Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

"Jag har fått många konkreta verktyg för att identifiera, analysera och agera kommunikativt i ett krisläge"

Fritjof.Brandt

Fritjof Brandt är pressekreterare på Handelsanställdas förbund. Hösten 2020 läste han en distanskurs i kriskommunikation på Berghs. Här berättar han om sitt jobb, hur coronapandemin har påverkat arbetet och vad han fick med sig från kursen.

Skrivet av Anette Hamel
Mars 18, 2021

Hej Fritjof! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Fritjof Carlsson-Brandt, bor i Stockholm och arbetar som pressekreterare på Handelsanställdas förbund sedan ett år tillbaka. Jag har tidigare arbetat som opinionsbildare inom bostadspolitik. Jag har en Politices kandidatexamen och en kandidatexamen i kreativt skrivande. Det är kanske en något udda kombination, men den kommer väl till hands då jag jobbar med både politik och kommunikation.

Du läste distanskursen Kriskommunikation under hösten 2020. Vad var det som fick dig att välja denna?

– Jag såg ett behov av att bättra på både mina egna, och organisationen jag företräder, kunskaper om kriskommunikation.

Vad har du fått med dig från kursen?

– Jag har fått många konkreta verktyg för att identifiera, analysera och agera kommunikativt i ett krisläge. Från det lilla till det stora.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

– Absolut. Kursen överträffade mina förväntningar. Läraren Helena Söderblom var mycket pedagogisk och strukturerad. Hennes bakgrund inom kriskommunikation är gedigen.

Har du fått användning av det du lärde dig?

– Jag har redan fått användning av de praktiska verktygen i konkreta kris/exceptionella-situationer där det varit viktigt att kunna sortera och strukturera kommunikations­arbetet.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Ingen dag är den andra lik. Utmaningen ligger i att kunna sortera och prioritera mellan uppgifter som kommer in och saker vi behöver kommunicera.

Vilken kurs passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Har ditt arbete ändrats under Coronapandemin?

– Jag anställdes under pandemin, vilket gör att jag inte träffat flertalet av mina kollegor IRL ännu. Stort medialt fokus har legat på vår organisation under pandemin, eftersom Handels medlemmar, såsom butiksarbetare, stått i smittans frontlinje på olika sätt ända sedan pandemin var ett faktum.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att det är så varierande. Som pressekreterare har jag kontakt med alla delar av organisationen och får på så vis lära mig något nytt varje dag. Det är jag tacksam för.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna utbildning?

– Jag kan starkt rekommendera kursen. Det man lär sig har användningsområden även utanför krissituationer.

Vill du läsa om andra personer som har gått på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen. Och här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om att läsa en kurs hos oss.

 

Fotograf: Fredrik Säterli