Artiklar

Josefine lärde sig mer om digital säljstrategi

Josefine Arnstad
Jag har fått djup inblick i uppbyggnaden av en e-handel, men även hela kundresan.

Josefine Arnstad är Flagship Store Manager på Marimekko och har mångårig erfarenhet inom retailbranschen. För att hålla sig uppdaterad inom den digitala världen gick hon distanskursen Digital försäljning med fokus e-handel på Berghs under hösten 2023. Här berättar hon om utbildningen, delar med sig av några karriärtips och sina tankar kring ett bra ledarskap.

Hej! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Josefine Arnstad och bor i Stockholm. Jag har arbetat inom retail de senaste 17 åren, de senaste åtta åren har jag jobbat som Store Manager på Filippa K och sedan några månader tillbaka är jag Flagship Store Manager på Marimekko.

Vad har du för bakgrund?

– Jag startade min bana i retail som säljare på Åhlens och har under åren arbetat med det mesta inom retail, men även inom träning och hälsa. Under mina år har jag även utbildat mig inom ledarskap och försäljning, krishantering och kommunikation.

Under hösten 2023 har du gått distanskursen Digital försäljning med fokus e-handel på Berghs. Vad var det som fick dig att söka den?

– Anledningen till att jag sökte denna kurs är för att jag är mån om min karriär och ständigt vill utvecklas. Som alla vet är retail och den digitala handeln numer sammankopplat. Vi pratar om in store vs. online och som en person i ledande befattning tycker jag att det är viktigt att ha koll på alla delar som faller under Customer Experience (CX).

Vad fick du med dig från veckorna på Berghs?

– Kursen gav mig mer än jag trodde att den skulle. Jag har fått djup inblick i uppbyggnaden av en e-handel, men även hela kundresan – den emotionella bana vi också kan mäta digitalt. Jag har fått kunskap om marknads­föring, stor förståelse för kundupplevelsen och teknologin men också hur viktigt det är för oss i branschen att pröva nya idéer, våga ställa frågan och våga tänka helt utanför boxen. För någon kommer att kläcka nästa stora idé, varför kan det inte vara jag?

Hur var det att studera på distans?

– Att plugga på distans med ett heltidsjobb vid sidan av var tufft och lärorikt. Jag slukade materialet från kursen, men hade gärna haft ännu mer tid att fördjupa mig i intressanta artiklar och poddar.

Vad tycker du var mest lärorikt eller svårast på utbildningen?

– Jag tyckte att varenda vecka gav mig något nytt och väckte nya tankar och idéer hos mig. Svårast var kanske att bara nöta in regler för datainsamling, det är inte direkt något kreativt utan mer fyrkantigt och bara att tugga i sig.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– En dag på mitt jobb består av mycket praktiskt. Jag har personalansvar och det är ju alltid en stor del av min dag. Jag har möten med andra avdelningar och chefer från andra länder. Jag ser till att den dagliga driften går bra, planerar strategiskt framåt för lönsamhet och utveckling av verksamheten. Men jag kan också stå på ett lager och plocka varor. Styra upp logistiken eller planera för ett kommande influencerevent. Jag möter också dagligen våra kunder på golvet tillsammans med mina anställda och det är ju där allt händer, vi får i realtid se produkterna testas, prövas och köpas.

Vilken kurs passar dig?

Berghs erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden. Det finns både korta och långa kurser i våra lokaler i Stockholm och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Allt ovan är anledningen till att jag älskar retail. Ingen dag är den andra lik. Jag har givetvis också ett stort modeintresse och det är fantastiskt att få jobba med välgjorda produkter direkt mot kund. Sen har jag alltid brunnit för ledarskap, som också är en stor del av mitt jobb.

Vad är dina tankar om ett bra ledarskap?

  • Vill att varenda en som jag är chef åt ska känna sig sedda, uppskattade, utmanade och delaktiga.
  • Älskar att jobba ihop ett välfungerande team som också blir våra bästa ambassadörer för ett varumärke. Det kan man bara göra om ett gott ledarskap finns. Så fort en ledare blir dålig på sitt jobb blir det ringar på vattnet och det kommer tillslut märkas på verksamheten på ett eller annat sätt.
  • Säger ofta åt mina team att ha ordentligt höga förväntningar på mig, för jag kommer ha höga förväntningar på dem. Det går åt båda hållen.

Vad inspireras du av och har du något karriärtips?

  • Jag inspireras av olika kvinnor i mitt liv. Oavsett yrke eller roll. De som är kreativa och vassa.
  • Mitt bästa karriärstips är att omge sig med de som du tycker gör ett bra jobb, människor som kanske kan andra saker än du och om du får chansen – lär dig av dem! I min roll som chef har jag också alltid utgått från mitt egna typ av ideal, kvinnor jag mött som ung i ledande befattningar. Jag har funderat på vad det var jag tyckte de gjorde så bra och sen tagit fasta på det.
  • Och om du märker att du inte kommer någon vart och att du trampar vatten, byt väg! Det går inte att vänta på att någon annan ska göra karriär åt en, det måste man göra själv!

Har du fått användning av det du lärde dig på kursen?

– Jag fortsätter i min nuvarande roll men jag kommer definitivt vilja utvecklas och få användning av allt jag lärt mig på Berghs. Jag älskar att jobba med retail och jag tycker det är på tiden att vi prövar nya idéer.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Kör! Få kunskap för livet, pushen att kanske byta håll i karriären eller bara landa den där extra kunskapen du behöver på cv:t.