Artiklar

"Kursen Business Design passade som handen i handsken"

Jenny Gustafsson

Jenny Gustafsson letade efter en kurs som kunde bygga vidare på hennes befintliga kunskap och även vara till fördel på morgondagens arbetsmarknad. Valet blev Business Design, en arbetsmetod som hjälper till att lösa rätt problem på rätt sätt och vid rätt tillfälle. Här berättar hon om kursen och hur den sedan har kommit henne till nytta.

Hej Jenny! Vem är du och jobbar du med?

– Jag heter Jenny Gustafsson. Sedan fem år tillbaka arbetar jag som strateg och projektledare på ted&gustaf, en digitalbyrå i Stockholm. Jag har alltid tyckt om att skapa och för mig är det viktigt att ha ett yrke där jag kan få utlopp för min kreativa sida.

Våren 2023 läste du distanskursen Business Design på Berghs. Berätta om valet av kurs!

– Under det senaste året har mitt intresse för design thinking och innovation ökat. När jag upptäckte att det fanns en disciplin som förenade mitt intresse för design och innovation blev jag genast nyfiken. Jag hade nått en punkt där min kunskapsutveckling hade stagnerat lite och jag var redo för nya perspektiv. Jag sökte en kurs som kunde bygga vidare på min befintliga kunskap, men också ge mig en edge på arbetsmarknaden. Kursen Business Design passade som handen i handsken.

Hur var lärarna?

Jimmy och Karin var fantastiska! De är väldigt erfarna och kunniga inom sina områden. Jag beundrar och inspireras av dem. De delade generöst med sig av exempel från sina arbeten, svarade på alla frågor vi hade och gav utvecklande feedback längs hela vägen. På så sätt blev kursen också mer skräddarsydd än vad jag hade föreställt mig.

Vad fick du med dig från dessa 8 veckor?

– Jag har lärt mig massor under kursen. Fått konkreta verktyg som jag kan använda i mitt arbete, och en utvecklad inställning till hur man som företag kan arbeta taktiskt för att driva innovation. Dessutom har jag fått massor av inspiration och hört andra kursdeltagares berättelser, vilket ger värdefulla referensramar för nuvarande och kommande uppdrag.

Hur var det att plugga på distans?

– Hela upplägget var toppen och jag tyckte att det fungerade jättebra. Förutom de schemalagda tillfällena bildade vi egna studiegrupper, vilket var värdefullt eftersom vi i övrigt arbetade väldigt självständigt. Det var en hel del arbete mellan tillfällena och eftersom jag jobbade heltid samtidigt var det bra att jag kunde styra studietiden efter mitt eget schema.

Fick du några insikter under kursen?

– Jag fick flera insikter, men de jag minns på rak arm är dels styrkan i att tänka system och samarbete som ett sätt för företag att innovera och skapa konkurrenskraft. Det enkla perspektivet öppnar upp för oändliga möjligheter. Dessutom fick jag under kursen en bekräftelse på hur nödvändigt Business Design är, och kommer att vara under lång tid framöver. När allt fler bolag behöver ställa om och anpassa sig till klimatförändringar, nya tekniker och användarbeteenden, kan man inte fortsätta göra som man alltid har gjort. Business Design är både ett mindset och en arbetsmetod som hjälper till att lösa rätt problem på rätt sätt och vid rätt tillfälle.

Vilken kurs passar dig?

Berghs har ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser i våra lokaler och på distans. Frågor? Chatta gärna med oss!

Välj här!

Vad tycker du var roligast eller mest lärorikt på utbildningen?

– Jag älskar modeller i alla dess former. För mig är det ett sätt att ta tillvara på människans förmåga att tänka nytt och vara kreativ genom att göra idéer och koncept konkreta, testbara och sedan kunna förverkliga, utvärdera och iterera. Vi blev introducerade till och fick applicera många olika modeller under kursen och det tyckte jag både var kul och lärorikt.

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

  • Till följd av kursen har jag dels bytt team och ingår nu i designteamet på min arbetsplats.
  • Vi har uppdaterat vår designprocess genom att integrera både nytt tänkande och nya verktyg från kursen. Detta kommer naturligtvis att gynna våra kunder och deras affär genom att göra våra projekt ännu mer effektfulla.
  • På ett personligt plan känner jag även ett ökad självförtroende gällande vad jag kan bidra med och har ett tydligt spår hur jag vill fortsätta utvecklas karriärmässigt.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Som rådgivare och projektledare kan min dag se lite olika ut. Ena dagen planerar eller faciliterar jag möten och workshops, andra dagen kan jag sitta med research, skriva på innehåll eller bolla designidéer med någon från teamet.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag motiveras av att se resultatet av mitt arbete. Eftersom jag är med från första kundkontakt och förfrågan till utformning och genomförande av våra projekt, är det ett av de roligaste elementen i mitt arbete, att få uppleva effekten av vår leverans. Jag har också en kreativ sida som vill skapa och det får jag göra på flera olika sätt.

Har du något karriärtips du vill dela med dig av?

– Definiera din egen version av framgång och sluta aldrig innovera dig själv. Och om du fastnat i tankar som vilket jobb du ska ha eller vad du ska göra härnäst, så testa att omformulera frågan till "vilket jobb ÄR jag?". Vi kommer alltid åstadkomma mest och må bäst när vi ägnar oss åt det som känns roligt och meningsfullt.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet du läste hos oss? Något tips på blogg, podd, bok eller annat?

– Oj jag har många böcker och bloggar på min lista, inte minst efter kursen, men en podd jag började lyssna på direkt efter var d.MBA - Business confidence for designers och ett bolag jag följer sedan ett tag tillbaka och som inspirerar mig är www.boardofinnovation.com

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Gör det. Och ge dig själv presenten att lägga en hög ambitionsnivå – du kommer att få ut massor!