydligt att jag lutar åt UI-design och det är där jag känner mig som mest hemma och får användning av all min grafiska erfarenhet, men jag tycker även att UX är mycket intressant och ser fram emot att lära mig mer på egen hand. Jag blev inspirerad av hela tänket och användartesten och tänker att man borde kunna använda sig mer av sådana även i andra designsammanhang – t.ex. när jag tar fram en ny visuell identitet för ett företag, för att få en bild av hur olika människor upplever saker och få nya insikter.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Mina dagar varierar ganska mycket, beroende på vilka jobb jag har inbokade. Ena dagen har jag presentationer, workshops eller kundmöten (via Zoom nu i pandemitider), andra dagar jobbar jag fokuserat med något kundprojekt, ensam eller tillsammans med andra kreatörer, antingen på kontoret i stan eller från hemmakontoret i Nacka. Många av mina projekt handlar om att designa nya eller uppdaterade visuella identiteter, men det kan också vara att vara AD för en matfotografering, designa en webbsida eller idéa fram en ny reklamkampanj. Oavsett så startar jag de flesta dagar med ett yogapass och ser till att ta pauser i naturen så ofta som möjligt – inget löser upp creative block bättre än att gå ner till vattnet och andas en stund. Och att måla abstrakt konst!

Bra tips! Har ditt arbete ändrats under pandemin?

– Inte mycket faktiskt! Jag gjorde tvärtom: innan pandemin satt jag mest ensam och jobbade mycket hemifrån, men mitt under pandemin startade vi upp Thulin+Andersen och skaffade kontorslokal. Det är klart att vissa kunder har försvunnit eller dragit ner på marknadsföringskostnader på grund av att de drabbats hårt av pandemin. Under en period var det lite tufft att få ordning på allt och fylla på med nya uppdrag, men när det väl vände gjorde det det med besked och nu är jag mer fullbokad än någonsin.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är definitivt att få styra allting själv och lägga upp min tid precis hur jag vill. Vill jag ta en kreativ dag till att bara fokusera på att måla tavlor så gör jag det, vill jag tacka nej till ett uppdrag som inte känns bra i magen så gör jag det. Den friheten är svårslagen. Jag är också väldigt tacksam över att få jobba med något som är så kul och kreativt varje dag! Emilie och jag har en ambition om att skapa en kreativ studiomiljö, och vi har två härliga frilansillustratörer som sitter med oss på Fjällgatan. Tillsammans drar vi igång olika kreativa sidoprojekt och events – det är superkul och väldigt givande.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Just do it! Men se till att avsätta ganska mycket tid, speciellt om du inte kan Figma ännu. Det blev många sena kvällar och nätter när jag försökte balansera alla kundprojekt med veckans studieuppgift och olika Figma-tutorials på YouTube. Det är nog egentligen smart att lära sig Figma ordentligt innan kursstart, så att fokus kan ligga på själva UI/UX-arbetet!

Låter detta som något för dig? Här kan du läsa mer om Berghs kurser inom UX.
Här hittar du hela vårt kursutbud.