Artiklar

Kursen som snabbt förbättrar ditt skrivande

Bok_Attskriva

Att skriva för att övertyga har funnits i Berghs kursutbud sedan 1996. Mikael Rosén har varit kursansvarig under alla dessa år. Sofie Karlsson, Pernilla Balbo, Eva Quist och Ellen Norman är fyra av alla de hundratals deltagare som genom åren har gått denna populära kurs. Här delar de med sig av minnen, berättar om lektionerna och hur de har fått användning av det de lärde sig.

Skrivet av Anette Hamel
December 3, 2017

Mikael Rosén höll det första embryot till kursen Att skriva för att övertyga redan 1994, på den tiden då Berghs huserade i Munchenbryggeriet. 2 år senare hamnade kursen i Berghs öppna kursutbud. Sedan dess har det blivit många kursstarter och väldigt många nöjda deltagare. Vi har pratat med fyra av dem.

Hej Sofie, Pernilla, Eva och Ellen! Berätta lite om er och vad ni jobbar med!

Sofie.Karlsson
Sofie Karlsson

Sofie: Jag jobbar på Nordea med internkommunikation sedan drygt ett år tillbaka. Jag har jobbat med internkommunikation genom hela min karriär på flera olika bolag i och utanför Sverige såsom ABN AMRO Bank, Carlsberg och Swedish Match. Jag läste denna kurs hösten 2017.

Pernilla.Balbo
Pernilla Balbo

Pernilla: Jag är en kvinna född -70 med passion för resebranschen. Jag är sälj-och marknadskoordinator för Emirates flygbolag i Sverige. Jag läste kursen under hösten 2015.

Eva.Qvist
Eva Qvist

Eva: Jag är en pigg och glad livsentusiast. Jag är från början Leg. Djursjukskötare, ett fantastiskt roligt och givande yrke som jag haft under många år. Kommunikation och möte med människor och djur ligger mig varmt om hjärtat. År 2010 fick jag möjligheten att prova andra arbetsuppgifter inom djursjukvården. Att på flera olika sätt få marknadsföra och framhålla det jag brinner mest för, djursjukvård. De senaste åren har jag arbetat som Marknadskoordinator i Evidensia och har haft förmånen att utveckla mina kunskaper via några av Berghs utbildningar, bland annat kursen Att skriva för att övertyga hösten 2016. Jag har nyligen bytt arbetsuppgifter i Evidensia och arbetar idag med internutbildning.

Ellen.Norman
Ellen Norman

Ellen: Jag är 29 år, bor i Stockholm men är född och uppvuxen i Skövde. Har en examen i medie- och kommunikationsvetenskap och jobbar som kommunikatör på branschorganisationen Stockholms Byggmästareförening sedan drygt fyra år tillbaka. Jag läste intensivkursen Att skriva för att övertyga på Berghs i december 2015.

Vad var det som fick dig att söka till kursen Att skriva för att övertyga?

Sofie: Det var faktiskt en konsultchef som tyckte att jag behövde bli vassare på att skriva.

Pernilla: Jag ville känna mig tryggare i mina texter.

Eva: Intresset av att skriva har jag alltid haft med mig. Jag ville bli en bättre kommunikatör, förstå vad mina mottagare behöver, hur jag kan fånga deras intresse och övertyga dem på bästa sätt.

Ellen: Jag ville utveckla mitt skrivande och hela mitt tänk kring det. Det är så lätt att hamna i gamla hjulspår och bara köra på. Lätt att snabbt tappa vad som är viktigt om man inte skriver mycket och ofta. Jag ville få nya infallsvinklar.

Vad har du fått med dig från kursen?

Sofie: Massor. Genom att kursen är upplagd så att man går igenom varandras texter lär man sig kontinuerligt av konkreta exempel, en kunskap som började vid första kurstillfället och därefter stadigt byggs på.

Pernilla: Vad vill jag att läsaren ska få för budskap? VETA-TYCKA-GÖRA samt att om inte läsaren förstår min text är det inte tydligt nog. Allting går att kommunicera. Viktigt att vara tydlig, inte för långrandig.

Eva: Kursen har gett mig ett bättre självförtroende när det kommer till den skriftliga kommunikationen. Jag känner mig säkrare i hur jag ska uttrycka mig i skrift men även muntligt, eftersom jag har lärt mig hur olika målgrupper tar emot information och vilka uttryck de reagerar på. Kunskap om skillnaden på olika skrivmetoder och upplägg samt vikten av att arbeta en text innan man kommunicerar den. Men jag har också fått en ökad förståelse för hur vi människor fungerar och tar emot information i olika sammanhang.

Ellen: Ett bra verktyg är ”veta, tycka, göra”. Kanske låter banalt när jag säger det såhär. Men när man sitter där framför datorn och det känns svårt att komma igång med skrivandet är det ett jättebra verktyg att utgå ifrån. Vad vill läsaren veta, vad ska hen tycka och sedan göra med informationen. Sedan flyter allt bara på. En annan sak är att vi som gick kursen tillsammans skapat ett nätverk efteråt där vi kan ge varandra tips och ge feedback på texter.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

Sofie: Ja, den överträffade faktiskt mina förväntningar!

Pernilla: Ja, mycket mer än mina förväntningar till och med.

Eva: Ja, absolut. Kursen överträffade verkligen mina förväntningar och jag känner att den har varit till nytta på många plan.

Ellen: Ja verkligen! Jag och de andra kursdeltagarna ville inte riktigt att kursen skulle ta slut för den var så inspirerande och lärorik.

Berätta om något bra minne från Berghs!

Sofie: Gruppen i sig var väldigt trevlig, det var en spännande mix av mestadels kommunikatörer, men vi hade även deltagare från en advokatbyrå, en byggkonsultfirma och en kille som körde egen låda inom ekonomiområdet. Utöver det så var läraren fantastiskt bra och inspirerande, ett fyratimmarspass som normalt sett kan vara tungt att sitta igenom gick snabbt och var väldigt lärorikt.

Pernilla: Everything Communicates.

Eva: Stämningen i gruppen var mycket positiv. På lektionerna var det högt i tak, diskussionerna var spännande och alla gruppen var härligt engagerade. Med deltagare från olika branscher fick vi inblick i andra företags problem, lösningar och idéer vilket var väldigt lärorikt. Vi upplevde alla att våra lektionstimmar gick för fort. Tack vare en mycket skicklig lärare gav utbildningen inspiration och kunskap som jag har nytta av i livet.

Ellen: Alla deltagare från olika branscher som gick kursen samtidigt! Vad som var härligt med en intensivkurs var att vi kom varandra nära så snabbt. Upplägget på kursen var väldigt utlämnande, upplevde jag i början, men den känslan var som bortblåst i konstellationen vi elever och läraren Mikael.

Fick du någon typ av ”aha-upplevelse” under kursen?

Sofie: Den största var nog att de flesta av oss sitter på liknande utmaningar.

Pernilla: Att kommunikation är A & O. Hur vi väljer att skriva, vad och hur vi skriver påverkar.

Eva: Ja, insikten av få verktyg i hur jag kan uttrycka mig i skrift var en aha-upplevelse. Jag kunde känna ett bra stöd från kursledare och deltagare vilket också var något av en aha-upplevelse. Att känna att mitt personliga skrivande kan beröra andra människor på djupet och påverka mina mottagare på ett positivt sätt var en skön känsla.

Ellen: Om du läser dina texter högt, eller hör någon annan läsa dem, får du helt andra insikter kring den och den är lättare att bearbeta och utveckla. Du hör då vart betoningen hamnar och tolkar texten på ett annat sätt.

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

Sofie: Jag får användning av mina nya kunskaper varje dag. Utöver att mina texter nu är bättre, har jag även blivit snabbare att sortera ut vad som är intressant och att få ihop en färdig text.

Pernilla: Mina texter är mycket bättre på alla vis. Vad vill jag att läsaren ska få för budskap? VETA-TYCKA-GÖRA samt att om inte läsaren förstår min text är det inte tydligt nog.

Eva: Efter kursen kunde jag verkligen känna att mitt personliga skrivande utvecklats, att mitt arbete blev bättre. Jag fick fler arbetsuppgifter där mitt skrivande kunde komma till sin rätta.

Ellen: Absolut! Idag känner jag en större lust till att skriva och jag vill ständigt utvecklas. Då är det väldigt nyttigt att kunna gå tillbaka till anteckningarna från kursen och hämta inspiration och bli påmind.

Vill du också läsa en kurs med Mikael Rosén erbjuder vi två olika alternativ: Distanskursen Att skriva för att övertyga och intensivkursen Att skriva för att övertyga (3 dagar i rad).

Vill du läsa om andra deltagare som har läst en kurs hos oss? Tips! Vår artikelserie Efter kursen.