Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
Kursen Design Leadership blev en produktiv frizon
Sanna Grannas bor i Sundsvall, jobbar på en digital byrå och läste kursen Design Leadership på Berghs hösten 2019. Här berättar Sanna om kursen, lärarna och kunskapen hon fått med sig, samt hur en dag på hennes jobb kan se ut.
Vem är du och vad jobbar du med?
– Jag heter Sanna Grannas och jobbar på en digital byrå sedan 3 år tillbaka som heter Esatto. Det är en byrå som är inne på sitt sjunde år. Vi är 70 medarbetare som sitter i Sundsvall, Stockholm och Krakow med kompetenser inom teknik, design, kommunikation och affärsstrategi. Jag jobbar på vårt Sundsvallskontor och har delvis en ledarroll där jag fått jobba med massa spännande verksamhetsfrågor då vi hela tiden växer och utvecklas. I leveranser stöttar jag som projektledare, produktägarstöd och affärsutvecklare. Innan min tid på Esatto hade jag mitt egna varumärke, studerade psykologi och innan det jobbade jag som ledare på försäljningskontor på ett av våra stora försäkringsbolag.
Vilken kurs gick du hos oss och vad var det som fick dig att välja just denna?
– Jag läste Design Leadership under hösten 2019. Jag har alltid varit nyfiken på hur vi ska organisera oss för att se till att nyttja och utveckla vår designkompetens på bästa sätt. Esatto startade starka i teknik och har under åren adderat kompetens inom design och kommunikation allt eftersom vi växt. Då jag alltid varit intresserad av det här området så ville jag se vad vi kunde addera både för att stärka oss själva, men också erbjudanden och leveranser till våra kunder. Den här kursen kändes som en perfekt match! Innan har jag bara sett kurser som fokuserar på själva hantverket, men inte hur du leder och utvecklar förmågan.
Vad har du fått med dig från kursen?
– Jag har fått med mig ett gäng konkreta verktyg från kursen och fördjupad kunskap i hur designförmåga bör inkorporeras i företaget och varför. Jag har också nyttjat innehållet genom att jag har skrivit ut olika avsnitt från kursen och satt upp moodboards vid skrivbordet som gett mig både inspiration och påminnelser i vardagen. Utöver det så uppskattar jag verkligen kursgänget, tillgången till nätverket och möjligheten att haka på meet-ups, diskussioner och annat intressant som dyker upp där.
Motsvarade kursen dina förväntningar?
– Ja det gjorde den verkligen. Det var en bra mix av teori och praktik. När det pratas kring design pratar man inte alltför sällan om att det är fluffigt och abstrakt när det faktiskt i själva verket är en förutsättning för en god och hållbar affär. Kursen var superbra på att behandla den aspekten genom att visa på det konkreta arbete som det innebär och att tydliggöra de affärsvärden de skapar.
Hur var lärarna?
– Jag känner att jag går emot mitt finska vemod nu när jag är så superpositiv, men jag måste säga att de var underbart bra. Jag tycker de var kunniga, ödmjuka, involverande, engagerande och att de genuint intresserade sig för våra utmaningar och idéer. Drömledare helt enkelt.
Vilken kurs passar dig?
På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.
5 tips för att hitta rätt kursHur har du fått användning av det du lärde dig?
– Absolut, både i min ledarroll men även i leveranser mot kund. Jag har kunnat använda det för att titta på hur vi beskriver våra team och dess uppgift i olika skeden av leveransen, men även för att utforma en ny tjänst, Design Director, som ska hjälpa oss att bli ännu vassare. Jag känner dock att det fortfarande finns väldigt mycket att lära.
Har du någon förebild i ditt ledarskap?
– Oj, ingen specifik som täcker in allt. Jag har nog mer samlat på mig ett gäng jag tycker är inspirerande i olika delar av ledarskapets aspekter. Det finns absolut flera vänner och kollegor jag lär mycket av, Chris och Jens har hamnat i min samling och sedan finns det ett gäng kvinnliga ledare som jag gärna hade tagit ett snack med som Helene Barnekow, Pernilla Dahlman och Lisa Lindström för att nämna några.
Hur kan en dag på ditt jobb se ut?
– Dagarna skiljer sig ganska mycket åt, men vi gör ett försök. Jag kommer in på kontoret, tar en kaffe med de andra morgonpigga och surrar om hemmarenoveringar och läget i olika leveranser. Sedan går jag och teamet bort till vår kund för att ha en workshop med temat "från framtid till vardag". Sedan är det dags för lunch där vi luftar våra tankar kring vår insats och fördelning av vidare arbete. På eftermiddagen så håller jag en intern kontoplanering med teamen som är involverade i kundleveransen, har en avstämning med en kollega gällande ett internprojekt fokuserat på internkommunikation, sitter en stund vid skrivbordet för att fånga upp det som trillat in på mailen och avslutar dagen med det lokala ledningsgruppsmötet där vi är några stycken som kollar vad som är i pipen och fördelar uppgifter oss emellan. Sedan är det dags att börja rulla hemåt…
Berätta om kursens hemuppgift!
– Minst lika mycket, om inte mer, skedde mellan kurstillfällena. Vi kom ju dit med ett case från vår egna verksamhet som vi ville jobba med och kopplat till det gjorde vi ett gäng uppgifter. Bland annat fick vi skissa på hur vi önskade att vår organisation var strukturerad, så det gjorde jag. Både sett till totalbilden, men också kopplat till hur vi organiserar oss i leveranserna.
Var det något av lektionstillfällena som kändes extra givande?
– Den första sittningen minns jag extra bra, främst för att jag kommer ihåg att jag kände att kursen skulle ge det jag hoppades. Plus att det var så härligt att se alla dessa A3-papper och pennor och få slippa dator och telefon, det blev en produktiv frizon.
Har du något bra minne från Berghs som du vill dela med dig av?
– Det var en övning när vi två och två skulle förklara vinsten med att jobba med design och stärka företagets designförmåga. Det kändes så självklart i teorin, men var mycket svårare att argumentera i ett samtal med en skeptiker. Väldigt nyttig övning! Utöver lektionerna så uppskattade jag samtalen på våra fikastunder. Fick så mycket inspiration och idéer genom att lyssna till de andra.
Vad tycker du var mest intressant eller lärorikt på kursen?
– Svårt att välja, men det jag läst minst om innan var systemtänkande så på grund av den anledningen så får jag säga det. Jag har inte tagit mig tid att grotta i det något ytterligare ännu, men vill gärna göra det. Att se hur man på ett begripligt sätt kan använda det för att analysera och ge förslag till både tjänste- och verksamhetsförändringar med stöd från den kunskapen perspektivet vore spännande att kika närmre på.
Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet? Något tips på blogg, podd, bok eller annat?
– Just nu är det dels genom Design Leadership-nätverket, artiklar på Medium, läser nu Strategyzer-böckerna, serien från Simon Sinek, Driv och Flow, lyssnar på podden Killander & Björk med vår strateg där man får vara lite mer filosofisk och lyssna till olika spännande ledare som spånar om framtiden. En annan podd är Dumma människor som tar upp mekanismerna bakom mänskligt beteende på ett härligt sätt. Det var en kursare som tipsade mig om den faktiskt!
Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?
– Fundera inte, bara att köra! Är du designer, ta med dig en ledare. Kanske från ett helt annat skrå och jobba med en utmaning tillsammans. Är du ledare, gå, även om du inte känner dig bekväm med området sedan innan, det kommer hjälpa dig.
Vill du läsa om andra personer som har gått en kurs på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.
Relaterade artiklar
"Kursen var rolig, sprängfylld med fakta och pedagogiskt upplagd"
Mia Kollarik Persson gick distanskursen Gränssnittsdesign/UX på Berghs under våren 2024. Här berättar hon om de lärorika kursveckorna.
Experternas första jobb i branschen
Erfarna, kompetenta och framgångsrika är tre ord som gemensamt kan beskriva Berghs kursansvariga, men alla har de såklart varit nybörjare en gång i tiden.
5 viktiga egenskaper för att lyckas med UX-design
Vid karriärbytet till UX hittade Anna Trulsson sin rätta plats i designvärlden. Nu är hon kursansvarig för distanskursen Gränssnittsdesign/UX.