Artiklar

Intensivkursen gjorde Emma tryggare som produktionsledare

Emma.Wibom

Emma Elverheim Wibom är en av alla de som har gått Berghs intensivkurs i produktions­ledning. Här berättar hon om dagarna på skolan och vad hon lärde sig.

Skrivet av Anette Hamel
Augusti 4, 2023

Hej Emma! Vem är du?

– Jag heter Emma Elverheim Wibom och är i grunden Textilekonom, men har de senaste åren arbetat som marknadskoordinator. Jag bor i Stockholm och under våren har jag varit mellan jobb och då passade jag på att bygga på min kompetens inom projekt/produktionsledning.

Hur såg dina arbetsdagar som marknadskoordinator ut?

– Min tidigare roll var otroligt bred och utmaningen var att både vara strategisk och operativ beroende på typ av projekt. Det ställde höga krav på mig att vara uppdaterad, både på detaljnivå och övergripande. Det innebar också att jag ena stunden skulle jaga prover eller packa rekvisita för produktion i studio samtidigt som jag i nästa stund skulle vara med i val av fotograf eller stylist för en varumärkesbyggande kampanj.

I början av sommaren gick du intensivkursen Produktions­ledning på Berghs. Vad var det som fick dig att välja denna?

– Eftersom jag arbetat med produktions­ledning men egentligen inte har någon längre utbildning inom det tänkte jag att kursen skulle ge mig både insikt i rollen och kompetens på mitt CV.

Vad fick du med dig?

– Kursen gav mig massor av insikter, bra verktyg, tydliggjorde rollen och gav mig en rad härliga kontakter. Många av våra utmaningar var gemensamma och vi kunde dela tips och råd trots våra olika branscher.

Vad tycker du var roligast under utbildningsdagarna?

– Det roligaste med utbildningen var att få praktiska tips och verktyg blandat med diskussioner och övning i grupp. Vi skissade på olika projektprocesser, modeller för ansvar och befogenheter där RACI-modellen var ny för mig. Vi övade på vår ”hisspitch” och utmanades att presentera den inför gruppen.

Hur var lärarna?

Malin Ingevall var en duktig kursledare med förmågan att förmedla och inspirera samt anpassa innehållet till gruppen. Vår gästföreläsare hade koll på det mesta inom produktions­ledning från byråvärlden och gav oss insikt i allt från formatspecifikationer till kontaktrapporter.

Har du fått användning av det du lärde dig?

– Jag har fått stor användning av många delar från kursen, framförallt har den gett mig en trygghet i hur viktig produktionsledarrollen är för att projektet ska fortlöpa.

Hälsa på i vårt hus!

Vi anordnar regelbundet frukostseminarium och andra event. Här hittar du alla Berghs kommande evenemang.

Läs mer här!

Vad tycker du är det bästa med produktionsledarrollen?

– Det bästa med rollen är att den bygger på förmågan att skapa och etablera långsiktiga relationer, både internt och externt. Du ansvarar för att säkerhetsställa att rätt person får rätt information, att projektet löper enligt plan och att alla arbetar mot ett gemensamt mål.

Och vilka är utmaningarna?

– Utmaningarna är att du har många kontaktytor, att det ofta är tidspress och att du hanterar mycket information. Det gäller att hålla huvudet kallt och kunna prioritera när det behövs.

Var hämtar du inspiration?

– Jag hämtar stor inspiration från samhället, kultur, konst och naturen. Jag har också ett stort intresse för böcker och tidningar, det finns inget bättre än en ny utgåva av en bok eller ett magasin i print.

Har du något karriärtips du vill dela med dig av?

– Ett råd som återkommit genom min karriär är att ”du ska göra det du är bra på”, och det sägs ju att passion är en enorm drivkraft. Jag tänker att min prestigelöshet har tagit mig framåt under hela mitt yrkesliv. Jag är inte rädd för att bidra både högt och lågt, varje moment är en lärdom om du vill. Och glöm inte att prioritera träningen, det kan låta klyschigt men hur många superidéer föds inte under promenaden eller löprundan.

Slutligen, vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa intensivkursen Produktions­ledning?

– Jag kan verkligen rekommendera kursen till nyfikna deltagare. Oavsett vilken nivå och erfarenhet du har av produktions­ledning är jag säker på att du kommer att hitta delar och verktyg som tar dig vidare i din utveckling.

Här hittar du alla intensivkurser och hela vårt aktuella kursutbud.