Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Intensivkursen gav Johanna insikter och konkreta verktyg

Johanna Feuk W

Johanna Feuk Westhoff jobbar på ett forskningsinstitut och har läst tre kurser på Berghs. Senast gick hon intensivkursen Kommunikations­chefens viktigaste verktyg. Här berättar hon om denna kurs och sitt arbete.

Skrivet av Anette Hamel
Maj 7, 2021

Hej Johanna! Vem är du och vad jobbar du med?

– Hej! Jag heter Johanna Feuk Westhoff, bor i Stockholm och jobbar som Senior kommunikationsrådgivare och projektledare på Nordregio, ett forskningsinstitut som tillhör Nordiska ministerrådet. Jag har varit här i drygt sex år och trivs väldigt bra i min nuvarande roll. Jag har en magisterexamen inom marknads­föring och organisation, men har byggt på den med bland annat flera kurser på Berghs.

Vilken kurs läste du senast hos oss och varför valde du just den?

– Jag läste Kommunikations­chefens viktigaste verktyg i juni 2020, men har även läst Projektledning och Att skriva för att övertyga vid tidigare tillfällen. Jag ville nu fördjupa mina kunskaper inom ledarskap, men också få fler verktyg för att kunna kommunicera värdet av bra kommunikationsarbete, både inom och utom min organisation.

Vad har du fått med dig från kursen?

– Massor! Dels konkreta verktyg och planer för att strukturera mitt arbete, men också insikter kring hur jag vill arbeta och erfarenheter från andra. Något jag verkligen uppskattade var att det fanns utrymme till kreativa diskussioner och erfarenhetsutbyte.

Hur var läraren?

Andris som höll i kursen var suverän. Väl förberedd, duktig på att lyssna in och duktig på att förmedla. Jag gillade mixen av teori och konkreta exempel.

Vad tycker du var roligast eller mest lärorikt på kursen?

– Det är lite orättvist att välja ut en sak, men något som fastnade hos mig var vikten av tid till reflektion. Det är så essentiellt för allt arbete, men prioriteras ofta bort.

Har du fått användning av det du lärde dig?

– En hel del har jag redan fått användning för, och många saker tar jag med mig till framtida jobb också. Jag hoppas även kunna nätverka mer med en del av dem som jag läste kursen med.

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Långa eller intensiva. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Hur kan en dag på ditt jobb se ut? 

– Mina dagar ser väldigt olika ut beroende på vilka projekt jag jobbar med. Nu håller vi på att lansera en stor rapport och då lägger jag mycket tid på att koordinera mediearbetet, utöva kvalitetskontroll och följa upp på alla delar som ska bli klara till lanseringen. Det är en mix av videomöten, telefonsamtal, mycket mailande, korrekturläsande och att briefa författare och andra som ska presentera. Många bollar i luften och väldigt roligt!

Har ditt arbete ändrats nu under Coronapandemin?

– I allra högsta grad. Jag arbetar hemma sedan mars 2020 och det i sig är så klart en stor skillnad från att arbeta på kontoret och träffa sina kollegor. Vi reste tidigare mycket i jobbet och nu när vi inte gör det så har det frigjorts mycket tid till andra uppgifter. Vi fick snabbt ställa om till fler digitala möten och webinarier istället för fysiska event. På det stora hela går det bra, men jag tror att det är svårare för dem som har bytt jobb under året och inte haft möjlighet att träffa kollegor och samarbetspartners.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Variationen i projekt och kontext, och mina kollegor.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad?

– Dels så går jag tillbaka till kursmaterialet med jämna mellanrum, och jag har även ett exemplar av ” The Economist Guide to Project Management 2nd Edition” som jag ofta återkommer till. I övrigt försöker jag hålla mig uppdaterad genom mitt nätverk.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa kursen kommunikations­chefens viktigaste verktyg?

– Läs den! Vi som läste kursen tillsammans hade olika bakgrund och olika erfarenheter vilket jag tycker var väldigt berikande. Läraren var väldigt professionell och upplägget kändes väl genomtänkt.