Artiklar

“Kursen Kreativt ledarskap gav mig flera nyttiga tankeställare”

Tove.Hanell

Tove Hanell jobbar som Creative Content Director på Stockholms Handelskammare. Här berättar hon hur arbetsdagarna kan se ut och om kursen Kreativt ledarskap som hon gick på Berghs i höstas. Tove passar även på att hylla läraren Anna Romson och tacka alla sina kurskamrater.

Skrivet av Anette Hamel
Mars 8, 2024

Hej Tove! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag arbetade i många år på SVT:s riksnyheter, främst som reporter men även i en rad andra roller. 2019 började jag arbeta som Creative Content Director på Stockholms Handelskammare, och precis som i mitt tidigare jobb så är ingen dag den andra lik.

Under hösten 2023 läste du kursen Kreativt ledarskap hos oss. Vad var det som fick dig att söka denna?

– Jag önskade mig fler verktyg för att öka min och mina kollegors kreativitet.

Fick du med dig detta?

– Jag fick så mycket mer än vad jag trodde när jag sökte kursen! Mina förväntningar på förhand var att få med mig bra modeller för kreativa processer. Vad jag inte riktigt hade förstått var att vi skulle djupa så mycket som vi gjorde i ämnet psykologisk trygghet, och därmed få lära oss om spännande saker som neuroledarskap och systemteori.

Hur var lärarna?

– Kursens huvudlärare, Anna Romson, har en trygghet som få andra har. Hennes välmenande och opretentiösa sätt smittade av sig på kursdeltagarna redan första halvtimmen, vilket lade grunden för många givande diskussioner. Även de inbjudna gästföreläsarna var bra, men Anna spelar i en egen liga.

Fick du någon aha-upplevelse under kursen?

– Aha-upplevelserna duggade tätt under kursen, kring alltifrån vad som kan trigga hot- och belöningssystem hos olika människor till olika typer av way of working och vikten av att fundera på när jag ska tänka innanför respektive utanför boxen.

Vad tycker du var mest lärorikt på utbildningen?

– En nyttig övning som jag har tagit med mig från kursen är att stanna upp och fråga mig själv om jag genom mitt arbete ”formar framtiden” eller bara ”hanterar dagen” och om jag har en coachande- eller expertapproach till mina kollegor. Påfallande ofta upptäcker jag en glitch mellan min intention och min verklighet – så övningen är en bra påminnelse.

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

– Kursen Kreativt ledarskap gav mig flera nyttiga tankeställare kring min egen roll i den kreativa processen, men jag tog också med mig flera modeller och arbetssätt.

Lär dig något nytt!

Berghs erbjuder ett stort kursutbud inom många ämnesområden. Det finns både kurser i våra lokaler i Stockholm och på distans.

Välj kurs här!

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Dagen börjar nästan alltid med en stand up på marknadsavdelningen. Därefter kan mina uppgifter växla mellan högt och lågt: allt från att intervjua en företagsledare för en video till sociala kanaler eller grupparbeta fram idéer till en extern kampanj till att moderera ett TEDx och prata med medlemmar.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag lär mig nya saker och träffar nya människor.

Och vilka är utmaningarna?

– Att byta hatt. Vi är en liten marknadsavdelning där jag ofta hoppar mellan rollen som beställare och utgörare, och ibland tar det tid att byta tankebana från thinker till doer eller tvärtom.

Har du något karriärtips du vill dela med dig av?

– Så gott som dagligen ser jag hur möten mellan människor kan vara en katalysator för att genomdriva förändring – så mitt främsta tips är att inte underskatta värdet av nätverkande.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet du läste hos oss?

– Här måste jag slå ett slag för SthlmSessions, Stockholms Handelskammares intervjuserie där vår vd träffar olika ledare inom näringslivet. Jag tycker att det här formatet är extra kul att jobba med eftersom samtalen till stor del handlar om ledarskap och utveckling - vilket också uppskattas av publiken, både på plats och digitalt.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Grattis! Om du blir antagen hoppas jag att du lär dig lika mycket som jag gjorde. Glöm inte att heller att hur mycket du väljer att dela med dig av kommer att påverka hur öppna eller slutna de andra deltagarna väljer att vara.

Jag vill även passa på att tacka alla mina kurskompisar för allt jag fick med mig från dem. Hade inte de varit så öppna och bjussiga som de var, så hade kursen inte blivit vad den blev – så tack alla!

Foto: Damir Licina