Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Erica och Oscar tilldelas Aller Stipendium och beger sig till New York

Erica_oscar

Två av Berghs studenter packar snart sina väskor för att spendera sommaren i New York och vid School of Visual Art. Det har ett stipendium från Aller Fonden, som verkar för att öka ekonomiskt stöd till grafiker från de nordiska länderna, gjort möjligt. Vi frågade de glada stipendiaterna Erica Svejderud och Oscar Tiberg vad de ser fram emot med sommaren.

Maj 31, 2017

Aller Fonden grundades ursprungligen för att öka ekonomisk stöd till grafiker från de nordiska länderna. Genom en stipendiat-kommitté som söker efter relevanta kandidater delar fonden ut två stipendier till Berghs-studenter, som under sommaren får resa till New York och delta vid School of Visual Art - Type Lab. I stipendiet ingår resa, logi och kurskostnad till ett värde av cirka 64.000 kronor.

Stipendiater 2017

Erica Svejderud tilldelas Allerstipendiet “för att hon med stor tydlighet, i sin skriftliga motivation, lyfter fram sitt mångåriga intresse för typografi och att hon genom sin portfolio visar på en stor bredd av typografiska aspekter inom t.ex handlettering och typografiskt hantverk. Det kommer att bli en bra grund att stå på inför SVA:s TypeLab”.

Oscar Tiberg tilldelas Allerstipendiet för att han “under sina år på Berghs utvecklat en stark känsla för det typografiska arbetet i kombination med idé- och konceptutvecklingen som kontinuerligt ligger till grund för hantverket. Hans ambitionsnivå och driv ger honom de perfekta förutsättningarna för att ta till sig av SVAs utbildning.”

​Hej Oscar och Erica! Grattis till stipendiet från Aller Fonden. Hur känns det att ni snart beger dig till New York för att ta del av Type Lab?

Oscar: Tack! Det känns sjukt. Eller kul såklart, jag har aldrig varit i New York, så att få vara där i en månad är ju fantastiskt. Sen att få plugga på SVA känns ju skitkul.

Erica: Det känns overkligt. Det blir min första resa någonsin till New York och att jag dessutom kommer att få bekanta sig med några av världens ledande designers under TypeLab är som en dröm.

Varför tror ni att ni valdes ut som stipendiater? Vad utmärker er som art director respektive grafisk designer?

Oscar: Ja du, det vet jag inte riktigt men jag gillar väl att gå lite “all in” på grejer. På gott och ont. Men när jag tycker nåt är kul så har jag ofta svårt att göra något annat än just det där som är kul. Under de senaste två åren har det ju främst varit jobben på Berghs.

Erica: Jag hoppas att min nyfikenhet och passion för grafisk design ledde till att jag blev vald. Vad som utmärker mig skulle jag säga är mitt öga för detaljer och min känsla för just typografi. Utöver det har jag ett strategiskt design-tänk som jag ser som en stark tillgång.

Om några dagar tar ni examen från Berghs tvååriga AD-program och CD-program. Går det att sammanfatta vad ni har lärt er och upplevt?

Erica: Oj, det går knappt! Det har varit två år av minnen, nya fantastiska vänner och mängder av nya kunskaper och erfarenheter från föreläsare, praktikplatser och klasskamrater. Jag känner att jag tar examen med en trygghet i mig själv som grafisk designer. Berghs har gett mig en väldigt stadig grund att stå på inför arbetslivet.

Oscar: Första veckan i ettan frågade en som gick året över mig om jag hade tänkt att vara med i några reklamtävlingar och min första tanke var att hen menade såna här “skriv en slogan till Estrella - vinn en årsförbrukning av holidaydipp”-tävlingar. Det var det såklart inte. Men man blir väl rätt indoktrinerad av Berghs och reklambranschen som helhet liksom, även det på gott och ont. Två år senare måste jag påminna mig själv om att de allra flesta inte vet vad One Show är. Men sen har jag ju blivit jättemycket bättre på att göra reklam och fått flera fina vänner.

Vad ser ni mest fram emot med resan till New York och School of Visual Art?

Erica: Jag hade drömmar om att bli arkitekt när jag var yngre, så att få uppleva arkitekturen i New York är något jag verkligen har sett fram emot sedan tonåren. Men att åka på dagsutflykter till designbyråer, att få grotta ned mig i skolans Design Archive och att lära mig mer om typografi av världskända typsnittstecknare är så klart mest spännande!

Oscar: Jag tänker äta så orimligt mycket högkvalitativ skräpmat. Det ser jag fram emot. Sen var jag ju inne och researchade föreläsarna lite. Det var många wikipediasidor att ta sig igenom. Mycket att bli starstruck över.

Vad väntar efter resan?

Erica: Jobb, förhoppningsvis. Jag ser mig själv på en mindre/mellanstor designbyrå och har kontakt med ett par stycken. Vi får se vad det leder till!

Oscar: Jag söker ju jobb för fullt. Visar mapp och arbetar med case dagarna i ända, det kommer jag väl fortsätta göra. Om jag inte skulle få ett jobb dvs.

Kan ni dela med er av något ni skapat under er tid på Berghs som ni är extra stolta över att förknippas med?

Oscar: På temat typografi gjorde jag ett fiktivt albumomslag till en Jonas Lundqvist-singel. Den blev jag rätt nöjd med. Det är väl kanske det minst "reklamiga" jag gjort under de här två åren iofs. Men det var kul att få göra något annorlunda. Få lov att jobba med svåra referenser, massa tvetydighet och att skita helt i att sluta den där cirkeln lagom mycket.

Och, på ett annat tema: att få gjuta en stor jävla betongform var också kul.

mamma-jonas

Erica: Paragon är lösningen som jag och min grupp (Linea Lindström, Sarah Bengtsson, Fariz Syed och Cecilia Höglund) tog fram i kursen Hållbar förpackningsdesign. I ett samarbete med BillerudKorsnäs skulle vi ta fram en förpackningskonstruktion och -design som reducerar matsvinn. Vi prototypade fram en lösning, en portionsförpackning som vi gav en nordisk designkänsla. Den är jag väldigt stolt över!

 

Vill du se mer arbeten av Erica och Oscar? Ta en titt på deras portfolios! 

Erica Svejderud

Oscar Tiberg