Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

"Som designer vill jag bredda min verktygslåda”

Samir Hanna

Samir Hanna läste distanskursen Interaktions­design våren 2020 och lärde sig att applicera design utifrån ett användarperspektiv. Här berättar Samir om kursen, sitt jobb och vad han fick med sig.

Skrivet av Anette Hamel
Juli 14, 2020

Hej Samir! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Samir Hanna och arbetar som designer. Idag arbetar jag som frilansdesigner och jobbar mot en digitalbyrå. Jag har tidigare studerat grafisk design-programmet (numera Communication Design) på Berghs mellan 2009-2011. Jag har erfarenhet av att arbeta på byråer, inhouse och som frilans.

Vad var det som fick dig att söka kursen Interaktions­design?

– Jag valde att läsa denna kurs för att lära mig mer om användarupplevelsen. Jag kände att jag saknade den teoretiska grunden och metoder för att förstå en användare. Kursen gav mig en bra förståelse för hur du applicerar design utifrån ett användarperspektiv. Som designer vill jag bredda min verktygslåda.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

– Det gjorde den. Jag är riktigt nöjd och kan starkt rekommendera den till personer som exempelvis jobbar som produktägare, grafiska designer och kreativa chefer. Kursen ger en bra förståelse för hur viktigt det är att förstå användarna och deras behov. Det var lärorikt att få ta del av klasskamraternas tankar och idéer, det breddade mitt perspektiv. Jag har fått en större förståelse för att vi människor interagerar olika. De små visuella detaljerna kan göra stor skillnad mellan användare och produkt/tjänst.

Hur var det att plugga på distans?

– Det var bekvämt att kunna ha lektionerna online och att kunna vara flexibel med vart man sitter, så länge du har en dator och kan vara med på lektionen. Plugga distans är perfekt för mig som jobbar samtidigt då kan jag i min egen takt utföra kursuppgifterna. Många i min kurs bollade ideér och tankar via Berghs onlineplattform Canvas. Där kan man posta och få hjälp från både kursdeltagare och kursansvarig.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Allt handlar om vart i processen jag befinner mig. I början av ett projekt gillar jag att researcha och förstå utmaningar. Därefter speglar hantverket (design) lösningen på utmaningarna och målet.

Har ditt arbete ändrats nu under Coronapandemin?

– Inte särskilt mycket, mer än att jag arbetar mestadels hemifrån.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att gå från ingenting, till en idé, till en tjänst / produkt som kommunicerar med människor. Design för mig är mer än bara det yttre, det handlar om problemlösning och kommunikation. Att få träffa nya människor som en tillsammans ska samarbeta med och dela tankar med.

Vad är du mest stolt över i din karriär?

– Vet inte ännu, är inte bättre än mina senaste arbeten.

Finns det något som du har ångrat?

– Jag skulle ha varit på bollen tidigare med allt som har med interaktions­design att göra.

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid, intensivkurser och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Upplever du att det är svårt att hitta balans mellan arbete och privatliv?

– Jag är bra på att hålla arbetet personligt, men det privata lämnar jag hemma. Det är viktigt med återhämtning och inget vettigt kommer ske efter kl. 17.00.

Hur kommer du att ha nytta av det du lärde dig på kursen?

– Med mina nya kunskaper kommer jag att kunna leda designprojekt och processer på ett bättre sätt utifrån användarnas behov och företagsmål.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad?

– Var hungrig, var nyfiken och uppmärksam. Jag vågar alltid fråga om det är något jag inte förstår. En bok jag starkt rekommenderar är ”What every designer needs to know about people” skriven av Susan Weinschenk.

Vad väntar härnäst för dig?

– Jag kommer gå på pappaledighet i höst och därefter får jag se vart jag tar vägen. Jag siktar på att kunna få jobba brett och använda mina nya erfarenheter.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Tveka inte, kör bara!

 

Foto: Levon Shaya

Vill du läsa om andra personer som har gått en kurs på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.