Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Utbildning och arbetsliv i förändring: Anna Lantz

Anna Lantz

I denna artikelserie berättar några av Berghs kursansvariga om hur coronaviruset har påverkat dem i arbetslivet och i deras lärarroll. De delar även med sig av erfarenheter och lärdomar. Här har vi pratat med Anna Lantz, kursansvarig för Digital innehålls­strategi.

Skrivet av Anette Hamel
Oktober 13, 2020

Anna Lantz är Content lead på Systembolaget och har lång erfarenhet av att utforma webbplatser för olika företag utifrån användarnas såväl som verksamhetens behov. Hos oss på Berghs är hon kursansvarig för dagkursen Digital innehålls­strategi.

Hej Anna! Vilka lärdomar har du fått under denna coronatid?

– Att vi klarar mycket mer än vi tror. Om någon sagt till mig för ett år sen att vi på avdelningen skulle kunna arbeta lika effektivt, eller till och med bättre, om alla satt på distans så hade jag nog bara skrattat åt det. Förut betydde arbeta hemifrån något annat för mig än det gör idag. Då, innan Coronan, förberedde jag arbete som jag kunde sitta med hemifrån. Arbetsuppgifter som inte var beroende av att träffas för att komma vidare. Nu när hemmajobbandet blivit regeln snarare än undantaget kan jag förvånas över hur smidigt det går att komma framåt utan att ses rent fysiskt. Att vi anpassar oss till nya förutsättningar för att vi måste. Och att de nya förutsättningarna fått oss bli bättre på att prioritera det som är viktigt och fatta beslut än att vänta på vår tur och vara rädda för att fatta fel beslut. Det är som att det yttre hotet från pandemin ruskar om oss och luckrar upp våra silos litegrann.

Vad har fungerat bra?

– Det känns som att det har blivit enklare att få tag på varandra oavsett var i organisationen vi sitter. Alla är bara ett klick bort på Teams. Vi skippar hierarkierna och de formella mötespunkterna till fördel för att få svar på sakfrågan snabbare. På grund av rådande omständigheter så har vi tvingats arbeta mer här och nu och fokusera på att bara göra det som är nödvändigt. Att rädda oss själva och alla andra och de saker vi bryr oss om. Det finns något tillfredsställande med att jobba i det kortsiktiga, akuta, där alla jobbar mot samma mål i en kort tidshorisont och där vi snabbt får feedback på hur och om vi lyckas eller inte.

Vilka utmaningar har du upplevt?

  • Att alla bara är ett klick bort skapar en hel del notifikationsstress. Ständigt händer det något i någon av de chattrådar man är med i och det är svårare att skärma av och fördjupa sig i saker enskilt.
  • Att behöva ställa om och skifta fokus från det kortsiktiga akuta till det som händer längre fram. Men eftersom vi inte vet vad som händer längre fram blir det svårt att planera för det okända. Här tror jag det är viktigt att man som organisation tar sig tid att reflektera över det som hänt och händer och hur man kan ta med sig de lärdomarna in till morgondagen. Att vi hittar ett sätt att snabbt ställa om till förändringar i omvärlden, oavsett hur förändringarna ser ut.
  • Det är också svårt att komma in på ett digitalt möte och småprata med de man sitter bredvid innan mötet börjar. I det digitala mötet sitter ju alla och stirrar rakt fram på varandra och om jag pratar så kan ingen annan prata samtidigt, så det blir lite mer styltigt än om vi satt rent fysiskt i samma rum. Ganska ofta händer det ju att man babblar på en lång stund innan någon vänligt upplyser en om att man har mutat.
  • Ibland kan de bästa idéerna födas i kön till kaffeautomaten och den samlingsytan finns inte riktigt nu, så det gäller att hitta andra sätt att få de goda idéerna att flöda fritt mellan och inom de grupper där idéer behöver komma fram.

Hur håller du jobbmotivationen uppe i krävande tider som dessa?

– Det är inte helt lätt. Jag gillar att hänga på kontoret och prata med folk på riktigt. Det ger mig energi och många nya insikter som jag kan ta med mig in i det jag jobbar med. Det gäller att försöka hitta tydliga gränser mellan jobbtid och fritid när arbetsplatsen och hemmet är samma ställe. Jag strävar efter att ha någotsånär fasta tider för när jag sitter framför datorn och när jag går på lunch eller slutar för dagen. På lunchen tar jag nästan alltid en promenad om jag hinner, men jag saknar det där med att kunna gå ut och äta med kollegorna, träffas vid kaffeautomaten och prata om andra saker än jobbet.

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser på plats och på distans.

Välj här!

Vad är det bästa du tar med dig från coronadigitaliseringen?

– Insikterna att vi kan få till bra resultat och rätt effekter tillsammans även på distans så länge målet är tydligt och att vi ser till att hålla kommunikationen öppen genom hela arbetets gång. En av mina söner som gärna spelar matcher online, med folk över hela världen som han inte känner, sa till mig häromdagen:

”Mamma, mitt lag vinner nästan hela tiden. Vet du varför?”
”Hmmm” sa jag. ”Kanske för att du är så himla bra? Eller för att du har sån tur att alltid slumpas ihop med de bästa spelarna?”
”Nej” sa han. ”Jag slår alltid på voice-chatten när jag spelar och så länge vi är flera i laget som har voice-chatten på, så vinner vi varje gång.”
”Varför då?” Jag tänkte snarare att det skulle vara stressande att slå på en chatt där alla stör en hela tiden mitt i spelet.
”För att då kan vi berätta för varandra var fienden lurar. Vi samarbetar på ett helt annat sätt när vi pratar med varandra. Vi hjälps åt förbi hindren mot målet. De lag som inte pratar under matchen har ju mycket svårare att vinna om de inte kan hjälpa varandra.”

– Vi kanske kan hämta inspiration och lärdomar från gamingvärlden där man sedan länge tid mötts digitalt och joinat med folk man inte känner för att tillsammans vinna en match. Hur skulle det kunna hjälpa oss att bli framgångsrika tillsammans i det nya normala där digitala mötesplatser blir allt vanligare?

Intressant! Utveckla gärna dessa tankar.

– Tänk om vi skulle se våra projekt och uppdrag som matcher som vi tillsammans kämpar för att vinna. Vi behöver veta spelreglerna och ha ett tydligt mål i sikte. Vi väntar på vår tur i lobbyn tills det är dags att ge sig ut i spelet och köra. Sen gäller det att vi slår på vår chatt och kommunicerar med varandra under spelets gång (och inte bara på fasta veckomöten där vi lite håglöst går igenom vem som ska kolla upp vad till nästa vecka) och hjälper varandra att identifiera och eliminera fienden, i vårt fall de saker som hindrar oss från att gå i mål. När du är fokuserad och mitt inne i matchen kommer chatten, där ditt lag pratar med varandra, att hjälpa dig framåt. Om du får notifieringar från andra mitt i en match kommer du känna det som störande. Då ber du dem helt enkelt att vänta i lobbyn tills det dags för er att spela nästa match ihop.

Här hittar du fler artiklar i denna artikelserie och 5 tips för att hitta rätt kurs om att läsa en kurs hos oss.