Artiklar

Kursen UX Writing visade hur små detaljer spelar stor roll

Linda.Wiefel

Linda Wiefel är kommunikatör på Förpackningsinsamlingen (FTI) och gick intensivkursen UX Writing på Berghs i april 2022. Här berättar hon om sitt jobb och hur kursen har kommit till nytta.

Skrivet av Anette Hamel
Oktober 25, 2022

Hej Linda! Vem är du och vad jobbar du med?

– Mitt namn är Linda Wiefel och jag arbetar på Förpackningsinsamlingen (FTI) sedan fyra år tillbaka, de två senaste som kommunikatör. Jag arbetar till stor del med våra sociala medier, men skriver även nyhetsbrev, pressmeddelanden och jobbar tillsammans med mitt team med att ta fram olika kommunikationsinsatser. Sedan tidigare har jag studerat litteraturvetenskap och jag brinner för text och språk!

Du gick intensivkursen UX Writing hos oss under våren 2022. Vad var det som fick dig att söka till just denna?

– Anledningen till att jag sökte just UX Writing var främst att jag ville utveckla mitt skrivande och lära mig om andra typer av texter. När jag läste på om kursen såg jag också att jag skulle kunna börja praktisera mycket av kunskaperna direkt – vilket jag också gjorde – något som känns viktigt för att det ska göra skillnad på riktigt i det dagliga arbetet.

Vad har du fått med dig från kursen?

– Jag har fått med mig flera konkreta verktyg, tankesätt och kreativa ramar, men också att låta omskrivningar vara en del av skrivprocessen – att justera och ändra och på så vis mejsla fram rätt budskap. Allt det här är hjälpsamt när jag till exempel fastnat i en formulering eller om jag blir osäker på vad som egentligen är viktigt i texten.

Hur var lärarna?

Anna och Lena var supertrevliga, pedagogiska och bjöd in till diskussion, något som jag uppskattar. De använde sig också av tydliga exempel som gjorde det enkelt att förstå skillnaden på olika användarupplevelser och hur man kan stötta med hjälp av UX Writing. Det blev tydligt att det går att göra oerhört mycket med små medel!

Motsvarade kursen dina förväntningar?

– Det gjorde den absolut. Jag kom tillbaka till jobbet med massor av ny energi och inspiration.

Fick du någon aha-upplevelse under kursen?

– Flera! Bland annat hur man kan jobba strukturerat och mer strategiskt med sitt skrivande, något som ofta annars kan kännas som att det bara (eller inte alls) ”kommer”. Användandet av s.k. user stories och hur de kan tydliggöra vad det är användaren behöver var också en pollett som trillade ner. En enkel metod som gav många insikter!

Vad tycker du var roligast eller mest intressant på utbildningen?

– Jag uppskattade de praktiska övningarna och dialogerna i kombination. Det är alltid intressant att höra om hur andra uppfattar en text och få ta del av så många bra idéer. Vi fick bland annat berätta om och diskutera egna användarupplevelser, men också prova på att skriva copy utifrån verkliga exempel.

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

– Jag har användning av det varje dag, i stort som smått. Allt ifrån att skriva copy till inlägg på sociala medier, eller hitta rätt call to action på en knapp i ett nyhetsbrev. Men framför allt skulle jag säga att jag fått med mig ett nytt tankesätt kring hela skrivprocessen.

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser i våra lokaler och på distans. Frågor? Chatta gärna med oss!

Läs mer här!

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Jag har ganska varierade uppgifter, det kan till exempel vara att planera och gå igenom kommande sociala medier-poster och skriva ny copy eller justera där det behövs. Sedan jobbar jag ofta ett par timmar med fokusuppgifter, till exempel att skriva nyhetsbrev eller ta fram något enklare grafiskt material.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att ha skrivande och text som en del av min vardag, och att det skrivandet förhoppningsvis kan bidra till någonting positivt för miljön genom kunskap om källsortering så att fler förpackningar kan samlas in och återvinnas. Utöver det har jag ett fantastiskt team där vi delar med oss av kunskap och bygger vidare på varandras idéer.

Har du något karriärtips du vill dela med dig av?

– Jag har alltid fått med mig att jag ska göra det som jag tycker är roligt, så det är en fråga som jag återkommande ställer mig; har jag roligt på jobbet? Om svaret är ja är du på rätt köl.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet du läste hos oss?

– Jag följer UX Writing Hub på LinkedIn, där kommer ofta intressanta och spännande artiklar. Sedan tidigare prenumererar jag också på Mattias Åkerbergs (Please Copy Me) nyhetsbrev. Ibland lyssnar jag även på podden Writers in Tech.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa kursen UX Writing?

– Att det är väl investerad tid. Kan varmt rekommendera kursen!