Artiklar

Kursen Strategisk kommunikation gjorde Jennie tryggare i rollen som kommunikations­ansvarig

Jennie.Cederlund

Våren 2023 gick Jennie Cederlund distanskursen Strategisk kommunikation. Här berättar hon om veckorna på Berghs och att det var skönt att känna att man inte är ensam om att brottas med vissa utmaningar som yrket för med sig. "En av de saker jag tycker har varit bäst med att läsa den här kursen är att värdet och användningen av den nya kunskapen funnits med från dag ett”, säger Jennie.

Hej Jennie! Vem är du och vad gör eller jobbar du med?

– Mitt namn är Jennie Cederlund, en 42-årig norrländska som landade i huvudstaden för många år sedan. Är utbildad idrottspedagog och hamnade på Ericsson för snart 15 år sedan och jobbar som kommunikations­ansvarig.

Du gick distanskursen Strategisk kommunikation hos oss under våren 2023. Vad var det som fick dig att söka denna kurs?

– Min väg in till kommunikatörsyrket har varit krokig och jag har haft turen att ha chefer och kollegor som trott på mig och fått chansen att lära mig hantverket allt eftersom. Jag kände ett behov att få fylla på kunskapsbanken med mer teori och att validera mina kunskaper.

Vad har du fått med dig från kursen?

– Kursen har framför allt gjort mig tryggare i min roll – att verkligen lita på mig själv, mina kunskaper och mina erfarenheter. Känna "jag kan det här". Samtidigt har jag fått en massa ny kunskap om till exempel omvärldsanalys, det senaste inom digitala medier och bra verktyg för t.ex. kommunikationsplanering och det långsiktiga strategiska arbetet.

Hur var läraren?

Anna Johansson var och är fantastisk. En oerhört kunnig, pedagogisk och varm person som inspirerat och kommit med tankeväckande feedback om och om igen. Att få ha lärare som är väl förankrade i verkligheten, som det är på Berghs, är oslagbart.

Hur var det att plugga på distans?

– För mig var upplägget perfekt! Att kunna planera min tid helt själv var en förutsättning för att jag skulle kunna kombinera studier med övriga livet. Sedan var det såklart superkul att få träffa mina kurskamrater det första och sista tillfället på plats i Berghs lokaler. Äta lunch, ta ett glas tillsammans och reflektera över både vad som låg framför oss och sedan att få dela den gemensamma glädjen när vi tog oss i mål.

Fick du någon aha-upplevelse under kursen?

– Jag fick många aha-upplevelser och det tack vare mina kurskamrater som frikostigt delat med sig av sina erfarenheter. Den viktigaste aha-känslan var att jag definitivt inte är ensam om att brottas med vissa utmaningar som våra yrken för med sig. Oavsett bransch och storlek på de företag vi arbetar på var igenkänningsfaktorn hög och det var väldigt givande att få ta del av hur andra i liknande roller hanterar uppgifter på olika sätt.

Vad tycker du var roligast, svårast eller mest lärorikt på utbildningen?

– Det roligaste var också det svåraste och det mest lärorika, nämligen att få testa på uppgifter inom kommunikationsområdet som jag annars aldrig hade kommit i kontakt med i min nuvarande yrkesroll. Att få skriva debattartiklar och lära mig mer om att jobba med samhällskommunikation var ovant och tog därför mer tid i anspråk än t.ex. internkommunikation som jag jobbar med dagligen.

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

– En av de saker jag tycker har varit bäst med att läsa den här kursen är att värdet och användningen av den nya kunskapen funnits med från dag ett. Att få koppla ihop teori och inlämningsuppgifter till mitt jobb och få direkt verklighetskoppling har varit guld, både för mig personligen men också min arbetsgivare. Sedan är jag helt övertygad om att jag, för en gångs skull, kommer att gå tillbaka till kurslitteraturen även i framtiden. Så mycket bra konkreta tips och modeller att slå upp och gå tillbaka till när minnet tryter.

Vilken kurs passar dig?

Berghs erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser i våra lokaler i Stockholm och på distans.

5 tips för att hitta rätt

Hur kan en dag som kommunikations­ansvarig se ut?

– En dag på mitt jobb innebär ofta mycket snabba puckar och flexibilitet. Att vara kommunikations­ansvarig är ofta en väldigt bred roll som spänner över många ansvarsområden, vilket innebär att vi behöver vara duktiga på att prioritera det vi tror skapar mest värde för våra medarbetare och/eller kunder. Ena dagen producerar jag ett liveevent, nästa skriver jag en artikel, spelar in en video eller bygger webb och i slutet av veckan fokuserar jag på det strategiska och mer långsiktiga kommunikations­arbetet.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det absolut bästa med mitt jobb är att jag får arbeta tillsammans med så många olika härliga och kunniga människor från hela världen. Ena dagen är aldrig den andra lik och jag känner att jag ständigt utvecklas och lär mig nytt.

Och några utmaningar?

– Det finns helt klart baksidor med kommunikationsyrket, precis som alla andra roller. Utmaningen för oss som de allra flesta andra är att få tiden att räcka till, men också att få chefer och ledare att förstå komplexiteten i våra roller och hur mycket arbete som ligger bakom t.ex. ett event. Tyvärr är psykisk ohälsa vanligt i våra bransch, det finns ofta en obalans i kravbild vs. tillgängliga resurser.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att gå denna kurs?

– Gör det! Bra kvalitet rakt igenom och utvecklande på så många plan. Om jag som jobbat heltid, halva tiden haft fullt ansvar för två barn på hemmaplan och hunnit med vänner någorlunda kan så kan du också. Vi klarar mycket mer än vi tror och med bra planering och lite färre Netflixtimmar får dygnet några fler timmar varje vecka .